KlussenKlussen

Hoe beits ik een houten vloer

Een houten vloer is een kostbare aanschaf. Het is een vloer voor het leven, tenminste als u deze goed onderhoudt. Wanneer de vloer dof is geworden en zijn glans en kleur is kwijtgeraakt kunt u deze schuren en beitsen. We hebben voor u een stappenplan opgesteld om de vloer te beitsen.

In deze kluswijzer:

Goed om te bedenken voor u gaat beitsen

Met het beitsen van een houten vloer kunt u uw vloer een totaal nieuw uiterlijk geven. U kunt kiezen voor een blanke lak waardoor de originele kleur van het hout behouden blijft. De nerf blijft dan ook optimaal zichtbaar en de vloer heeft een natuurlijke uitstraling. Wilt u een vloer op kleur dan gebruikt u een vloerbeits die een beschermende laklaag biedt. Door het aanbrengen van een laag whitewash lak kunt u een subtiele glans en een modieus wit effect geven aan uw vloer. U heeft de keuze uit drie soorten beits; de hoogglans, de zijdeglans en de matte finish.

Een klus die niet lang hoeft te duren

Voor het beitsen of lakken van uw vloer hoeft u geen dagen uit te trekken. Evenmin is het een klus met materiaal wat stinkt of het milieu onnodig belast. Wanneer u kiest voor een beits of een lak voor parket op basis van water (acryllak) zal de vloer snel drogen. Na een paar uur kunt u de vloer dan voor de tweede keer schilderen. De vloer zal niet stinken en de verf is een stuk minder schadelijk voor het milieu dan in de eerste jaren dat dit product op de markt kwam. Wanneer u een hoogglans effect op uw vloer wil gebruikt u een beits of verf op basis van terpentine. Dit materiaal ruikt wel sterk en u zult meer moeten ventileren in dit geval.

Een duurzame vloer

Wanneer u nog voor de eerste aanschaf van een houten vloer staat is het goed om u te oriënteren op duurzame vloeren. Let u op of de vloer het FSC keurmerk of een PEFC keurmerk heeft. Het liefste gaat u voor een houten vloer die bestaat uit vloerdelen en strokenparket dan voor een parket wat van samengesteld hout is gemaakt. Dit laatste model wordt verkocht onder de naam lamelparket. Dit is materiaal wat slechts beperkt kan worden opgeschuurd. Het zal meer energie kosten voor het milieu om deze vloer te produceren.

Wat heeft u nodig voor de vloer

 • Schroeven om planken vast te zetten
 • Een ontvettingsmiddel
 • Kneedbaar hout in de juiste kleur
 • Schuurpapier grof, middel en fijn
 • Een transparante lak voor parket
 • Een transparantie binnenbeits
 • Een drevel
 • Een klauwhamer voor het verwijderen van spijkers
 • Een boormachine
 • Een goede stofzuiger
 • Twee plamuurmessen
 • Een vlakschuurmachine of een parketschuurmachine
 • Een verfroller
 • Een goed verfbakje
 • Platte kwasten

Stap 1: de vloer egaal maken

Voordat u een vloer gaat beitsen zult u eerst voor een gladde strakke ondergrond moeten zorgen. Dat doet u in eerste instantie door losse spijkers die u nog terug kunt slaan in het hout te slaan. Dat doet u met een hamer en een drevel. Dit is een hulpmiddel om spijkers tot 3 millimeter in de vloer terug te slaan. Opstaande spijkers die niet meer kunnen worden terug geslagen verwijdert u met de klauwhamer. Vervolgens slaat u er nieuwe langere spijkers in terug.

Stap 2: Krakende delen repareren

Wanneer uw vloer krakende delen heeft kunt u deze repareren. Dat doet u door de vloer op die plekken extra vast te zetten met schroeven die u diep in het hout laat verzinken. Op die manier is de vloer weer een stabiele ondergrond geworden.

Stap 3: De vloer vooraf reinigen

Wanneer u de vloer net heeft gelegd zult u deze moeten ontvetten voor u de vloer gaat beitsen. Heeft u de vloer net geschuurd dan zult u deze goed moeten stofzuigen voor u aan het werk gaat.

Stap 4: Plekken opvullen met kneedbaar hout

Een houten vloer heeft doorgaans knoest- schroef of spijkergaten. Die kunt u opvullen. Dat werkt het beste met kneedbaar hout. Niet alle onregelmatigheden laten zich even netjes vullen. Bij een houten vloer is dat gelukkig geen probleem. Een houten vloer heeft een natuurlijk effect.

Tip: Het werken met kneedbaar hout

Kneedbaar hout is een product wat u in meerdere kleuren kunt kopen. U werkt in dit geval met twee plamuurmessen tegelijk. Een breed plamuurmes met een kleine voorraad kneedbaar hout. Daarnaast gebruikt u een smal plamuurmes. Daarmee haalt u er steeds een kleine hoeveelheid vanaf. Bij het werken met een transparante beits op uw vloer werkt u liever niet met kneedbaar hout. De beits zal niet in de vloer trekken door het kneedbare hout en daardoor ontstaan er lelijke plekken in uw vloer.

Stap 5: de vloer voorschuren

Voordat u gaat beitsen schuurt u eerst de vloer. Dat doet u in de richting van de houtnerf. U start met een grof schuurpapier met korrel 80. Daarna gaat u verder met een middelgrote korrel 150. De vloer maakt u uiteindelijk compleet stofvrij.

Tip bij het werken met een schuurmachine

Gebruikt u een vlakschuurmachine of een parketschuurmachine, denkt u er dan aan dat u de hele vloer in een vloeiende beweging schuurt. Wanneer u het apparaat op een bepaalde plek stil laat hangen zal de schuurmachine zich in het hout ‘vreten’. Dit zal een soort schuurmarkeringen op de vloer achterlaten.

Stap 6: de eerste laklaag

Deze brengt u met een lakroller aan. U gebruikt voor de randen en hoeken een kwast. Bij het schilderen of beitsen werkt u in de richting van de houtnerf. Wanneer u lak op een terpentinebasis gebruikt moet deze minstens 12 uur drogen voor een volgende laag kan worden aangebracht. Een lak op waterbasis kan daarentegen al na 4 uur worden over geschilderd. Een vloer moet u na de eerste laag weer licht opschuren met een fijn schuurpapier korrel 180. Op uw vloer herhaalt u deze stap nog minstens 2 keer. U brengt dus drie laklagen minimaal aan.

Het aanbrengen van een beits

Beits is een product wat u met een roller aanbrengt. U gebruikt ook hier een kwast voor de randjes en hoekjes. Bij een beits op basis van terpentine laat u deze minstens 12 uur drogen voor u aan de tweede laag toe bent. Heeft u een beits op waterbasis dan kunt u deze al na 4 uur een nieuwe beitslaag geven. De vloer schuurt u na iedere laag licht op en u brengt ook hier een aantal lagen beits aan. Met iedere laag die u aanbrengt neemt de kleur van de vloer toe in intensiteit. Wilt u goed vooraf inschatten hoeveel lagen u wilt aanbrengen dan neemt u een teststrookje van deze houtsoort. U brengt meerdere lagen aan en kijkt wanneer u de gewenste intensiteit heeft bereikt. Na het beitsen brengt u nog minstens twee lagen transparante lak over de vloer aan.

Gun de vloer tijd

Na het beitsen zal het nog twee weken gaan duren voor de lak goed is uitgehard. Tot die tijd heeft u een kwetsbare vloer waar u beter niet op loopt. Moet u de vloer toch betreden, draag dan alleen sokken en verplaats geen zware meubels via uw vloer. Maak de vloer in de eerste weken ook absoluut niet schoon met een reinigingsmiddel.

Een vloer laten beitsen

De parketvloer in de beits zetten is een klus die u prima zelf kunt uitvoeren. Wanneer u er tegenop ziet kunt u echter ook kiezen om de vloer door een professional in de beits te laten zetten. Dat doet u uiteraard het liefst tegen een zo laag mogelijke prijs. Daarom vergelijkt u eerst offertes voor u de klus uit handen geeft. Op die manier bespaart u gelijk tot 20 procent voordat u iemand inhuurt.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen