KlussenKlussen

Hoe plaats ik een ondervloer

Uw vloer behoudt het langste zijn kwaliteit en waarde wanneer u deze laat voorzien van een goede ondervloer. We keken voor u naar de soorten ondervloeren en we maakten een stappenplan voor het leggen van een ondervloer.


Bereken eerst hoeveel u nodig heeft
Voordat u een ondervloer gaat kopen zult u moeten berekenen hoeveel materiaal u nodig heeft. Dat doet u met een calculator die u op de website van de winkel vindt waar u de ondervloer gaat kopen.

Wat heeft u nodig voor deze klus

 • Egaliseercement

 • Eventueel schroeven

 • Eventueel spaanplaat

 • Naar keuze alulline of goldlline

 • Aluminiumtape

 • Naar keuze blueline of Isoline

 • Een klauwhamer

 • Een boormachine

 • Een verzinkboor

 • Een rolmaat of schuifmaat

 • Een potlood

 • Een profielaftaster voor lastige plekken

 • Een mes of schaar

 • Een zwaaihaak

Stap1: de oude vloer weghalen
Gaat u een nieuwe vloer leggen dan zult u eerst de oude vloer moeten weghalen. Vloerdelen haalt u gemakkelijk los met een decoupeerzaag waarna u de planken in stukken kan verwijderen. De plinten trekt u met de hand of met een koevoet los. Denk er wel aan dat u de muur ontziet bij deze klus. Zaag bij het verwijderen van de oude vloer niet dieper dan de vloer zelf. U wilt immers niet in de ondervloer terecht komen.

Stap 2: gaten in de benedenvloer vullen
Komt u uit op een betonnen vloer dan vult u eerst de onregelmatigheden op met een vulmiddel voor u verder gaat met het plaatsen van een ondervloer.


Stap 3: een zeer onregelmatige ondervloer
Het kan uiteraard zo zijn dat er onder de vloer een wel zeer onregelmatige ondervloer tevoorschijn komt. In dat geval moet u eerst de vloer egaliseren. Dat kunt u doen met een speciaal middel wat snel droogt en zelfnivellerend is. Met dit middel maakt u van iedere onregelmatige ondergrond een mooie gelijke basis voor een vloer.


Stap 4: een houten ondervloer
Heeft uw woning een houten ondervloer dan moet u eerst zorgen dat er sprake is van een goede stabiele ondergrond. Dat doet u door spijkers die omhoog komen terug te slaan in het hout met een drevel. Staan er spijkers krom uit de vloer dan verwijdert u deze met een klauwhamer. Wanneer er vloerdelen zijn die los zitten of kraken schroeft u deze eerst vast voor u verder gaat met het plaatsen van de ondervloer. Zorg ervoor dat de schroeven na het plaatsen zo min mogelijk uitsteken. Onregelmatigheden die u niet op deze manier weg krijgt kunt u altijd nog wegschuren.

Stap5: Een vloer die hol of bol staat

Heeft u een woning die al wat ouder is, dan zullen de vloerdelen van de houten vloer na een aantal jaren hol of bol gaan trekken. Wanneer u deze vloer wilt voorzien van laminaat, parket of een vaste vloerbedekking zult u deze eerst moeten vlak maken. Dat doet u door er spaanplaat op te plaatsen. Dit bestaat uit zaagsel waardoor de vloer zich gemakkelijk aanpast aan een onregelmatige ondergrond. U gebruikt voor een vloer die kaal is spaanplaat met een dikte van 12 millimeter. U legt het spaanplaat in een halfsteensverband. Dat houdt in dat u een volgende spaanplaat iedere keer wat laat verspringen. Om de 30 centimeter moet u deze vloer met schroeven vast zetten. Daarvoor gebruikt u de verzinkboor. Langs de muur houdt u een paar millimeter ruimte omdat de platen in het gebruik wat kunnen gaan uitzetten. Over de vloer brengt u daarna indien gewenst nog een ondervloer aan. Houdt u er wel rekening mee dat door deze constructie uw vloer behoorlijk wat dikker wordt.

Stap6: Een ondervloer bij optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een probleem wat uw vloer zal gaan aantasten. Komt het vocht vanuit de kruipruimte of de kelder dan moet u voor een ondervloer kiezen die een vochtscherm heeft. Deze vloer heeft een aluminiumkant of een gouden zijde. Deze kant richt u omhoog. De vloer loopt rondom uw kamer iets tegen de muren op. U snijdt het materiaal rondom op een centimeter hoogte af. Denk eraan dat u de naden afplakt met een aluminiumtape. De ondervloer blijft daardoor goed liggen. Dit tape kunt u bij de bouwmarkt aanschaffen.

Stap 7: Een vloer met groter opvullend vermogen

Er bestaan vloerplaten van houtvezel of kunststof die een groter opvullend vermogen hebben dan rollen. Deze platen legt u in een halfsteensverband.

Stap 8: Een lastige vorm in uw vloer

Bij het leggen van een ondervloer kunt u een lastige vorm tegenkomen. Denkt u daarbij aan een radiatorbuis of bijvoorbeeld een deurpost. Met een profielaftaster kunt u deze vormen gemakkelijk natekenen op uw ondervloer. Dit is uiteraard van toepassing wanneer u met harde vloerplaten werkt. Met een zwaaihoek kunt u een ondervloer in bijvoorbeeld een erker of bij een andere niet-haakse hoek op maat krijgen.

Stap 9: Denk aan de hoogte van uw deur

Wanneer door een ondervloer uw vloer wat hoger komt te liggen merkt u dit het eerste bij de deur zelf. U zult deze in hoogte moeten aanpassen. Dat doet u door de deur met een dremel en een hamer uit zijn scharnieren te tikken. Vervolgens schaaft

u de deur een stuk af al naar gelang de dikte van de ondervloer.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen