Zo beïnvloedt u de ruimte met kleur

Als u van plan bent een ruimte in uw woning te gaan schilderen, dan is dit het moment om goed na te denken over hoe u dit wilt doen. Want, zoals beneden zal blijken, u kunt de manier waarop uw kamer er uitziet positief veranderen. Ga de kamer in en bedenk wat u zou willen zien. Wilt u dat de kamer hoger, breder of juist langer lijkt? Met de juiste plaatsing en het juiste patroon kunt u allerlei effecten bereiken. Leest u daarom verder over hoe u uw kamer kunt beïnvloeden met kleur.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

De invloed van patronen

Allereerst kunt u het uiterlijk van uw kamer beïnvloeden door bepaalde patronen te gebruiken. Deze kunt u aanbrengen op de muur en ook op de vloer. De onderstaande tabel vertelt u wat uw mogelijkheden zijn als u patronen gebruikt. Behang is dan een erg goed materiaal om dit mee te bereiken.

Het gewenste effect Hoe kunt u dit realiseren met patronen?
Breder met een vloer Als u uw kamer breder wilt doen lijken, dan kunt u overwegen om een vloerbekleding te kiezen met horizontale strepen. De ruimte zal er breder uitzien, maar tegelijkertijd ook korter.
Langer met een vloer Wilt u liever het idee scheppen dat de kamer langer is, dan kunt u verticale strepen op de vloer aanbrengen. Hoe breder de strepen, hoe sterker het effect.
Hoger met een wand Heeft u een kamer die u hoger wilt doen lijken? Dan kunt u verticale strepen op een muur aanbrengen. Ook hier geldt, hoe breder de strepen, hoe sterker het effect.
Lager met een wand Heeft u juist een kamer die u lager wilt doen lijken, dan gebruikt u horizontale strepen op de muur. Als u dit op de achterwand doet, dan lijkt de kamer korter en compacter.
Kleiner en korter met een wand Met een wand met grote patronen kunt u een compact effect creëren. Uw aandacht wordt direct naar de patronen getrokken en naar die muur, wat betekent dat de rest van de kamer ‘wegvalt’.
Groter en breder met een wand Kiest u daarentegen juist voor kleinere patronen, dan zal de ruimte automatisch groter en breder lijken. Dit wordt versterkt als deze patronen licht van kleur zijn.

De invloed van kleur

Veel mensen kiezen er ook voor om juist één muur in een bepaalde kleur te schilderen in plaats van patronen aan te brengen. U kunt daar verscheidene effecten mee bereiken en als u het goed doet, zal u verbaasd staan van het verschil. Doet u dit verkeerd, echter, dan zal u zien dat een gekleurde muur ook een slechte uitkomst kan hebben. De onderstaande tabel licht dit verder toe.

Het gewenste effect Hoe kunt u dit realiseren met een gekleurde wand?
De kamer verbreden Heeft u een kamer die smal is en die u graag wat breder zou willen doen lijken? Breng dan een donkere verf aan op het plafond en leg een donkere vloer. U zal zien dat uw kamer direct breder en lager oogt.
Diepte verminderen Een andere manier om een smalle en lange kamer compacter te doen lijken is door een donkere verf te gebruiken voor de achterwand. Hierdoor maakt u deze muur dominant en wordt deze als het ware naar voren gebracht.
De kamer hoger maken Als u een kamer heeft met een laag plafond en u wilt deze hoger doen lijken, dan kunt u dit bereiken door de zijmuren donker te schilderen. Hierdoor creëert u het effect dat de achterwand overgaat in het plafond en deze lijkt automatisch hoger.
De kamer scheiden Als u één kamer heeft, maar u wilt de indruk wekken dat deze uit twee gedeeltes bestaat, dan kunt u aan de ene kant de muren en het plafond schilderen. U kunt een scheidingswand gebruiken, of u kunt gewoon tot het midden van de ruimte schilderen.
Twee ruimtes verbinden Het tegenovergestelde effect bereikt u juist door de twee gedeeltes van de kamer dezelfde kleur te geven op het plafond. Schilder dan ook een bovenrand mee, waardoor de kamer groter lijkt en u meer eenheid creëert.
Een dynamische ruimte Een kamer die veelal uit dezelfde kleuren bestaat of die uit één kleur bestaat kan er snel plat en saai uit gaan zien. U kunt deze weer helemaal tot leven brengen door één muur juist een fellere of donkerdere kleur te geven. De dynamiek van de ruimte verandert dan volledig.

Vergelijk offertes

Het is natuurlijk ook mogelijk om een specialist naar uw woning te laten kijken en u te laten adviseren over kleur en patronen door iemand die hier verstand van heeft. Vakkundige schilders doen dit elke dag en weten exact hoe ze bepaalde effecten in uw woning kunnen gebruiken. Voor een vrijblijvende en gratis offerte gebruikt u onze vergelijkingstool waarmee u meerdere schilders tegelijk kunt bereiken. U kiest dan gemakkelijk de beste vakman en het meest gunstig geprijsde aanbod.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen