KlussenKlussen

4x Veelgemaakte fouten isolatie

Vandaag de dag wordt er veel nadruk gelegd op het isoleren van uw woning. Vooral de isolatie van de wat oudere woningen laat nogal eens te wensen over. Nieuwbouwwoningen moeten goed geïsoleerd opgeleverd worden en de wettelijke verplichtingen daarvoor zijn duidelijk vastgelegd in het Bouwbesluit. Heeft u echter een oudere woning, dan is de kans groot dat deze veel beter geïsoleerd kan worden en dat u dus een flinke som geld kunt besparen. Isoleren is dus in veel gevallen een goed idee. Hier leest u hier de veelgemaakte fouten van de mensen die u voorgingen met het isoleren van de woning.

In deze kluswijzer:

Geen onderzoek doen naar financiële steun

Er is/was een subsidie beschikbaar voor iedereen die twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoert. Hieronder vielen dak-, muur, vloer- isolatie en het plaatsen van hoogrendementsglas. Deze subsidie is nog niet afgerond – de looptijd is tot en met 31 december 2019 – maar omdat zoveel mensen er gebruik van hebben gemaakt is het budget voor particulieren uitgeput. Ook al is dit voor ons land een goed teken, voor u betekent dit dus dat er momenteel geen landelijke subsidie is voor het uitvoeren van isolatiemaatregelen. Veel mensen geven het op en laten de isolatie plaatsen zonder subsidie, maar het is goed mogelijk dat u toch op andere manieren financiële steun kunt ontvangen.

  • Btw: iedereen die de woning beter laat isoleren komt automatisch in aanmerking voor een korting op de btw. De isolatiespecialist verrekent dit al op de offertes en eindfacturen, dus hiervoor hoeft u niets in te dienen. Over de arbeidskosten van isolatiewerkzaamheden (dus niet de materialen) betaalt iedereen maar 9 procent btw.
  • Steun van de gemeente: ga ook altijd even langs uw gemeente, want zij hebben mogelijk ook geld beschikbaar gesteld voor energiebesparende maatregelen. Omdat de regionale subsidiegelden verdeeld mogen worden zoals de gemeente het wil, is dit sterk afhankelijk van waar u woont. Uw gemeente kan u ongetwijfeld alles vertellen over mogelijke financiële steun voor inwoners die isolatiewerkzaamheden uit laten voeren.

Kruipruimte isolatie afwijzen

Als u uw vloer beter wilt laten isoleren, dan heeft u drie mogelijkheden. U kunt uw huidige vloerbekleding volledig laten verwijderen, isolatiemateriaal laten aanbrengen en vervolgens een nieuwe vloer laten plaatsen. Heeft u een kruipruimte die hoog genoeg is, dan kunt u het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer laten aanbrengen. Dit is de methode met de voorkeur, omdat uw bovenvloer onaangeraakt blijft. Is uw kruipruimte echter niet hoog genoeg, dan kunt u ook kruipruimte isolatie uit laten voeren. Dit wordt ook wel bodemisolatie genoemd, omdat het isolatiemateriaal op de bodem van uw kruipruimte wordt aangebracht. Hierdoor is de isolatiewaarde die behaald kan worden wat lager, maar bodemisolatie is ook aanzienlijk goedkoper (prijzen beginnen bij €20 per m2) dan de andere methoden. Daarnaast lost het vochtproblemen in de kruipruimte meestal volledig op. Bodemisolatie zal u misschien niet de isolatiewaarde opleveren waarnaar u op zoek bent, maar voor een kleine prijs kunt u wel van een aantal andere voordelen profiteren. Wijs deze optie dus zeker niet af.

Geen zoldervloer- en spouwmuurisolatie laten uitvoeren

Heeft u spouwmuren en een onverwarmde en ongebruikte zolder, dan kunt u spouwmuurisolatie en zondervloerisolatie laten uitvoeren. Dit zijn beide bijzonder goedkope manieren om een hoge isolatiewaarde te halen en direct grote besparingen te gaan maken.

  • Spouwmuurisolatie: voor bedragen die beginnen bij €15 per vierkante meter wordt een isolatiemateriaal uw spouw in gespoten onder hogedruk. Dit is binnen een dag gedaan en uw muur beschadigt er niet door. De resultaten zijn meestal bijzonder goed, vooral als uw spouw breed genoeg is. Spouwmuurisolatie heeft u binnen 5 jaar terugverdiend.
  • Zoldervloerisolatie: u kunt zoldervloerisolatie zelf uitvoeren voor €5 per vierkante meter, maar als u een specialist inhuurt dan zullen ze dit voor u doen voor €20 per vierkante meter. Het resultaat is dat de warmte al wordt tegengehouden voordat het uw dak kan bereiken en daardoor is dit een erg effectieve, en dus ook betaalbare, methode. Zoldervloerisolatie heeft u binnen 4 jaar terugverdiend. Doet u dit zelf, dan is dit slechts 1 jaar.

Geen aandacht besteden aan de ramen, deuren en kozijnen

Als uw muren, vloer en dak goed geïsoleerd zijn, dan bent u nog niet klaar. Uw woning is in principe helemaal ingepakt, behalve rondom uw deuren, ramen en kozijnen. Hier kan de warmte nog gewoon ontsnappen en dat is natuurlijk jammer. Om deze reden wordt het plaatsen van hoogrendementsglas ook gesubsidieerd. Bestudeer uw kozijnen en glas dus goed en beoordeel of deze aan vervanging toe zijn. U kunt tegenwoordig kunststof kozijnen kopen met HR++ isolatieglas voor de helft van de prijs van hout en aluminium. Daar komt bij dat kunststof nauwelijks onderhoud nodig heeft en dat het erg goed isoleert. Daarna is uw woning gereed en volledig voorbereid op de toekomst.

Lees ook F.A.Q. RIVM

Vergelijk offertes

Gaat u isolatiemaatregelen uitvoeren en wilt u weten wat de specialisten uit uw omgeving hiervoor vragen? Dan kunt u dit gemakkelijk achterhalen zonder dat u alle bedrijven afzonderlijk moet gaan bezoeken. Met onze vergelijkingstool bereikt u een aantal isolatiespecialisten tegelijkertijd. De offertes die u vervolgens ontvangt vergelijkt u met elkaar om een flink bedrag te besparen.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen