KlussenKlussen

Welke legrichting kies ik voor mijn vloer?

Wanneer u een vloer gaat leggen is het uiterlijk daarvan heel bepalend voor het verdere uiterlijk van uw huis. Waar u zo niet bij stil staat is dat de legrichting minstens net zo bepalend is. We keken voor u naar de diverse legrichtingen die er zijn voor een vloer en naar het effect wat deze hebben op het uiterlijk van uw huis.

Een ruimte die u langer wil laten lijken

Bepaalde ruimtes in uw huis wilt u graag langer laten lijken. In dat geval zult u de vloer in de lengterichting moeten aanleggen. Kortom; het lange deel van een vloerdeel ligt tegen de het lange deel van de muur aan. Dit is een methode die een korte ruimte optisch langer maakt. Daarnaast is het de meest voordelige methoden van leggen; u heeft het minste snijverlies bij het op maat maken van de vloer. U hoeft dus minder in te kopen.

Een ruimte die u breder wil laten lijken

Wilt u een smalle ruimte een breder uiterlijk geven, dan legt u de vloer in de breedte. Oftewel; het lange stuk van de vloer ligt tegen het korte stuk van de ruimte aan. Op die manier wordt een ruimte optisch een stuk breder. Dit is wel de methode die voor het meeste snijverlies zorgt. Daardoor is het wel een manier die voor meer materiaal zorgt. Het is een kostbaardere manier van een vloer leggen.

Een ruimte die in alle opzichten groter lijkt

Dit effect bereikt u door de vloer in diagonale lijnen te leggen. Doordat de schuine lijnen uw ogen naar de verste hoeken van een kamer leiden wordt een vloer voor het oog veel langer en breder. Daarnaast geeft een dergelijke vloer een heel speels uiterlijk aan uw interieur. Het nadeel laat zich raden; er blijft heel veel afval over waardoor u een behoorlijk aantal pakketten meer zult moeten kopen wanneer u een vloer koopt. Bovendien kunt u deze manier het beste door een professional laten aanleggen voor een mooi diagonaal effect. Voor de beginner is dit een nagenoeg onmogelijke klus.

Een visgraat patroon

Wilt u een interieur niet alleen groter maar ook luxueuzer maken dan kiest u voor een visgraatpatroon. Dit is een patroon wat als een zigzag door uw kamer heen loopt. Het geeft hetzelfde optische effect als een diagonaal gelegde vloer. Daarbij mag u optellen dat een vloer in een visgraat patroon voor minder snijverlies zal zorgen dan een diagonale vloer. De voordelen zijn talloos. Een visgraat patroon kunt u ook het beste door een professional laten aanleggen om tot een zo mooi mogelijk resultaat te komen. De kamer zal ruimer lijken voor het oog en weelderigere bovendien.

Een vloer met een V groef

Dit is laminaat wat u herkent aan de V-vormige naad die tussen de planken zit. Dit is laminaat wat natuurlijker oogt dan het ouderwetse systeem. De V- groef kan op de lange zijde of op de kopse kant zitten. Elke soort heeft zijn eigen ruimtelijke effect. Daarnaast heeft het nog een groot voordeel. De V- groef aan de lange kant maakt namelijk uw ruimte optisch een stuk langer. De effecten worden het best zichtbaar wanneer de groeven richting het binnen vallende licht liggen.

De naden goed leggen

Normaliter wordt een vloer haaks gelegd wanneer het gaat om het grootste raam van de kamer. Daardoor valt het licht in lijn met de naden. Op die manier vallen ze het minste op.

Hoe de breedte van vloerdelen een effect verkrijgt

Heeft u een smalle kamer, dan kiest u het beste voor smalle vloerdelen indien dit mogelijk is. Op die manier lijkt een smalle ruimte al snel een stuk breder. Een brede kamer kunt u het beste voorzien van een brede vloer. Het laat de ruimte niet rommelig of juist smaller lijken. Bij een keuze voor een visgraat patroon is een smal vloerdeel altijd het meest praktische.

Garantie op uw nieuwe vloer

Een nieuwe vloer voor uw huis is een kostbare aanschaf. U krijgt een garantie van een aantal jaren op uw vloer. Deze heeft vooral betrekking op de kleur van de vloer. Garantie op het materiaal zelf wordt doorgaans alleen gegeven wanneer u kunt aantonen dat u de vloer door een professional heeft laten leggen.

Een vloer laten leggen met korting

Een vloer kunt u laten leggen door een professional. Zeker wanneer u kiest voor een speciaal design is dit aan te raden. U vergelijkt in dat geval wel eerst offertes. Dat doet u met de onderstaande button. U krijgt in dat geval gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dit levert u direct een flink voordeel op wat kan oplopen tot 20 procent.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen