Zo lost u problemen op bij schilderen

Schilderen is een vrij simpele doe-het-zelf klus en veel mensen doen hun schilderwerk thuis zelf om geld te besparen. Toch komt dit vrij precies, want ook bij schilderen kunnen er de nodige problemen ontstaan waar u mogelijk niet op voorbereid was. Hier behandelen we de belangrijkste problemen bij het schilderen en kunt u ook leren hoe u deze het beste vermijdt.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Blaasjes in de verflaag

Blaasjes in de verf kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is mogelijk dat uw verf gewoon oud is en dat uw hout aan een onderhoudsbeurt toe is. Een andere reden kan zijn dat het hout at u geschilderd heeft nog niet helemaal droog was. De belangrijkste reden voor blaasjes in de verflaag is de temperatuur waarin u schildert. Als het te warm is, bijvoorbeeld omdat u in direct zonlicht aan het werken bent, kunnen er blaasjes ontstaan. Aangeraden wordt dan ook altijd om achter de zon aan te schilderen, dus als de zon al op uw hout geweest is. Blaasjes die toch zijn ontstaan kunt u alleen verwijderen door het oppervlak opnieuw te schuren en verven.

Rimpels in de verflaag

Ook rimpels kunnen ontstaan in uw verflaag en daar zijn meestal twee redenen voor. De eerste is dat u de verf te dik heeft aangebracht en dat de bovenlaag al droogt terwijl de verf er onder nog nat is. Een andere soortgelijke oorzaak is dat u niet lang genoeg gewacht heeft met het aanbrengen van de tweede laag en de eerste laag nog te nat is. Het is daarom erg belangrijk om de gebruiksaanwijzing op de verpakking goed door te lezen en u hieraan te houden. Hieruit kunt u opmaken hoe lang de verf nodig heeft voordat deze kan worden over geschilderd en kunt u zien hoeveel vierkante meter u met de pot moet kunnen behandelen. U kunt de rimpels alleen herstellen door het oppervlak opnieuw te schuren en te verven.

De verf wordt dof

Heeft u een mooie glansverf gebruikt, maar staat u versteld over hoe snel deze zijn glans heeft verloren? Dan kunnen hier verschillende redenen voor zijn. Zo kan een regelmatige blootstelling aan de zonnestralen een reden zijn waarom uw verf dof is geworden. Daarnaast kan het zijn dat u een verkeerde verdunner heeft gebruikt, of dat u het afbijtmiddel niet voldoende van uw hout heeft verwijderd. Een andere grote reden voor doffe verf is omdat het te dun is aangebracht. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing door en gebruik zoveel verf als aangegeven op de verpakking per vierkante meter. De enige manier waarop u doffe verf kunt herstellen is door het opnieuw aan te brengen, met een geschikte ondergrond en de juiste dikte.

Kraters in de verf

Kraters in uw schilderwerk hebben meestal te maken met de aanwezigheid van siliconenkit op het oppervlak. Bij kozijnen is dit vaak het geval. Als u over siliconenkit schildert, ontstaan er kraters, ook wel vissenogen genoemd. U kunt dit op verscheidene manieren voorkomen.

  • Ontvetten: ontvet het oppervlak altijd goed, vooral als er een grote kans is dat er siliconenkit aanwezig is, zoals bij kozijnen.
  • Druppels: er zijn speciale anti-siliconen druppels te koop die u kunt toevoegen aan de verf en waardoor de kans op kraters minder wordt.
  • Acrylaatkit: het probleem is volledig te voorkomen door in plaats van siliconenkit, acrylaatkit te gebruiken. Deze kit is overschilderbaar en wordt daarom ook wel een schilderkit genoemd.

De verf dekt slecht

De meeste verf zal zeker twee lagen nodig hebben voor een goede dekking. Er zijn echter situaties waarin u het gevoel kunt hebben dat uw verf bijzonder slecht dekt en ook hier zijn een aantal oorzaken voor. Zo kan het zijn dat u schildert over kunststof en aluminium, dat u geen grondverf heeft gebruikt, dat u het oppervlak niet goed heeft voorbereid of dat het te veel absorbeert. U kunt dit op verscheidene manieren voorkomen, bijvoorbeeld door altijd goed te schuren, door het oppervlak goed te ontvetten, door bij aluminium en kunststof specifiek aandacht te besteden aan de voorbereiding of door het oppervlak te behandelen met een voorstrijkmiddel. Kies verder altijd een lichte grondverf als u lichte verf aanbrengt en een donkere grondverf als u donkere kleuren gaat gebruiken. Eventueel kunt u uw grondverf in dezelfde kleur laten mengen als uw basisverf. Ga vooral niet te dik schilderen. Dan kunnen er rimpels en druipers ontstaan. Het is dan altijd beter om nog een laag aan te brengen op een later tijdstip.

De verf hecht niet

Oude verf zal op den duur loslaten, dat is normaal, maar als u een verflaag heeft die net is aangebracht en deze laat los, dan is er iets mis. Er zijn drie gangbare oorzaken voor verf die niet wil hechten.

  • Niet goed geroerd: verf kan loslaten als u deze niet goed heeft gemixt. Daarom is het belangrijk dat u daar veel aandacht aan besteedt en dat u bij grote hoeveelheden een verfmixer gebruikt.
  • Vette ondergrond: vet stoot verf af en als u de ondergrond niet goed heeft ontvet kan het dus zijn dat de verf niet hecht. Doe dit altijd voor het schuren, omdat u het vet anders het hout in schuurt. Ontvet uw hout grondig, spons het na met water en als het hout daarna droog is kunt u het schuren en klaarmaken voor de grondverf.
  • Kunststof of aluminium: als u gaat proberen om kunststof of aluminium te schilderen, dan zal u merken dat dit materialen zijn die aanzienlijk minder gemakkelijk hechten. Het wordt daarom vaak afgeraden om dit te doen, tenzij u de ondergrond erg goed voorbereidt. U kunt in dat geval beter folie aanschaffen dat u over de kozijnen plakt.

Insecten in uw verf

Het is altijd mogelijk dat een vlieg of mug vast komt te zitten in uw natte verf. Laat de verf drogen en veeg het insect dan weg. Er is een grote kans dat de schade te verwaarlozen is.

Vergelijk offertes

Heeft u een schilderklus liggen waarvoor u een vakman nodig heeft? Vraag dan offertes op via onze vrijblijvende vergelijkingstool.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen