Zo schildert u uw badkamer

Als u uw badkamer in een nieuw jasje wilt steken, dan kunt u dit doen door deze te schilderen. Er is verf verkrijgbaar speciaal voor vochtige ruimtes die bestand is tegen een hoge luchtvochtigheid en een grote waterbelasting. Wilt u de muren in uw badkamer schilderen, dan kunt u dit doen met behulp van het volgende stappenplan.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

De benodigdheden voor het schilderen van uw badkamer zijn goed te overzien en u hoeft geen fortuin uit te geven om deze klus te kunnen uitvoeren. De onderstaande tabel geeft aan wat u in uw winkelwagen kunt leggen en hoeveel u daar gemiddeld voor betaalt.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Muurvuller €10 per tube Schuurpapier €3 per rol
Voorstrijkmiddel €25 voor 2,5 l Spanningzoeker €8
Fixeermiddel €35 voor 2,5 l Plamuurmes €7
Muurverf voor vochtige ruimtes €45 voor 2,5 l Borstel €3
Schilderstape €5 Rollers €15
Ontvetter €10 0,5 l Kwasten €10
Folie €5 Verfbakje €3
Ducttape €4

Stap 1: afdekplaatjes verwijderen

Schakel de stroom uit en gebruik uw spanningzoeker om te controleren of dit is gelukt. Verwijder vervolgens de afdekplaatjes van uw stopcontacten en schakelaars.

Stap 2: de badkamermuur vetvrij maken

Gebruik een ontvetter om de badkamermuur eerst schoon te maken. Verf hecht slecht op vettigheid dus los een goede ontvetter op in water en gebruik dit op uw muur. Doe dit altijd als eerste, omdat u anders het vet bij de volgende stappen juist verder de muur in werkt.

Stap 3: schimmel schoonmaken

Het is goed mogelijk dat er schimmel in uw badkamer aanwezig is, vooral als deze ouder is. Het is belangrijk dat u dit goed verwijderd voordat u weggaat. Het beste middel hiervoor is een soda oplossing en een borstel. Als u de muur goed geschrobd heeft laat u deze volledig drogen en kunt u schimmel die is achtergebleven wegschuren met een grof schuurpapier.

Stap 4: een fixeermiddel aanbrengen

Als uw muur in uw badkamer poederig is en als deze wit afgeeft, dan is hier waarschijnlijk kalk in verwerkt. U kunt dan het beste zoveel mogelijk wit verwijderen met een vochtige doek, de muur laten drogen en hem daarna behandelen met fixeermiddel.

Stap 5: de badkamermuur repareren

U kunt oneffenheden en beschadigingen van de muur wegwerken met een muurvuller. Er zijn verschillende soorten muurvuller te krijgen, bijvoorbeeld voor naden, voor grote gaten en voor kleine gaten, dus kies het juiste product uit voor uw reparaties. Breng de muurvuller aan met een plamuurmes, maak het plamuurmes nat en strijk er een laatste keer overheen voor een extra glad resultaat en laat de muurvuller goed drogen. Hiervoor raadpleegt u de instructies op de verpakking.

Stap 6: de badkamermuur schuren

Als de muurvuller droog is kunt u de muur volledig opschuren en op die manier egaal maken. Voel met uw vingers naar oneffenheden en verwijder deze. Na het schuren veegt u alle stof goed weg. Nu is uw muur klaar voor de verflaag.

Stap 7: afplakken en voorbereiden

Plak de randen af met schilderstape en zorg dat er geen verf op ongewenste plekken kan komen. Misschien moet u daarvoor een folie op de grond leggen, het bad afdekken of uw badkamermeubelen verwijderen. Zet de folie vast met ducttape zodat u er niet over kunt struikelen.

Stap 8: een voorstrijkmiddel aanbrengen

Heeft uw muur een sterk zuigende werking (en dit zal in badkamers vrij weinig het geval zijn), dan kunt u hem behandelen met voorstrijkmiddel. Dit zal voornamelijk nodig zijn als uw muur nieuw is en nog nooit is afgewerkt. Met voorstrijkmiddel heeft u minder verf nodig en gaat u de zuigende werking van uw muur tegen.

Stap 9: beginnen met schilderen

Roer de verf goed door en pak een ronde kwast. Hiermee kunt u de hoeken schilderen en de moeilijk te bereiken plaatsen alvast verven. Met een blokkwast gaat u alle randen langs en verft u een rand van ongeveer 5 centimeter.

Stap 10: de grote oppervlakten schilderen

De grote stukken muur schildert u met een roller. U verdeelt de muur in denkbeeldige vlakken van ongeveer 1 vierkante meter. U verft deze eerst met horizontale bewegingen en daarna met verticale bewegingen in en u zorgt daarbij dat de vierkanten elkaar enigszins overlappen. Verbind ze uiteindelijk allemaal met elkaar door lange verticale rolbewegingen van boven tot onder te maken. Als u klaar bent verwijdert u de tape, zodat er geen lijmresten achterblijven en er geen verf meegetrokken wordt.

Tip: werk een muur in één keer af en neem geen pauze. Als u tussentijds stopt kunt u kleurverschillen veroorzaken.

Stap 11: de tweede laag aanbrengen

Wilt u een tweede verflaag aanbrengen omdat de eerste niet dekkend genoeg was? Dan kunt u dit doen nadat u de droogtijd heeft afgewacht die staat aangegeven op de verpakking. Plak de muur dan opnieuw af en volg stap 9 en 10 nogmaals.

Tip: als u uw kwasten in aluminiumfolie rolt en ze vervolgens in een potje water zet, dan kunnen ze enkele dagen nat en goed blijven en kunt u ze gewoon opnieuw gebruiken voor uw tweede verflaag.

Stap 12: afronden

Als u tevreden bent met het resultaat verwijdert u de tape als de verf nog nat is, maakt u uw kwasten schoon en bergt u uw verfresten op. Wilt u deze niet bewaren, dan kunt u natte rollers en kwasten en verf naar het klein chemisch afval brengen. Als u uw kwasten en rollers volledig laat indrogen, dan kunt u ze bij uw restafval leggen. Plaats de afdekplaatjes terug, doe de elektriciteit weer aan, verwijder de folie en u bent klaar met de werkzaamheden. Lees de gebruiksaanwijzing van uw verf goed zodat uw weet wanneer u voor het eerst weer een douche kunt nemen.

Vergelijk offertes

U kunt uw schilderklussen ook uitbesteden aan een bekwame vakman uit uw omgeving. Deze vindt u als u onze vergelijkingstool gebruikt om schilders mee te bereiken. Geef uw klus door en u ontvangt hier snel offertes voor. Uiteraard kunt u deze dan gebruiken voor het uitkiezen van de beste deal.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen