Zelf Wespennest Verwijderen

Hoe warmer de winter, hoe meer last van wespen we krijgen. Zeker in wespenmaand augustus kunt u veel hinder van deze insecten ondervinden. Het wordt helemaal vervelend als ze een nest hebben gebouwd in uw eigen huis of in de tuin. Wespen nestelen zich vaak in spouwmuren of onder het dak maar ook bomen, schuurtjes, of verlaten holen in de grond. Op zich zijn wespen niet agressief maar in de zomermaanden zoeken wespen naar zoetstoffen die ze kunnen vinden bij mensen. Wespen worden wél agressief als ze klem komen te zitten en als hun nesten verstoord worden. Dus zeker als zich een wespennest nabij de woning bevindt, is het verstandig om deze weg te (laten) halen. Dat kunt u het beste zo snel mogelijk in gang zetten, want hoe meer het er worden, hoe lastiger het verwijderen is.

Zelf een wespennest verwijderen of uitbesteden?

Allereerst dient u te bepalen of u het echt zelf wilt gaan doen. Professionals raden aan om het te laten doen omdat het verwijderen van een wespennest niet geheel zonder gevaar is. Dat geldt zeker voor:

 1. Nesten op moeilijk te bereikbare plekken
 2. Grote nesten
 3. Als u allergisch bent voor wespensteken.

Als u denkt: “Dat kan ik wel”, dan kunt u de volgende stappen doorlopen.

Stap 1: Het wespennest lokaliseren

Voordat kan worden begonnen met het verwijderen van het nest, dient deze eerste gelokaliseerd te worden. U lokaliseert het nest door de vliegroutes te gaan volgen. Dit is al een klus die voorzichtig en met volle verstand moet worden gedaan. Als u namelijk te dichtbij komt, kunnen de wespen zich bedreigd voelen en kiezen om aan te vallen. Bij het zoeken naar het nest kan dit per ongeluk al gebeuren. Een nest kan bijvoorbeeld in een coniferenhaag zitten waar u net besluit doorheen te kijken. Het is daarom aan te raden om bij het zoeken al beschermende kleding te dragen met zo weinig mogelijk open stukken waar de wespen de huid kunnen bereiken. Bedenk dat wespen in plooien kruipen en door veel stoffen heen kunnen prikken. Het veiligste is dus om een wespenpak aan te trekken, maar die zijn in aanschaf al duurder dan het laten verwijderen van het nest.

Wacht tot de schemer

Om de ingang van het nest te benaderen kunt u het beste wachten tot de schemer. De wespen zitten dan in het nest en zullen niet af en aan vliegen.

Ga niet overal voelen

Kijk ontzettend uit om met onbeschermde handen te gaan voelen waar het nest zit. Het is gevaarlijk om met uw handen in het nest te graaien. Houd zoveel mogelijk afstand. Als het nest op een moeilijk te bereikbare plek zit raden we aan om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Gebruik geen ladder

Als u hoog op de ladder staat en u het nest heeft gevonden waarin een agressieve kolonie blijkt te zitten, dan kunt in de problemen komen en van de ladder afvallen.

Zorg dat er geen kinderen en huisdieren in de buurt zijn

Misschien kunt u zichzelf eenvoudig in veiligheid brengen als de kolonie aanvalt, een kind of een huisdier kan zich hier moeilijker tegen wapenen.

Houd ramen en deuren van uw huis dicht

U wilt immers niet dat ze besluiten uw huis in te vliegen.

Stap 2: De wespen uitroeien

Voordat u zelf het wespennest verwijdert dient u eerst de kolonie uit te roeien. We beginnen te vertellen hoe u dat in ieder geval niet moet doen:

Sluit de toegang niet af.

De wespen zullen zichzelf op een andere manier naar buiten willen krijgen en kunnen daarna aanvallen.

Gebruik geen vuur.

Het dood vaak niet alle wespen omdat deze vluchten waardoor je het probleem niet oplost. Daarnaast zijn wespennesten van een papierachtig materiaal gemaakt dat erg makkelijk ontvlamt. U kunt dus het risico lopen dat de vlammen overslaan op uw huis.

Geen water gebruiken.

Het verdrinken van het nest is net als bij het gebruik van vuur niet effectief in het doden van alle wespen. De wespen die niet dood gaan zullen kunnen overgaan tot de aanval. Daarnaast loopt u het risico dat de woning beschadigd door het water.

Sla niet met een voorwerp op het nest.

Dit is de meest brute manier om te werk te gaan en daarnaast ook de minst slimme. U slaat dan het nest open waardoor alle wespen er snel uitkunnen. En u staat in deze situatie dichtbij waardoor u het risico loopt vaak gestoken te worden.

Hoe haalt u het wespennest wel zelf weg?

 1. Bij de bouwmarkt en in sommige supermarkten kunt u bestrijdingsmiddel kopen dat speciaal gemaakt is tegen wespen. Gebruik een middel in sprayvorm.
 2. Geef voor extra veiligheid bij iemand aan dat u een wespennest gaat verwijderen
 3. Ga ’s avonds te werk. De wespen zijn dan niet zo actief als overdag
 4. Zorg dat u beschermende kleding aan heeft om te voorkomen dat u veel gestoken kan worden
 5. Zorg dat u een ontsnappingsroute heeft mocht het misgaan
 6. Breng het verdelgingsmiddel aan rond de ingang van het nest. Lees hiervoor ook even goed de verpakking om te kijken hoe u dit het meest effectief kan doen.
 7. Ga als u klaar bent zo snel mogelijk weg
 8. Wacht ongeveer 2 dagen tot de wespenkolonie dood is. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u de stappen nogmaals volgen.

Een wespennest in de grond verwijderen

 1. Bij de bouwmarkt en in sommige supermarkten kunt u insectenverdelgingspoeder komen. Dit is bij een nest in de grond een effectiever middel. Lees goed hoe u het middel het beste kunt gebruiken.
 2. Volg de eerste 5 stappen van de hierboven beschreven punten
 3. Strooi het poeder vanuit een bakje – dat u het beste later kunt weggooien – in de ingang van het nest in de grond. Het middel zorgt ervoor dat de wespen in aanraking komen met het gif als ze het nest in- en uitgaan.
 4. Wacht ongeveer twee dagen tot alle wespen dood zijn. Als dit niet het geval is kunt u de stappen herhalen.

Stap 3: Het wespennest verwijderen

Wespen keren niet terug in hun nesten, maar u weet ook niet of de verdelgingspoging zeker gelukt is. Er wordt geadviseerd om voor de zekerheid een jaar te wachten voordat u het nest zelf gaat verwijderen. U kunt dan een mes gebruiken en het vervolgens schoonmaken.

Een nest uit een boom verwijderen

Als u denkt dat de wespen verdwenen zijn kunt u een nest uit een boom door er eerst een bak kokend water, of water met zeepsop onder te zetten. Vervolgens kunt u met een lange stok het nest loswrikken en in de bak laten vallen. Doe dit voorzichtig en zorg dat u zeker weet dat het nest leeg is door het lang te bestuderen. Verwijder het nest niet als het nog actief kan zijn!

 

Voorbeeld film van het verwijderen van het nest:

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Over ons

2 Klusreacties

Reactie plaatsen