Stappenplan keuken renoveren

Is je keuken toe aan een opfrisbeurt en wil je geen fortuin uitgeven om een geheel nieuwe keuken te kopen? Dan is het renoveren van je keuken een interessante mogelijkheid. Lees de tekst hieronder goed door om te weten wat de verschillende stappen zijn die je moet nemen om een keuken te renoveren.

 

De keuken renoveren

Je kunt een oude keuken die beschadigd of verouderd is makkelijk renoveren zonder dat je een nieuwe keuken hoeft te kopen. Zo zorg je voor het creëren van een geweldige sfeer in de keukenruimte en daarnaast kun je zelf de nieuwe stijl bepalen. Het is daarnaast niet noodzakelijk om de indeling te veranderen. 

 

Voordelen keukenrenovatie

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je over moet gaan op het renoveren van je keuken. De meest relevante voordelen van een keukenrenovatie zijn:

  • De kosten liggen lager dan het kopen van een geheel nieuwe keuken.
  • Je bent minder tijd kwijt dan als je moet slopen en een nieuwe keuken laat maken.
  • Een keukenrenovatie neemt niet veel tijd in beslag.
  • Je kunt uit talloze afwerkingsmogelijkheden kiezen.
  • Je kunt oude apparaten vervangen door nieuwe.
  • De uitstraling en de sfeer van de keuken worden vernieuwd.
  • De waarde van je woning zal stijgen na een keukenrenovatie.

Er komen echter ook enige nadelen kijken bij een keukenrenovatie. Denk zo aan de hoge kosten die komen kijken bij een volledige renovatie. Daar komt nog bij dat bepaalde onderdelen soms niet meer leverbaar zijn of niet meer geproduceerd worden waardoor er onderdelen op maat gemaakt moeten worden. Je kunt je keuken overigens tijdelijk niet gebruiken als de renovatie plaatsvindt.

 

Kosten

Wat je betaalt voor een complete keukenrenovatie hangt af van verschillende zaken, waaronder de huidige staat van de keuken. Voor het verwijderen en het afvoeren van de oude keuken betaal je namelijk ook. De kosten worden verder bepaald door de grootte van de keuken, de complexiteit, het merk, de apparaten, de materialen en dergelijke. Je kunt hieronder nagaan wat de gemiddelde kosten zijn voor een keukenrenovatie:

Keuken renovatie Kosten
Kleine renovatie € 2.750 – € 15.000
Standaard renovatie € 5.000 – € 35.000
Grote renovatie € 15.000 – € 100.000

Je hebt ook de optie om zelf alle materialen te kopen. Je kunt vervolgens een vakspecialist inschakelen om de keuken te monteren. Voor een gemiddelde renovatie betaal je € 700 aan arbeidskosten. 

 

Extra opties

De bovenstaande kosten kunnen stijgen naarmate je voor extra opties kiest. Wil je bijvoorbeeld plinten, sierplinten, sierlijsten of verlichting plaatsen, dan gaan de kosten omhoog. Vergeet daarnaast niet dat je betaalt voor het onderhouden van je keuken als je van een lange levensduur wilt genieten.

 

Zelf doen of expert inhuren?

Het renoveren van een keuken kan lijken op een eenvoudige taak, maar het is lastiger dan je zou denken. Je kunt wel geld besparen door je keuken zelf te renoveren, maar dan ga je wel handig moeten zijn en goed moeten weten wat de juiste werkwijze is om schade aan je keuken te voorkomen. Het monteren van een keuken en de installatie van keukenapparatuur kun je beter aan een echte vakspecialist overlaten die beschikt over de juiste kennis en ervaring. Vergelijk eerst een aantal specialisten om zo de beste deal te scoren.

 

Voorbereidingen

In de meeste gevallen moet de oude keuken eerst verwijderd worden en op correcte manier worden afgevoerd. Dit moet voorzichtig gedaan worden om te voorkomen dat de muren of meubels beschadigen. Sluit daarnaast andere kamerdeuren dicht om stof in de ruimtes te voorkomen en plaats alles wat je niet in de keuken nodig hebt tijdelijk in dozen. De dozen kun je van handige naametiketten voorzien zodat je na de renovatie weer makkelijk kunt uitpakken.

 

De stappen

Wil je alsnog zelf je keuken renoveren? Dan ga je volgens een stappenplan moeten werken om onnodige fouten tijdens de renovatie te voorkomen. Hieronder tref je de stappen aan die je moet volgen als je van plan bent om zelf je keuken te renoveren.

Stap 1: Verwijder de oude keuken of laat een specialist dit doen.

Stap 2: Indien nodig, repareer de muren en de vloer.

Stap 3: Ontwerp de nieuwe keuken en meet alles nauwkeurig op.

Stap 4: Maak de ruimte helemaal leeg.

Stap 5: Sluit water en elektra volledig af.

Stap 6: Verwijder elektrische toestellen uit de ruimte.

Stap 7: Demonteer de kasten.

Stap 8: Maak de keukenvloer egaal.

Stap 9: Veranker de kasten tegen de muur.

Stap 10: Bevestig het werkblad en de apparatuur.

Stap 11: Plaats de wasbak en de kraan.

Stap 12: Monteer alle stopcontacten.

Stap 13: Kit alle naden goed dicht om waterschade te voorkomen.

Stap 14: Betegel de muur of schilder de ruimte.

 

Vergunning

Bij het renoveren van de keuken is het in bepaalde gevallen noodzakelijk om eerst een verbouwvergunning aan te vragen. Ga bij de gemeente altijd eerst na wat de voorwaarden zijn voor de renovatie of neem contact op met een specialist.

 

Besparen op de kosten

Je kunt op verschillende manieren besparen op de hoog oplopende kosten van het renoveren van een keuken. Hieronder zijn een aantal tips te vinden die je kunt gebruiken om de kosten laag te houden:

  • Maak een vergelijking van de opties. Dit kan je tot wel 40% op de kosten van je renovatie besparen.
  • Help de specialist een handje door alvast de ruimte te ontruimen. Je kunt zo aanzienlijk besparen op de arbeidskosten.
  • Kies voor het inhuren van een specialist die in de buurt gevestigd is. Je bespaart op deze manier op de kilometerkosten.
  • Vervang keukenaccessoires met goedkopere opties voor het creëren van een nieuwe sfeer zonder teveel kosten.
  • Koop energiezuinig kookapparatuur. Let vooral op het energielabel.
  • Vermijd apparaten van dure merken; ga voor merkloos keukenapparatuur.
  • Kies voor goedkope materialen.
  • Monteur de keuken zelf als je handig bent. 

 

Offertes vergelijken

Overweeg je het renoveren van je keuken, schakel dan een expert in. Vergelijk eerst een aantal offertes zodat je kunt kiezen voor de beste deal. Vraag meerdere offertes aan, plaats ze naast elkaar en kies dan voor de offerte met de laagste prijs en de beste kwaliteit. 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons