Zelf trap renoveren en opknappen

Heeft u een trap die betere dagen gezien heeft en die wel een opknapbeurt gebruiken kan? Dan kunt u uw trap er weer als nieuw doen uitzien als u hiervoor overzettreden gebruikt. Het onderstaande stappenplan kan u helpen bij het uitvoeren van deze werkzaamheden.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Voor het renoveren van uw trap met overzettreden heeft u een aantal materialen en gereedschappen nodig. Misschien heeft u deze al in huis, maar het is ook mogelijk dat u deze nog moet aanschaffen. U kunt hiervoor het onderstaande lijstje raadplegen.

Materiaal Prijs Gereedschappen Prijs
Overzettreden €50 per trede Boormachine €100
Montagekit €10 per bus Boormal €5
Schuurpapier €3 per rol Steenboor 8mm €4
Ontvetter €10 per 500 ml Trapspin €28
Schroeven €3 per 200 Kitpistool €10
Pluggen €4 per 200 Decoupeerzaag €50
Anti slip strips (optioneel) €5 per stuk Liniaal €2
Kantband (optioneel) €2 per stuk Potlood €1
Wax, olie of lak (optioneel) €34 per liter Rolmaat €20
Schuurmachine €80
Plamuurmes €5

Tip: schaf altijd een paar extra overzettreden aan dan u nodig heeft. Dit helpt u als u een meetfout heeft gemaakt en een traptrede weg moet doen. U kunt deze treden ook later nog gebruiken als uw trap beschadigt. U kunt de trede dan simpelweg vervangen en hoeft zich geen zorgen te maken dat uw uitvoering ondertussen uit de handel is gehaald.

Stap 1: een inventarisatie van wat u nodig heeft.

Voordat u echt kunt beginnen met uw traprenovatie zijn er een aantal vragen die u moet beantwoorden met betrekking tot het definiëren van uw klus.

  1. Hoeveel rechte traptreden heeft u nodig?
  2. Hoeveel traptreden met een draai heeft u nodig?
  3. Welk materiaal wilt u gebruiken voor uw overzettreden?
  4. Indien u kiest voor eikenhout, hoe wilt u dit verder afwerken?
  5. Heeft u ook anti slip maatregelen nodig?
  6. Heeft u ook een trapleiding nodig?
  7. Heeft u een open trap, of moet u investeren in stootborden?
  8. Als u stootborden nodig heeft, welke kleur wilt u dan dat deze hebben?
  9. Wilt u een afwerklijst gebruiken aan de bovenkant van de trap?

Stap 2: de voorbereidingen

Het is belangrijk dat de trap klaar is voor de renovatie. Hiervoor dient u de huidige bekleding volledig te verwijderen en de ondergrond schoon en glad te maken. Gebruik een plamuurmes om de lijmresten weg te steken en een schuurmachine om de treden op te schuren. Zorg ervoor dat alles daarna stofvrij is.

Tip: geef elke trede een nummer zodat u deze later kunt laten corresponderen met een overzettrede.

Stap 3: de overzettreden op maat maken

De overzettreden die u krijgt hebben een standaard maat en het is goed mogelijk dat deze afwijkt van de maten die u nodig heeft. Daarom moet u de treden op maat brengen. Soms wordt hier een trapspin voor gebruikt. Dit is een handig stuk gereedschap waarmee u in één keer de exacte maten kunt overbrengen op de trede. Zorg er dan wel voor dat u de afstandhouders gebruikt die passen bij het materiaal dat u heeft uitgekozen. U kunt uiteraard ook een mal gebruiken, of zelf de afmetingen opnemen met een rolmaat en overbrengen op uw traptrede.

Stap 4: op maat zagen

Nu kunt u de overzettrede op maat zagen. Dit kunt u doen met een decoupeerzaag. Zorg ervoor dat u een werkbank gebruikt en dat de trede goed vast ligt. Geef de overzettrede vervolgens het nummer van de traptrede waarvoor hij bestemd is en leg hem aan de kant. Dit doet u voor alle treden.

Stap 5: de treden monteren

Begin boven aan de trap en breng montagekit aan op de trede en op de neus. Pak de overzettrede met het corresponderende nummer en plaats deze over de traptrede heen. Duw hem goed vast voordat u naar de volgende stap gaat.

Stap 6: het stootbord monteren

Het stootbord is het verticale vlak boven de trede. Trappen met een stootbord worden gesloten trappen genoemd. Als u een gesloten trap heeft, zaag de stootborden dan op maat en breng ze aan met montagekit.

Stap 7: de afwerklijst plaatsen

Op deze manier werkt u de gehele trap af totdat u onderaan beland bent. Het is belangrijk dat u de trap niet in gebruik neemt totdat u zeker weet dat de montagekit is ingedroogd. Hiervoor raadpleegt u de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als u een afwerklijst heeft besteld dan zaagt u deze op maat en lijmt u deze vast aan de bovenkant van uw trap.

Stap 8: de trap afwerken

Nu rest u nog om de trap af te werken. U snijdt de anti slip strips op maat en plaatst deze op de traptreden. Dit is voor ieders veiligheid een belangrijke maatregel. Als u een eikenhouten overzettrede gekozen heeft kunt u die afwerken met waxolie of lak. Eventueel plaatst u nog een nieuwe trapleuning en uw renovatie is klaar.

Tip: verwijder de oude trapleuning pas nadat u klaar bent met het renoveren van het trapgedeelte zodat u gewoon veilig te werk kunt gaan.

Vergelijk offertes

Het renoveren van een trap met overzettreden is ideaal voor klussers en doe-het-zelvers. Er zijn echter ook andere manieren om de trap te renoveren en natuurlijk kunt u de klus altijd uitbesteden aan een specialist. Dat is gemakkelijker, sneller en u weet zeker dat het goed gebeurt. In dit geval kunt u contact opnemen met betrouwbare montagebedrijven en snel offertes ontvangen voor uw opdracht als u onze vergelijkingstool gebruikt. U kunt zo in ieder geval een mooi bedrag besparen op uw traprenovatie.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen