Hoe plaats ik een ondervloer

Uw vloer behoudt het langste zijn kwaliteit en waarde wanneer u deze laat voorzien van een goede ondervloer. We keken voor u naar de soorten ondervloeren en we maakten een stappenplan voor het leggen van een ondervloer.


Bereken eerst hoeveel u nodig heeft
Voordat u een ondervloer gaat kopen zult u moeten berekenen hoeveel materiaal u nodig heeft. Dat doet u met een calculator die u op de website van de winkel vindt waar u de ondervloer gaat kopen.

Wat heeft u nodig voor deze klus

  • Egaliseercement

  • Eventueel schroeven

  • Eventueel spaanplaat

  • Naar keuze alulline of goldlline

  • Aluminiumtape

  • Naar keuze blueline of Isoline

  • Een klauwhamer

  • Een boormachine

  • Een verzinkboor

  • Een rolmaat of schuifmaat

  • Een potlood

  • Een profielaftaster voor lastige plekken

  • Een mes of schaar

  • Een zwaaihaak

Stap1: de oude vloer weghalen
Gaat u een nieuwe vloer leggen dan zult u eerst de oude vloer moeten weghalen. Vloerdelen haalt u gemakkelijk los met een decoupeerzaag waarna u de planken in stukken kan verwijderen. De plinten trekt u met de hand of met een koevoet los. Denk er wel aan dat u de muur ontziet bij deze klus. Zaag bij het verwijderen van de oude vloer niet dieper dan de vloer zelf. U wilt immers niet in de ondervloer terecht komen.

Stap 2: gaten in de benedenvloer vullen
Komt u uit op een betonnen vloer dan vult u eerst de onregelmatigheden op met een vulmiddel voor u verder gaat met het plaatsen van een ondervloer.


Stap 3: een zeer onregelmatige ondervloer
Het kan uiteraard zo zijn dat er onder de vloer een wel zeer onregelmatige ondervloer tevoorschijn komt. In dat geval moet u eerst de vloer egaliseren. Dat kunt u doen met een speciaal middel wat snel droogt en zelfnivellerend is. Met dit middel maakt u van iedere onregelmatige ondergrond een mooie gelijke basis voor een vloer.


Stap 4: een houten ondervloer
Heeft uw woning een houten ondervloer dan moet u eerst zorgen dat er sprake is van een goede stabiele ondergrond. Dat doet u door spijkers die omhoog komen terug te slaan in het hout met een drevel. Staan er spijkers krom uit de vloer dan verwijdert u deze met een klauwhamer. Wanneer er vloerdelen zijn die los zitten of kraken schroeft u deze eerst vast voor u verder gaat met het plaatsen van de ondervloer. Zorg ervoor dat de schroeven na het plaatsen zo min mogelijk uitsteken. Onregelmatigheden die u niet op deze manier weg krijgt kunt u altijd nog wegschuren.

Stap5: Een vloer die hol of bol staat

Heeft u een woning die al wat ouder is, dan zullen de vloerdelen van de houten vloer na een aantal jaren hol of bol gaan trekken. Wanneer u deze vloer wilt voorzien van laminaat, parket of een vaste vloerbedekking zult u deze eerst moeten vlak maken. Dat doet u door er spaanplaat op te plaatsen. Dit bestaat uit zaagsel waardoor de vloer zich gemakkelijk aanpast aan een onregelmatige ondergrond. U gebruikt voor een vloer die kaal is spaanplaat met een dikte van 12 millimeter. U legt het spaanplaat in een halfsteensverband. Dat houdt in dat u een volgende spaanplaat iedere keer wat laat verspringen. Om de 30 centimeter moet u deze vloer met schroeven vast zetten. Daarvoor gebruikt u de verzinkboor. Langs de muur houdt u een paar millimeter ruimte omdat de platen in het gebruik wat kunnen gaan uitzetten. Over de vloer brengt u daarna indien gewenst nog een ondervloer aan. Houdt u er wel rekening mee dat door deze constructie uw vloer behoorlijk wat dikker wordt.

Stap6: Een ondervloer bij optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een probleem wat uw vloer zal gaan aantasten. Komt het vocht vanuit de kruipruimte of de kelder dan moet u voor een ondervloer kiezen die een vochtscherm heeft. Deze vloer heeft een aluminiumkant of een gouden zijde. Deze kant richt u omhoog. De vloer loopt rondom uw kamer iets tegen de muren op. U snijdt het materiaal rondom op een centimeter hoogte af. Denk eraan dat u de naden afplakt met een aluminiumtape. De ondervloer blijft daardoor goed liggen. Dit tape kunt u bij de bouwmarkt aanschaffen.

Stap 7: Een vloer met groter opvullend vermogen

Er bestaan vloerplaten van houtvezel of kunststof die een groter opvullend vermogen hebben dan rollen. Deze platen legt u in een halfsteensverband.

Stap 8: Een lastige vorm in uw vloer

Bij het leggen van een ondervloer kunt u een lastige vorm tegenkomen. Denkt u daarbij aan een radiatorbuis of bijvoorbeeld een deurpost. Met een profielaftaster kunt u deze vormen gemakkelijk natekenen op uw ondervloer. Dit is uiteraard van toepassing wanneer u met harde vloerplaten werkt. Met een zwaaihoek kunt u een ondervloer in bijvoorbeeld een erker of bij een andere niet-haakse hoek op maat krijgen.

Stap 9: Denk aan de hoogte van uw deur

Wanneer door een ondervloer uw vloer wat hoger komt te liggen merkt u dit het eerste bij de deur zelf. U zult deze in hoogte moeten aanpassen. Dat doet u door de deur met een dremel en een hamer uit zijn scharnieren te tikken. Vervolgens schaaft

u de deur een stuk af al naar gelang de dikte van de ondervloer.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen