Glazen bouwstenen verwerken

In deze kluswijzer wordt uitgelegd hoe u zelf een muur of wand kunt plaatsen van glazen bouwstenen. Deze bouwstenen hebben de afgelopen tijd enorme veranderingen doorgemaakt en zijn daardoor nog makkelijker plaatsbaar als jaren geleden.

Laten we beginnen met wat terminologie:

Glazen Bouwstenen of Glazen stenen?

 • Glazen stenen: Dit is een verzamelnaam voor alle soort stenen die er zijn, dit kan dus ook gaan over kralen of sieraden. En is voor deze klus dus niet ideaal om te gebruiken.
 • Glazen bouwstenen: Dit zijn de glazen bouwstenen die je veelal ook in de douchewanden ziet, ze zijn bijna altijd vierkant. De meest gebruikte afmeting is 19 x 19 x 8 centimeter. De benaming glazen bouwstenen is onze 2e keuze.
 • Glazen blokken: Ook hier geldt weer net als bij de glazen stenen, het kan om meer gaan.
 • Glasblokken: Dit vinden wij de prettigste benaming, glasblokken zijn de glasblokken die je veelal in de douchewand of muurtjes tegen komt.

Glasblokken Plaatsen kan op 2 manieren

Muurtjes van glasblokken kunnen overal in de woning worden toegepast en hebben een decoratief karakter. Het grote voordeel van glazen bouwstenen is dat u een wand kunt plaatsen, zonder dat het licht verloren gaat. Glazen bouwstenen hebben de eigenschappen dat ze vochtbestendig en schimmelbestendig zijn. In badkamers worden glazenbouwstenen dan ook toegepast als douchewand. Bij het plaatsen van glazen bouwstenen kunt u kiezen uit 2 methodes;

 1. Een muur van glasblokken metselen.
 2. Een muur van glasblokken opbouwen via een snelbouwsysteem.

Beide mogelijkheden worden hieronder beschreven.

De wand van glasblokken metselen

Glazen bouwstenen hebben een standaard maat van 19 x 19 x 8cm. Inclusief de voeg (voeg is 1cm, waardoor de stenen 20x20cm worden), heeft u per vierkante meter 25 stuks nodig. Daarnaast zijn er hoek en eind stenen. Hiermee kunt u de wand van glazen bouwstenen mooi afwerken.

Benodigde materialen

 • Glazen bouwstenen
 • Montage kit
 • U-profiel of veerankers
 • Dichtingsband
 • Waterpas
 • Schroeven (rvs) en pluggen
 • Mixer
 • Speciekuip
 • Troffel
 • Spons
 • Emmer
 • Kunststoffen afstandhouders glazen bouwstenen
 • Bewapeningsijzer
 • Voegspijker

Instructievideo Glazen Bouwstenen Metselen:

Stappenplan glazen bouwstenen verwerken ( 9 Stappen)

Wanneer u de wand met glazen bouwstenen tot aan het plafond wordt geplaatst, meet u de totale afstand op tussen de vloer en het plafond. Aan de hand van deze afstand kunt u berekenen hoeveel ruimte er overblijft, want glazen bouwstenen kunt u niet op maat maken. Stel dat de ruimte 10cm is, wordt aan de onderkant 5 cm en aan de bovenkant 5cm opgevuld. Hiervoor gebruikt u een houtenlat die de breedte heeft van de glazen bouwstenen. De standaard maat van glazenbouwstenen is 8cm. Als de wand is geplaatst, werk u deze opvul latten af met een mooie brede plint, zodat dit aan het zicht wordt ontrokken. De kieren tussen de afwerkingsplint en de glazen bouwstenen kit u af met een geschikte zuurvrij elastisch blijvende kit. Voor vochtige ruimtes, zoals een badkamer, gebruikt u zuurvrije schimmelvrij sanitair kit. Het is belangrijk om zuurvrije kit te gebruiken, omdat deze kit niet de witte kalklaag van de glazen bouwstenen aantast.

 1. Zorg dat de vloer en wanden waar de glazen bouwstenen worden geplaatst, vlak en waterpas zijn. Wanneer u een houtenlat gebruikt om de ruimte op te vullen zoals hierboven staat beschreven, dient dit ook waterpas te zijn. Maak het U-profiel op maat dat op de vloer, wand en plafond komt. De glazen bouwstenen mogelijk namelijk niet direct op de vloer/wand worden geplaatst, omdat de werking ervan kan zorgen voor scheuren in het voegwerk. Aan de onderkant van het U-profiel, brengt u dichtingsband aan. Met behulp van schroeven zet u het U-profiel vast tegen de wand en vloer. Wanneer u met betonnen muren/vloeren te maken heeft, gebruik dan pluggen. Daarnaast kan het ook zijn er leidingen in de vloer/muur lopen, dan bevestigd u de profielen met montagekit.
 2. Nu kunt u beginnen met het aanmaken van de metselspecie die geschikt is voor glazen bouwstenen. Voor 1m2 heeft u circa 30kg metselspecie nodig bij een voegdikte van 10mm. Maak niet te veel specie in een keer aan, want de aangemaakte specie moet binnen 2 uur verwerkt worden.
 3. Plaats de eerste rij glazen bouwstenen in een laag metselspecie. De eerste steen (begin in de hoek) wordt aan de zijkant met montagekit tegen het verticale profiel gelijmd. Plaats tussen de glazen bouwstenen de kunststoffen afstandhouders. Met deze afstandhouders, zorgt u ervoor dat u overal een gelijke voeg krijgt en dat de glazen bouwstenen niet gaan zakken tijdens het plaatsen van de muur. Tijdens het plaatsen van de glazen bouwstenen controleert u met een waterpas of de stenen recht zijn. Dit blijft u bij iedere laag controleren om er voor te zorgen dat de muur niet scheef wordt.
 4. Plaats om de 2 stenen, bewapeningsijzer verticaal aan, zoals in de instructievideo wordt aangegeven. Wordt de want hoger dan 5 lagen, dan moet u ook om de laag, horizontale bewapening aanbrengen.
 5. Op een dag kunt u maximaal 7 lagen verwerken. Omdat de glazen bouwstenen erg zwaar zijn, moeten de eerste 7 lagen dan 24uur drogen voordat er verder gegaan kan worden met de wand. Hierdoor krijgt u een stevige wand.
 6. De ruimte tussen de glazen bouwstenen vult u op met metselspecie. Met behulp van de voegspijker, zorgt u ervoor dat de specie niet te ver naar buiten komt, zodat u straks nog voldoende ruimte over hebt, om te wand te voegen.
 7. Zodra de eerste laag bouwstenen waterpas staat, kan een begin worden gemaakt met de tweede laag. Plaats de afstandhouders aan en breng vervolgens de troffel de metselspecie aan. Zorg er wel voor dat op de afstandhouders niet te veel specie komt, zodat de afstand tussen de glazen bouwstenen gelijk blijft. Met een wrijvende beweging brengt u de glazen bouwsteen op zijn plek. Zo gaat u iedere laag te werk. Let wel op het aantal lagen per dag en het bewapeningsijzer.
 8. Zorg er voor dat u de glazen bouwstenen op tijd schoonmaakt, voordat de lijm is uitgehard. Daarnaast dat de voegen schoon zijn, met behulp van de voegspijker, waardoor u gemakkelijk de wand na afloop kunt voegen. De wand kunt u pas na 2 weken voegen, want dan pas is de metselspecie echt uitgehard. Na het voegen, maakt u de wand voorzichtig schoon met vochtig doek/spons. Tot slot kit u de wand af met een zuurvrije elastisch blijvende kit. Wanneer de wand in een vochtige ruimte staat, zoals de badkamer, gebruikt u zuurvrije schimmelvrije sanitairkit.
 9. Als u geen gebruik maakt van U-profielen, plaats dan om de 2 lagen een veeranker, waarmee de glazen bouwstenenwand aan de muur wordt verankerd.

Instructievideo Glazen Bouwstenen via het Snelbouwsysteem

Een methodiek die iets makkelijker is: het lijmen van de glasblokken via een snelbouw systeem. Deze methodiek is wel iets minder leuk voor de doorgewinterde klusser.

 

 

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen