EPDM dakbedekking

De afkorting EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer en dat klinkt erg ingewikkeld. EPDM is simpelweg een synthetisch rubber dat voornamelijk wordt gebruikt voor het dekken van platte- en licht hellende daken. Het is een vervanger van bitumen, een materiaal dat voorheen veel op platte daken gebruikt werd, maar dat een kortere levensduur heeft en minder bestand is tegen uv-straling. Als u overweegt om uw platte dak met EPDM te (laten) bedekken, dan kunt u hier vast veel waardevolle informatie vinden.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

De voor- en nadelen van EPDM

EPDM heeft vele voordelen, maar uiteraard zijn er ook nadelen te noemen. Om wat meer over dit materiaal te leren is het altijd goed om de voor- en nadelen tegen elkaar af te strepen. U kunt dan het onderstaande lijstje gebruiken.

Voordelen EPDM Nadelen EPDM
  • Levensduur van gemiddeld 50 jaar
  • Goed betaalbaar: €50 – €60 per m2 inclusief plaatsing
  • Naadloos dus minder lekkage
  • Flexibel
  • Uv-bestendig
  • Scheurt en krimpt niet
  • Geschikt voor renovatie
  • Geschikt voor platte daken en daken met een lichte helling
  • De plaatsing moet vrij precies gebeuren en is lastig om zelf te doen. Anders is de kans op lekkages groot
  • Lekkages zijn lastiger op te sporen

Verschillende diktes

Als u zelf EPDM wilt gaan plaatsen, dan zal u eerst na moeten denken over de dikte van de platen die u wilt gaan aanschaffen. Er worden twee diktes aangeboden, namelijk 1.15 meter en 1.50 millimeter.

  • 1.15 mm: dit is de meest toegepaste dikte voor EPDM. U kunt er alle standaard platte daken mee bedekken en het folie is erg gebruikersvriendelijk en flexibel. Als u niet van plan bent het dak veel te betreden, dan is dit de beste optie.
  • 1.50 mm: een dikkere folie is beter geschikt als u van plan bent het dak met een ballastlaag te bedekken of als u er veel op wilt lopen. Onder een groendak is dit de beste optie, of als u het dak met kiezels gaat beleggen. Dit folie is minder flexibel en dus rond de hoeken van het dak moeilijker te vouwen.

Aandachtspunten EPDM zelf plaatsen

Het is prima mogelijk om een EPDM dak zelf te plaatsen, maar dan moet u wel rekening houden met een aantal aandachtspunten. Deze hebben te maken met de ondergrond, de bevestiging en de afwerking van de naden. Voordat u aan de klus begint is het dus verstandig om u goed in te lezen en te zorgen dat u weet waaraan u begint.

  • De ondergrond: het is belangrijk dat u een ondergrond heeft waarop EPDM goed kan worden geplaatst. En dit is niet op alle materialen mogelijk. Over het algemeen kunt u EPDM aanbrengen op houten en metalen platen, op kunststof isolatieplaten, direct op het chape of op beton. Een andere ondergrond zal u dus eerst moeten voorbereiden voordat u over kunt gaan op het plaatsen van EPDM.
  • De bevestiging: er zijn drie methoden waarop u EPDM kunt leggen. Het meest toegepaste systeem is door deze te lijmen en dit is voor doe-het-zelvers ook de beste keuze. Een andere optie is om een laag naadloze EPDM los op uw dak te leggen, de randen te lijmen en het geheel af te werken met een verzwaring, zoals kiezels. De laatste methode is om het EPDM mechanisch te bevestigen. Dit wordt eigenlijk altijd uitbesteed.
  • De afwerking van de naden: om een volledig waterdicht dak te creëren moet u de naden waterdicht afwerken. Hiervoor kunt u een zelfklevende tape aanschaffen. U brengt dan eerst een primer aan op de ondergrond en daar komt de tape overheen. Het resultaat is een waterdichte afwerking. Er zijn verschillende soorten tapes te krijgen, zoals Formflash, Slice Tape en Coverstrip.

De opbouw van het dak

Gaat u zelf een EPDM dak plaatsen, dan is het als laatste ook belangrijk dat u goed nadenkt over de opbouw van het dak en nu heeft u hier alle vrijheid toe. Voor een zo lang mogelijke levensduur, een kleine kans op lekkage en een goede isolatiewaarde kunt u dan de volgende opbouw handhaven. Deze is van onder naar boven.

  1. Het plafond: de eerste laag van uw dak is het plafond zelf waar u tegenaan kijkt als u zich in de ruimte onder het dak bevindt.
  2. Betonvloer: de vloer bestaat meestal uit een betonnen drager of een houten vloer. Dit is de kale ondervloer die u blootlegt als u alle dakbedekking van uw platte dak verwijderd.
  3. Hellingslaag: het is belangrijk dat uw EPDM dak enigszins met een helling wordt geplaatst. Hierdoor kunt u een goede afwatering realiseren en zullen er geen plassen op uw dak ontstaan. De kans op lekkage is dan weer kleiner.
  4. Dampscherm: op de hellingslaag brengt u een dampscherm aan. Dit is om condensatieproblemen onder het isolatiemateriaal te voorkomen en om het isolatiemateriaal te beschermen.
  5. Isolatielaag: vervolgens brengt u op het dampscherm platen isolatiemateriaal aan. Deze laag is optioneel, maar wordt vooral boven verwarmde ruimtes ten zeerste aangeraden. De beste platen om te gebruiken met EPDM zijn PUR- of PIR-platen. Zorg dan wel dat deze voorzien zijn van een cacheerlaag.
  6. EPDM: op deze platen kunt u vervolgens de EPDM folie aanbrengen. Met deze dakopbouw heeft u een goed geïsoleerd dak dat vele tientallen jaren mee kan gaan en dat volledig waterdicht is.

Vergelijk offertes

Wilt u een EPDM dak laten plaatsen door een specialist? Dan kunt u hier offertes voor opvragen bij een aantal verschillende dakdekkers uit uw omgeving als u onze vergelijkingstool gebruikt. Deze tool is gratis, vrijblijvend en kan u een flink bedrag besparen.


Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen