Veelgemaakte fouten vloerisolatie

Isolatiewerkzaamheden zijn vandaag de dag één van de meest uitgevoerde werkzaamheden aan Nederlandse woningen. Dit is goed nieuws, want zo kunnen we met zijn allen bijdragen aan een beter milieu op onze planeet. Daarnaast kunt u door uw woning te isoleren natuurlijk geld besparen op uw energierekening en dat is ook niet onprettig. Via een niet geïsoleerde vloer kan wel 15 procent van alle warmte die u dagelijks stookt verdwijnen en dit is automatisch 15 procent van uw energierekening die u kunt besparen. Vloerisolatie is dus zeker een goed idee, als u de volgende veelgemaakte fouten maar weet te omzeilen.

Niet via de kruipruimte isoleren

Als u een kruipruimte heeft, hoe ondiep dan ook, dan kan u uw vloer isoleren zonder dat deze verwijderd moet worden. Het isolatiemateriaal kan op twee manieren worden aangebracht en dit zijn beide methoden die aanzienlijk minder overlast opleveren dan bovenvloerse isolatie. Als uw vloer toch al aan vervanging toe is, dan kunt u overwegen hier direct isolatiemateriaal onder te laten aanbrengen, maar u krijgt dan altijd te maken met een vloer die hoger komt te liggen. Met een kruipruimte zijn de volgende twee methoden een veel beter alternatief.

  • Bodemisolatie: bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal de kruipruimte ingespoten. Dit wordt machinaal gedaan en onder hogedruk en hier worden meestal parels of chips van piepschuim voor gebruikt. Ook schelpen zijn een mogelijkheid. U zal er de temperatuur in uw kruipruimte mee verhogen, de luchtvochtigheid zal verminderen en uw vloer droogt en warmt op als gevolg. Een echt hoge isolatiewaarde kunt u er echter niet mee bereiken.
  • Isolatie van de onderkant van de vloer: als uw kruipruimte hoog genoeg is (minimaal 50 centimeter is ideaal, maar soms is 30 centimeter al voldoende), dan kan het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer worden aangebracht. U kunt uw vloer dan voorzien van een volwaardige isolatiewaarde zonder dat u last heeft van overlast in huis, een hogere vloer of een vloer die moet worden verwijderd. Deze methode is het meest (kosten)effectief en de methode bij uitstek als de omstandigheden geschikt zijn.

Geen financiële steun vragen

Er zijn verschillende manieren waarop u financieel gesteund wordt als u uw vloer laat isoleren. De mogelijkheden waren voorheen beter, omdat er toen nog een landelijke subsidie beschikbaar was voor isolatiewerkzaamheden. Dit betekent niet dat er op dit moment helemaal niets is waar u uw voordeel mee kunt doen. Ga bijvoorbeeld altijd even naar uw gemeentehuis om uw plannen te bespreken en te kijken of er een regionale subsidie is in uw gemeente. Zorg er ook voor dat u over de arbeidskosten niet meer dan 9 procent btw betaalt, want daar is een lager tarief geldig. Dit zijn allen manieren waarop u toch een beetje financiële steun kunt ontvangen voor uw initiatief.

Niet genoeg nadenken over het materiaal

De materiaalkeuze is essentieel voor de effectiviteit van uw vloerisolatie. Er zijn een groot aantal verschillende materialen beschikbaar die u zelf kunt aanbrengen of die u door een specialist kunt laten plaatsen. Deze materialen zijn niet allemaal even goed in bepaalde situaties. Is uw kruipruimte erg vochtig, bijvoorbeeld, dan is er een waterafstotend materiaal nodig, zoals EPS. Ook zullen isolatiedekens dan gaan verzakken en daardoor neemt de isolatiewaarde af. Is uw vloer complex aan de onderkant en heeft deze veel gewelven of balken, dan is een isolatiemateriaal nodig dat daarbij kan aansluiten, zoals een isolatieschuim of soepele dekens. Houten vloeren hebben een ademend isolatiemateriaal nodig terwijl betonnen vloeren ook prima met niet-ademende isolatiematerialen geïsoleerd kunnen worden. Uw isolatiespecialist zal een inspectie doen van uw vloer en samen met u het beste materiaal uitkiezen. Gaat u zelf isoleren, lees dan goed over de materialen die u ter beschikking heeft en de toepasselijkheid ervan.

Onvoorbereid beginnen

Het wordt u prima mogelijk gemaakt om uw vloer zelf te isoleren. Bouwmarkten verkopen isolatiematerialen die specifiek zijn toegepast op de doe-het-zelver. Zo zijn er platen die u gemakkelijk in elkaar klikt voor een naadloze aansluiting en zijn er isolatiedekens die u gemakkelijk tussen de vloerbalken klemt en vastzet. Toch is het goed om wat extra informatie in te winnen over de verschillende materialen, methoden en technieken, omdat isoleren toch aardig specialistisch is. Doet u dit niet goed, dan kunnen er koudebruggen ontstaan en die kunnen weer vochtproblemen opleveren. Ook kunt u uw vloer beschadigen of de isolatiewaarde verminderen door het verkeerde materiaal te kiezen. Verder zijn er isolatiematerialen waarvoor u beschermende kleding nodig heeft. Voor een zo goed mogelijk resultaat en een veilige werkwijze is een goede voorbereiding essentieel.

Vergelijk offertes

Gaat u ook vloerisolatie uit laten voeren? Dan kunt u hier alvast offertes opvragen bij betrouwbare isolatiespecialisten uit uw omgeving. U bereikt met één aanvraag meerdere bedrijven tegelijkertijd, zodat u zelf het beste en goedkoopste aanbod uit kunt kiezen. Zo bespaart u geld en weet u zeker dat u alle opties bekeken hebt.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen