Stappenplan schoorsteen verbouwen

Er zijn veel mensen die een ouderwetse schoorsteen willen verbouwen en dit kan om verschillende redenen. Wil je de schoorsteen echter verbouwen, dan is het verstandig om het werk aan een gecertificeerde vakspecialist over te laten aangezien het om risicovol en specialistisch werk gaat. Ga je echter zelf een poging wagen om de verbouwing te doen, werk dan veilig en gebruik een stappenplan. Wil je te weten komen wat de stappen zijn die je moet nemen om je schoorsteen te verbouwen? Lees dan de tekst die hieronder volgt goed door.

 

Schoorsteenverbouwing

Een pas verbouwde schoorsteen werkt veiliger, ziet er netter uit en doet de waarde van het huis stijgen als de uitstraling er ook moderner uit ziet. Men is al gauw geneigd om de schoorsteen zelf te verbouwen om te besparen op de hoog oplopende kosten van het inhuren van een expert die je schoorsteen komt verbouwen. Wil je de schoorsteen zelf verbouwen, dan moet je:

 • Voldoende tijd vrij maken voor de verbouwing.
 • Alle materialen en gereedschappen in huis halen.
 • Nagaan of je een vergunning nodig hebt voor de verbouwing.
 • Veilig werken door je te houden aan alle protocollen.
 • De stappen van het stappenplan nauwkeurig doorlopen.

Het verbouwen van je schoorsteen kun je het beste overlaten aan een vakspecialist. Een deskundige beschikt over de juiste kennis om de schoorsteen op correcte en veilige wijze te verbouwen, precies zoals je dat wenst.

 

Redenen om schoorsteen te renoveren

Je kunt gaan voor een kleine schoorsteenverbouwing, maar er zijn ook mensen die kiezen voor een uitgebreide verbouwing. Redenen om een schoorsteen te verbouwen zijn er meer dan genoeg. De meest voorkomende redenen waarom mensen hun schoorsteen verbouwen:

 • Voor een nieuwe en modernere uitstraling.
 • Als de schoorsteen defect is, lekt of slecht doortrekt.
 • Als er sprake is van vochtproblemen.
 • Om het rookkanaal van de schoorsteen groter te maken.

 

Vergunning nodig?

Ga je je schoorsteen verbouwen, dan moet je in bepaalde gevallen een vergunning aanvragen bij de gemeente. Bij een kleine verbouwing heb je geen vergunning nodig, maar op moment dat de verbouwing van de schoorsteen meet dan 10 m3 puin creëert ga je wel een vergunning moeten aanvragen. Je hebt ook een vergunning nodig als het gaat om de schoorsteen van een monumentaal pand of als de schoorsteen vastzit aan een dragende muur van het pand. Heb je een vergunning nodig, dan kost dit gemiddeld € 200 tot € 300.

 

Bouwtekening en constructieberekening

Om je schoorsteen te verbouwen is een bouwtekening van groot belang. Een bouwtekening wordt voor gemiddeld € 400 tot € 500 gemaakt. Om een bouwtekening te maken, zal de vakspecialist ook moeten komen meten. Voor de meting betaal je ergens tussen de € 140 en € 200. De aanpak van de verbouwing wordt overigens omschreven in de constructieberekening. Voor een constructieberekening ga je gemiddeld € 175 tot € 325 betalen.

 

Kosten

De kosten voor het verbouwen van een schoorsteen hangen af van meerdere zaken, waaronder de complexiteit van de verbouwing. Een kleine verbouwing zal natuurlijk minder gaan kosten dan een volledige verbouwing van de schoorsteen. Hieronder kun je nagaan wat je gemiddeld kwijt bent aan het verbouwen van een schoorsteen:

Grootte verbouwing Kosten
Basis verbouwing € 450 – € 1.200
Uitgebreide verbouwing € 1.500 – € 2.000
Intensieve verbouwing € 2.500 – € 5.000

Wil je de schoorsteen ook laten onderhouden? Hier betaal je gemiddeld € 100 voor. Als je eerst een inspectie wilt laten uitvoeren, dan kost dit € 200. Vergeet verder niet dat je ook btw moet betalen en dat je betaalt voor de kilometerkosten van de expert.

 

Zaken die de kosten bepalen 

Factoren die bepalen hoe hoog de kosten zullen zijn voor het verbouwen van een schoorsteen zijn onder andere de inspectie vooraf van de schoorsteen, eventuele reparaties, het formaat van de schoorsteen, de bereikbaarheid en de grootte van de verbouwing. Wil je ook het rookkanaal vervangen of de schoorsteen laten onderhouden, dan stijgen de kosten ook.

 

Stappenplan

Het verbouwen van een schoorsteen laat je over aan een ervaren deskundige. Voorkom fouten door te werken volgens een handig stappenplan en volg de stappen op de juiste volgorde op. De verschillende stappen die je kunt nemen om een schoorsteen te verbouwen vind je hieronder:

Stap 1: Ga na wat de staat is van de schoorsteen.

Stap 2: Bepaal wat je budget is voor de verbouwing.

Stap 3: Check of je een vergunning nodig hebt voor de verbouwing.

Stap 4: Vraag meerdere offertes op bij specialisten uit je regio.

Stap 5: Vergelijk de ontvangen offertes en kies de beste uit.

Stap 6: Laat de verbouwing op papier zetten.

Stap 7: Maak duidelijke afspraken met de specialist.

Stap 8: Laat de specialist langskomen voor de verbouwing.

Stap 9: Na de verbouwing wordt het geheel netjes afgewerkt.

Stap 10: Zorg voor het regelen van het onderhoud van de schoorsteen.

 

Bespaartips

Op de kosten voor het verbouwen van een schoorsteen kun je vrij makkelijk besparen. Hieronder kun je de beste tips vinden om de kosten zo laag mogelijk te houden, vooral als je een specialist in moet huren voor de klus:

 • Vergelijken: maak eerst een vergelijking van de beste opties en kies dan voor de goedkoopste offerte.
 • Doe het zelf: verbouw je schoorsteen zelf. Je hoeft in dit geval dan geen arbeidskosten te betalen.
 • Lokaal bedrijf: schakel een lokale specialist in om de schoorsteen te verbouwen. De kilometerkosten liggen lager.
 • Onderhandelen: bepaalde specialisten zijn bereid te onderhandelen over de kosten.
 • Helpen: help de specialist een handje door wat voorbereidend werk te doen om de kosten te verlagen.

 

Offertes vergelijken

Het verbouwen van een schoorsteen kan een hele klus zijn, zeker als je twee linkse handen hebt, weinig vrije tijd kunt maken, geen kennis en ervaring hebt en als je de juiste gereedschappen niet hebt liggen thuis. Het is altijd verstandig om een vakspecialist in te schakelen als je de schoorsteen wilt verbouwen, vooral om je eigen veiligheid te waarborgen. Vraag meerdere offertes op, vergelijk ze met elkaar en kies vervolgens voor de deal met de goedkoopste prijs en de beste kwaliteit.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons