Hoe hang ik gordijnen op?

Gordijnen kunt in meerdere varianten kopen en u kunt ze op diverse manieren ophangen. Het ophangen met plooihaken aan een rail is een kunst op zich. We hebben voor u een stappenplan opgezet wanneer u deze klus wilt gaan uitvoeren. Op deze manier komt de plooi op zijn best naar voren.

Wat heeft u nodig voor deze klus

  • Kant en klare gordijnen voorzien van een plooiband

  • Indien u gaat bevestigen op de muur of op het plafond een Uprofiel rail

  • Een basislat van 4,8 centimeter dik en 9,4 centimeter breed indien nodig

  • Haken voor de embrasse indien gewenst

  • Embrasses indien gewenst

  • Schroeven met een bolkop, lengte 5 centimeter

  • Geschikte pluggen

  • Haken voor het gordijn

  • Eindstops naar keuze met of zonder kap

  • Gordijnrunners

  • Muursteunen dubbel indien u met een Sbocht wil monteren

  • Muursteunen of plafondsteunen voor de rail

  • Haakse bochten wanneer u in een bocht wil aanleggen

  • Overschuifrunners wanneer u wilt overlappen

  • Koppelstukken wanneer u met grotere breedtes werkt

  • Een gordijnrail

  • Een vaste boormachine of accuboormachine

  • Een hamer

  • Een specifieke ijzerzaag

  • Een potlood

  • Een rolmaat of schuifmaat

  • Een boor voor steen 6 millimeter

  • Een lange waterpas

  • Een kwast als u de basislat gaat verven.

Stap1: De lengte van de rail bepalen

Dit doet u aan de hand van de uiteindelijke positie van het gordijn. Dit kan binnen of voor het kozijn vallen. In het laatste geval telt u twee maal 15 centimeter op bij de kozijnbreedte. Wanneer u een langere rail wenst te maken over de breedte van de kamer verlengt u de losse rail elementen met koppelstukjes.

Stap2:kozijn voor kozijn

Wanneer het gordijn voor het kozijn komt te hangen is het mooi wanneer het er een klein stukje vanaf hangt. U kunt in dat geval aan de beide kanten de rail met een haakse bocht naar de muur toe leiden.

Stap 3: bepaal de lengte van uw gordijn

Nu bepaalt u hoe lang uw gordijnen moeten worden. Dit is afhankelijk van de lengte van de rail en van het type plooi wat u kiest. Heeft u een enkelvoudige plooi dan is het gordijn 1,5 tot 2 maal de raillengte. Heeft u een dubbele plooi dan kiest u 2,5 keer de raillengte. De plooi komt mooier tot zijn recht wanneer de stof ruimer valt.

Stap 3: de hoogte van uw gordijn

Bij het bepalen van de hoogte van uw gordijn kijkt u naar de situatie. Maakt u gebruik van een rail op de muur of aan het plafond en hoe eindigt het gordijn. Dit kan op de vensterbank eindigen maar het kan ook tot de vloer door lopen.

Tip: een maximaal rendement van uw verwarming

Een gordijn wat tot op de vloer komt is optisch het mooiste in een huis. Denkt u er daarbij wel aan dat u een maximaal rendement wil voor uw verwarming. U zult dus moeten overwegen om de gordijnen tot over de vensterbank te hangen wanneer u radiatoren onder het raam heeft zitten.

Stap 4: ophangen aan een kozijn of een muur

In deze beide gevallen gebruikt u altijd een afstandsteun met een klem of een wandsteun.

Stap 5: de muurrail voortekenen

Dit tekent u eerst voor. Daarvoor gebruikt u een dunne potloodlijn. Naderhand kunt u met een waterpas controleren of u de lijn goed waterpas heeft afgetekend.

Stap 6: de muurrail voorboren

Gaat u de rail in de muur monteren dan boort u eerst de gaten voor. Dat doet u met een steenboor 6 millimeter om de 50 centimeter. Plaats gelijk de pluggen.

Klustip bij broze muren

In oude huizen is nogal eens gebruik gemaakt van een kalkrijke of brokkelig cement. De boor kan wegschieten waardoor u een veel te ruim gat krijg. Een dergelijk gat kunt u opvullen met een muurvuller die u diep in het gat duwt. In een paar minuten is het geheel uitgehard waarna u een nieuw boorgat kunt maken.

Stap 7: de muursteunen monteren

U schroeft de steunen eerst op de muur waarna u de rail in de steunen schuift. Een eindstop en runners schuift u op de rail waarna u deze ook weer sluit met een eindstop.

Stap 8: de gordijnrail aan het plafond bevestigen

Dit kunt u gemakkelijker maken met een basislat. Die schroeft u vast op een paar plaatsen aan de plafondbalken. Op de basislat plaatst u schroeven om de U-railsteunen te bevestigen om de 50 centimeter.

Stap 9: de gordijnrail direct aan het plafond

In dit geval gebruikt u tuimelpluggen waarmee u de steunen bevestigt wanneer er geen plafondbalk aanwezig is. U boort de gaten in het plafond waarvan de diameter gelijk is aan die van het tuimeldeel van de pluggen. De plug steekt u diep door het gat waardoor het verende tuimeldeel in de holte achter uw plafond zal uitklappen. U maakt later de steunen vast aan uitstekende schroefdelen met de moeren die zijn bijgeleverd.

Stap 10 : Plafondsteunen en een eindstop plaatsen

Het aantal plafondsteunen wat u nodig hebt schuift u over het bovendeel van de rail heen. U schuift vervolgens een aantal runners met een eindstop op de rail. De rail schroeft u samen met de steunen tegen het plafond aan.

Tip: een gordijn uit twee delen plaatsen

Een gordijn uit twee delen plaatsen doet u het liefste met een stukje overlapping. Dit kunt u gemakkelijk doen met een overschuifrunner.

Stap 11: Kant en klare gordijnen met een plooiband ophangen

Een kant en klaar gordijn met plooiband hangt u op aan een rail met runners zoals net beschreven. U houdt het aantal runners gelijk aan het aantal gordijnhaken wat u gebruikt min één runner. U heeft per baan gordijnen één eindstopper nodig. De haken zitten bij kant en klare gordijnen altijd in de verpakking bijgesloten.

Stap 12: een gordijn met ringen of lussen

Dit gordijntype hangt u niet aan een railsysteem zoals net beschreven maar aan een roede met eindstoppers.

Stap 13: De juiste lengte van de gordijnen bepalen

het gordijn wordt aan een rail of een roede gehangen en allereerst moet u de lengte gaan bepalen. Daarbij moet het gordijn minimaal 2 centimeter boven de vloer of de vensterbank hangen. Door middel van spelden geeft u aan wat de lengte van het gordijn gaat worden.

Tip: Indien u gordijnen in meerdere hoogtes kunt kopen, kijkt u dan bij gordijnen tot op de vensterbank naar het kortste model. Het scheelt u een hoop materiaal wat u weg kunt gooien bij het inkorten.

Tip: Embrasses maken. Houdt u gordijnstof over dan kunt u daar embrasses mee maken. Die houden de gordijnen aan de kant wanneer u ze open heeft.

Stap 14: de gordijnen op lengte maken

U vouwt de stof op de hoogte die u wil om met een kleefband, strijkvlieseline. Dit zit vaak al mee geleverd met de gordijnen. Let erop dat de zoom op alle punten even lang is. Met een natte doek strijkt u over de hele zoom heen. U voorkomt dat de zoom gaat schuiven tijdens het strijken door hem even met spelden vast te zetten. Dient u de stof meer dan 30 centimeter in te korten dan is het goed om de stof eerst op de gewenste hoogte te knippen. Dit is de hoogte plus 10 centimeter zoom. De zoom strijkt u daarna. Uiteraard kunt u in plaats van kleefband ook de naaimachine gebruiken voor het inkorten van de gordijnen en het maken van de zoom.

Stap 15: bepaal de breedte

Voor deze stap meet u de lengte van de rail, of u eet de breedte die u hebt voor het gordijn. Hangt u twee gordijnen op dan verdeelt u de breedte over twee gordijnen. De gordijnen hebben twee koordjes. U trekt ze aan tot de gordijnen de gewenste breedte hebben. De koordjes knoopt u nu aan elkaar.

Stap 16: de steeltjes in het gordijn

Ieder steeltje van de haak steekt u door een lusje wat naast elkaar ligt. Verdeel de

haakjes gelijkmatig over de rail. Na het insteken van de haakjes draait u de haak om.

Stap 17: Het aantal plooien en de afstand

Gordijnbreedte

Aantal plooien

Plooibreedte

Afstand tussen de plooien

100 centimeter

8

6 lusjes

12 lusjes

90 centimeter

10

6 lusjes

9 lusjes

80 centimeter

10

7 lusjes

8 lusjes

70 centimeter

10

8 lusjes

7 lusjes

60 centimeter

11

8 lusjes

6 lusjes


Tip: plooien bij dikke gordijnen
Bij een dikke stof kan het zijn dat u voor een mooi resultaat één plooi minder nodig hebt. Anders wordt het geheel te propperig.

Stap 18: het gordijn ophangen

De steeltjes van de gordijnhaak steekt u steeds door het eerste en laatste lusje van het plooigedeelte. Vervolgens draait u de haak om. Wanneer alle haken zitten plaatst u het gordijn in de rail.

Gordijnen die u zo kunt ophangen

Heeft u geen zin om gordijnen op maat te maken en te plooien dan kiest u voor gordijnen die al op maat gemaakt zijn. Veel winkels bieden deze service aan waarbij u de gordijnen kunt bestellen waarna ze geheel compleet worden aangeleverd. U kunt ook gebruik maken van een service waarbij ze compleet worden opgehangen.

Ga niet teveel betalen

Gordijnen en extra services kunnen behoorlijk kostbaar zijn. Door eerst offertes op te vragen bespaart u aanzienlijk op de kosten ervan. U kunt met het vergelijken van offertes tot wel 20 procent besparen.

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen