KlussenKlussen

Hoe maak ik een lichtgewicht ondervloer op zwaluwstaart platen

Met een lichtgewicht ondervloer op zwaluwstaarten maakt u een betonvloer die als goede basis kan dienen voor een bovenvloer. We geven u een stappenplan hoe u deze klus kunt uitvoeren.

Tip voor u begint: Het is uiteraard mogelijk om zwaluwstaarten te plaatsen op een oude vloer. Dit zorgt er echter wel voor dat het gewicht en de hoogte van de vloer vermeerderen. Om dit te voorkomen verwijdert u eerst de oude vloerdelen. U vermindert daarmee het gewicht en de hoogte van de vloer en de ventilatie wordt verbeterd. Op deze manier houdt u meer werkruimte over die u kunt gebruiken om leidingen onder de vloer te plaatsen. De vloer werkt u later af en u brengt hem op afschot. U maakt dan een lichte helling zodat er geen water kan blijven staan op de vloer.

In deze kluswijzer:

Stap 1: de oude vloer verwijderen

Met behulp van een cirkelzaag moet u eerst de oude vloerdelen doorzagen om ze vervolgens te verwijderen. Nu controleert u de vloerbalken. De aangetaste delen vervangt u.

Tip: weten of vloerbalken sterk genoeg zijn om een betonvloer te dragen. Dit hangt volledig af van de dikte van de balken en van de lengte die ze moeten overspannen. Wanneer u vloerbalken heeft van 64 bij 164 millimeter zal de overspanning maximaal 3 meter mogen bedragen. Gaat het om balken van 76 bij 176 millimeter dan mag er maximaal 3,5 meter worden overspannen. Wanneer de vloerbalken naar verhouding te dun zijn kunt u ze verstevigen. Dit doet u door er aan iedere kant een oud vloerdeel tegenaan te lijmen.

Stap 2: De zwaluwstaarten haaks leggen

De zwaluwstaarten legt u haaks op de vloerbalken neer. Tussen de wand en de platen klemt u nu een reep randstrook die voorzien is van folie. De platen zet u vast in de balken om de 50 centimeter. Dit doet u met een spijker door de onderflens van het profiel. Aan een korte zijde moeten de platen ieder een overlapping hebben van 5 a 10 centimeter. Aan een lange zijde is een overlapping van 2 centimeter genoeg.

Stap 3: Het plaatsen van houten balken

De dikte van de betonlaag die u aan gaat leggen moet over het volledige oppervlak 3,4 centimeter worden. Daarom verdeelt u de vloer onder in een aantal banen. Dat doet u door de houten planken van ieder27 bij 18 millimeter over de platen heen te leggen. Zorgt u er voor dat de afstand tussen deze planken altijd kleiner is dan dat je afrijlat breed is.

Tip: het op maat maken van zwaluwstaarten

Dit doet u heel gemakkelijk door een haakse slijper te gebruiken.

Tip: Aard een badkamervloer

Om de badkamervloer te aarden plaatst u een blanke aardedraad met een schroef op een van de zwaluwstaarten. Zet deze vast in de vloerbalk.

Tip: laat beton niet weglekken

U voorkomt eenvoudig dat beton weglekt door folie tegen de wanden en de vloer aan te plaatsen.

Stap 4: maak het beton aan en stort het

Voor het maken van het beton houdt u zich heel precies aan het recept. Daarna moet u het tussen de houten regels storten. Met uw knie houdt u de lat goed op zijn plek. Het beton wat u heeft gestort prikt u steeds na, en dat doet u met een lange schroevendraaier. Op die manier kan het goed in het profiel zakken. Luchtbellen die eventueel ontstaan kunnen op die manier ontsnappen. Daarna egaliseert u het beton. Dat doet u door een afrijlat in een zigzaggende beweging over de latten heen naar u toe te trekken. Daar waar het nodig is brengt u extra beton aan. Het geheel moet u uiteindelijk met het schuurbord glad wrijven.

Gebruikstip voor betonmortel

U kunt met een zak betonmortel van 18 kilo 12 liter betonspecie maken. Dit is voldoende om 0,34 vierkante meter mee te voorzien van een laag van 3,4 centimeter. U heeft hiejrbij 2,9 tot 3,1 liter water nodig. De mortel dient u aan te maken in een speciekuip. Eerst doet u 75 procent van het water in de kuip waarna u de droge mortel toevoegt. Voor drie minuten mengt u het geheel tot er een mooie egale massa ontstaat. Als u het geheel handmatig aanmengt zult u daar 5 minuten voor moeten aanhouden. Laat de mortel goed smeuïg zijn maar pas op dat het geheel niet te nat wordt. Houd een verwerkingsduur van 2 uur aan.

Stap 5: De regels verwijderen

Na de vorige stap verwijdert u behoedzaam de regels. Daarna vult u de kieren en u schuurt de vloer op met een schuurbord met draaiende bewegingen.

Tip: het beton langzaam laten drogen

Beton mag niet te snel drogen. Daarom dekt u de vloer af met folie en vervolgens houdt u de verwarming uit. Ook ventileert u de ruimte niet.

Stap 6: Een te snel gedroogde vloer herstellen

Een betonvloer aangelegd op zwaluwstaarten die te snel is opgedroogd herstelt u door de vloer te besprenkelen met wat water. Hiervoor gebruikt u een natgemaakte borstel.

Besparen op een vloer

Een betonvloer aanleggen op zwaluwstaarten is een klus die u zelf kunt uitvoeren als u de bovenstaande gebruiksaanwijzing aanhoudt. Wanneer u echter een bedrijf wil inschakelen voor deze klus doet u dat handig door eerst offertes op te vragen. Dat doet u met de onderstaande button. U krijgt dan gelijk meerdere offertes in uw mailbox die u vergelijkt. Door het vergelijken van prijzen bespaart u tot wel 20 procent.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen