KlussenKlussen

Veelgemaakte fouten airco

U zal misschien denken dat airconditioners in Nederland een beetje overbodig zijn, maar niets is minder waar. Met een airco kunt u namelijk niet alleen uw ruimtes koelen, maar u kunt ze ook verwarmen, u kunt er de lucht binnen mee verversen en u kunt de luchtvochtigheid reguleren. Dit heeft als gevolg dat u en de inwoners gezonde lucht inademen en dat condensatie veel minder zal voorkomen. Als u eraan denkt om één of meerdere airconditioners aan te schaffen, dan kunt u vast veel leren van de onderstaande veelgemaakte fouten van uw voorgangers.

Niet direct ook een onderhoudscontract nemen

Het is erg belangrijk dat u uw airconditioner goed onderhoudt. Dat betekent dat u regelmatig de filters reinigt en dat u de airco netjes schoonhoudt. Er zijn echter onderdelen in de airconditioner die door een gecertificeerd onderhoudsbedrijf moeten worden uitgevoerd. Dat komt doordat er koelvloeistof in het apparaat aanwezig is en dat is een gevaarlijke stof. Eens in de zoveel tijd moet er dus een specialist langskomen die de vloeistof vervangt, die uw filters vervangt, die de bewegende delen smeert en die kleine reparaties uitvoert. De regelmaat is afhankelijk van de afmetingen van uw installatie en hoe vaak u deze denkt te gaan gebruiken. Bespreek dit direct met uw installateur, want u kunt bij hen vaak direct een onderhoudscontract afsluiten. Zo weet u zeker dat uw airco altijd goed werkt en dat deze gezonde en schone lucht uitblaast.

De airco verkeerd instellen

Het gebeurt veel dat mensen op warme dagen de airconditioner veel te laag zetten. Ze denken het dan sneller koud te maken door het apparaat in te stellen op een temperatuur die het nooit kan bereiken. Als u het gevoel heeft dat u verkouden wordt omdat uw neus gaat lopen en uw ogen tranen, dan komt dit waarschijnlijk doordat de airconditioner te laag staat. Deze moet dan constant keihard werken om een temperatuur te proberen te bereiken die onrealistisch is. Niet alleen betaalt u dan veel te veel geld aan elektriciteit, het is voor het klimaat binnen ook niet goed. Zet daarom de airco nooit lager dan 22 graden en doe dit stapsgewijs. Het beste kunt u hem al ’s ochtends aanzetten als het nog koel is zodat de airco minder hard hoeft te werken en het temperatuurverschil minimaal blijft. Zo bespaart u energie en zal de airco prefect zijn werk kunnen doen.

Geen airco kopen met korting

Een airconditioner is een seizoensgebonden apparaat. Dat betekent dat er in de zomer veel meer airco’s worden gekocht en geïnstalleerd dan in de winter. Hier kunt u uw voordeel mee doen. Als u uw airconditioner in de winter koopt dan kunt u vaak gebruik maken van mooie acties en aanbiedingen. Er zijn ook andere manieren waarop u uw airconditioner goedkoper kunt krijgen.

  • Tweedehands: probeer uw airconditioner tweedehands te vinden. Er worden regelmatig units aangeboden die nog als nieuw zijn. Kijkt u op tweedehands marktplaatsen en u zal zien dat er voldoende aanbod is. U moet alleen een beetje geluk hebben dat u het juiste toestel aantreft. Het is ook altijd verstandig om dan direct ook een onderhoudsbeurt in te plannen.
  • Outlet: een andere optie die u heeft is om naar een outlet te gaan. U kunt dan een nieuwe airconditioner aanschaffen die bijvoorbeeld als showmodel gefungeerd heeft of die uit een vorige collectie is overgebleven. De kortingen kunnen daar flink oplopen dus het is zeker de moeite van het onderzoeken waard.

Geen mobiele airconditioner aanschaffen

Uiteraard zijn er airconditioners die u aan de muur of tegen het plafond laat installeren en die u met een afstandsbediening kunt bedienen. Deze worden geïnstalleerd door een monteur en hebben vaak een binnen- en buitenunit. Het voordeel hiervan is dat ze niet erg opvallen en dat ze behoorlijk stil zijn, maar u betaalt dan wel erg veel. Een andere optie die u heeft is een mobiele airconditioner aanschaffen. Deze apparaten hoeven niet te worden geïnstalleerd, want u kunt ze gewoon ergens neerzetten. Dit scheelt u vaak wel 75 procent van de kosten voor een montagebedrijf. Daarnaast heeft u met een mobiele airconditioner de mogelijkheid om deze te plaatsen waar hij op dat moment nodig is. Het enige wat u nodig heeft is een stopcontact en soms ook een plek om het water te kunnen afvoeren. Andere mobiele airco’s verzamelen het water in een speciaal daarvoor bestemde bak. Het nadeel is wel dat ze vaak wat minder sterk zijn. U kunt op die manier geld besparen. Als de mobiele airconditioner u bevalt kunt u daarna altijd nog investeren in een permanent exemplaar.

Vergelijk offertes

Wilt u ook een airconditioner aanschaffen maar weet u niet waar te beginnen? Dan kunt u via onze vergelijkingstool alvast offertes opvragen voor uw specifieke behoeften. Deze offertes zijn vrijblijvend en u hoeft dus niet over te gaan op de aankoop. U kunt zo wel de beste deal aanwijzen en een airco uitkiezen die bij u past.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen