KlussenKlussen

Dak lekkage

Een lekkage in uw dak is natuurlijk het laatste waarop u zit te wachten. Dak lekkages staan erop bekend lastig op te sporen te zijn en toch grote schade aan te richten. Een lek kan soms al weken aanwezig zijn voordat u hier een natte plek van gaat zien tegen uw plafond of gevel. Als u er dan niets aan doet kan dit gaan rotten en schimmelen en dat is schadelijk voor uw woning en voor uw gezondheid. Hier vindt u een stappenplan waarmee u een dak lekkage zelf kunt opsporen en vindt u enkele tips voor het inhuren van een specialist voor de reparatie.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

In deze kluswijzer:

Zelf het lek opsporen

Uiteraard is het gemakkelijker om een lekkage in een plat dak op te sporen en in een schuin dak. Dat komt omdat dit dak veel beter te begaan is. Daarnaast kan het water niet eerst naar beneden lopen voordat het uw woongedeelte in komt. Daarom is het vaak verstandiger om het lek van uw schuine dak door een dakdekker op te laten sporen. Deze heeft hier apparatuur voor, maar ook omdat u zelf moeilijker maatregelen kunt treffen om veilig op uw dak te klimmen. Het onderstaande stappenplan kan gebruikt worden bij het opsporen van lekkages van beide soorten daken. Het enige dat u daarvoor nodig heeft is een ladder.

 1. Probeer alvast te bepalen waar het lek mogelijk vandaan komt door te kijken waar het water het dak door kan komen.
 2. Pak een ladder en ga uw dak op. Tref de nodige veiligheidsmaatregelen, want een ongelukje is zo gebeurd.
 3. Ga eerst naar de afvoeren van uw dak en controleer deze. Kijk of ze schoon zijn en in tact en of u mogelijke andere gebreken kunt vinden.
 4. Een andere plek waar lekkages veel voorkomen is rondom koepels en lichtstraten. Controleer daarom of deze nog goed afsluiten, of ze onderdelen missen of dat de verzegeling misschien is gaan barsten en uitdrogen.
 5. Als u een schoorsteen op uw dak heeft, ga dan naar de schoorsteen toe en zoek naar mogelijke punten waar deze kan lekken. Er worden vaak loden platen gebruikt langs de randen en teer. Ga de randen goed langs en controleer of er gebreken zijn.
 6. Ook rondom dakdoorvoeren kan lekkage voorkomen. Als u deze in uw dak heeft kunt u ze goed controleren en kijken of er gebreken te zien zijn. Misschien missen er onderdelen, zoals de hoedjes of de kappen?
 7. Woont u in een 2-onder-1-kap woning, dan is er een plaats waar de gevel van de buren en uw gevel elkaar raken. Gaat u naar deze plek en controleer of u daar scheuren en barsten ziet. Misschien zijn er wel breuken ontstaan omdat het water in de gevel is bevroren en uitgezet.
 8. Als laatste kunt u de dakbedekking inspecteren. Ziet u dakpannen die niet goed op de plek liggen, heeft uw bitumen scheurtjes opgelopen of sluiten de naden van uw kunststof platen niet meer goed aan?

Als u het lek gevonden heeft

Heeft u het lek aan kunnen wijzen? Dan kunt u vast zelf bepalen of u dit kunt repareren of niet. Soms zijn er handige hulpmiddelen voor doe-het-zelvers waarmee u uw dakrand, loodplaatjes en bitumen gemakkelijk kunt repareren. Bij bouwmarkten zijn deze voldoende te koop. Is er een groter probleem, dan kan het mogelijk zijn dat u uw dakbedekking moet laten vervangen. In dat geval is de hulp van een dakdekker vast gewenst.

Als u het lek niet kunt vinden

Heeft u het bovenstaande stappenplan gevolgd en heeft u de plek van de lekkage niet aan kunnen wijzen? Dan is het tijd om een professionele vakman aan te wijzen. Deze persoon weet exact hoe lekkages te herkennen en heeft ook apparatuur waarmee lekkages die niet zichtbaar zijn gemakkelijk opgespeurd kunnen worden. Vaak betreft het dan gewoon een oud dak dat vervangen moet worden of een klein lek op een willekeurige plaats die zonder kennis moeilijk te vinden is. Een dakdekker heeft de ervaring en de middelen om uw dak veilig te repareren. Een goede dakdekker vindt u door het onderstaande stappenplan te volgen.

 1. Maak een lijst met 3 tot 6 dakdekkers uit uw nabije omgeving.
 2. Benader deze dakdekkers en vraag hen om een offerte.
 3. De dakdekkers zullen mogelijk langs willen komen om het probleem te bekijken voordat ze een offerte kunnen sturen. Handel deze gesprekken dan netjes af. Het heeft zo zijn voordelen dat u de dakdekkers al gezien heeft voordat u besluit welke u moet kiezen.
 4. Verzamel alle offertes en maak een vergelijking.
 5. Bekijk de prijs en wat de dakdekker daarvoor aanbiedt te doen. Waarschijnlijk zal het alleen nog het opsporen van de lekkage betreffen, want totdat die gevonden is kan er nog geen reparatieplan worden voorgesteld.
 6. Kies de dakdekker die u de meest gunstige prijs aanbiedt en waarin u het meeste vertrouwen heeft.

Tip: door een dakdekker uit uw regio te kiezen bespaart u voorrijkosten.

Vergelijk offertes

Is het tijd dat u een dakdekker uitkiest voor uw lekkage op het dak? Dan kunt u hier onze vergelijkingstool gebruiken en zo offertes opvragen bij regionale en betrouwbare dakdekkers. Met deze tool bespaart u geld en weet u zeker dat u kwaliteit in huis haalt.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen