Zelf Graffiti Verwijderen

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Het is behoorlijk vervelend als ongewenste graffiti de muur van je huis of bedrijfspand ontsiert. Graffiti is hardnekkig en kun je niet zomaar met een sopje eraf boenen. Moet je dan een professioneel schoonmaakbedrijf inhuren? Nee hoor. Er zijn verschillende methodes waarmee je het eerst zelf kunt proberen. En als het toch niet lukt, of je hebt geen zin of tijd om het zelf te doen, kun je altijd nog een schoonmaakbedrijf inschakelen.

Welke manieren zijn er om de graffiti te verwijderen?

Er zijn verschillende manieren om graffiti te verwijderen. Het juiste middel hangt onder andere af van:

  • De ondergrond waarop de graffiti op is aangebracht.
  • hoe groot en grondig de graffiti is gespoten
  • Met welke verf is de graffiti gespoten.

Welke middelen zijn er precies?

Zelf Graffiti Verwijderen

Zelf Graffiti Verwijderen

Er zijn verschillende middelen die je dient te matchen aan de bovenstaande punten.

Graffiti verwijderaar

Boem! Eenvoudig, sprayen maar en graffiti krijgt het zwaar tegen dit middel. Zie hieronder de specificaties:

SoSafe Rood graffiti verwijderaar is voor aannemers, schoonmaakbedrijven en schilders en wordt in het algemeen gebruikt in combinatie met Schaduwverwijderaar om alle sporen van graffiti te verwijderen, zie de Schaduwverwijderaar voor professionals (graffiti spookbeelden) en de instructies voor meer informatie.

Verf oplossend middel

Bij kleinere oppervlaktes met graffiti op een hardere ondergrond als beton, steen kun je uit de voeten met een gewoon, verf oplossende chemisch middel zoals terpentine. Daarnaast zijn er veel speciale middelen verkrijgbaar, die biologisch afbreekbaar zijn en daardoor nog beter voor het milieu ook. Let erop dat het kan gebeuren dat de graffitiverwijderaar niet goed meer pakt nadat je het eerst hebt geprobeerd met een verfoplosmiddel. Dus test eerst op een klein stukje of het werkt.

Stoomcleanen

Stoomcleanen is een goedkope methode die vaak de voorkeur heeft omdat het milieu minimaal wordt belast, en het een beperkt risico heeft voor het materiaal waarop de graffiti is aangebracht. Stoomreinigen kun je ook zelf doen. De stoomreinigers zijn namelijk te huur bij verhuurbedrijven als Boels en Huurmaat. Je kunt deze eenvoudig online reserveren en ophalen wanneer je er eentje nodig hebt. De kosten voor huur liggen op ongeveer €37,- per dag. We hebben onderaan deze pagina een video toegevoegd met deze methode.

Perslucht en bakpoeder

Je kunt graffiti verwijderen door de combinatie perslucht met bakpoeder. Dat is veel zachter dan bijvoorbeeld zand, waardoor je het oppervlak van het materiaal minder beschadigt. Als je bakpoeder en perslucht gebruikt, breng je als het ware een zachte laag aan die je er af kunt stralen, met graffiti en al.

Chemisch reinigen

Een chemisch middel wordt aangebracht op het gehele oppervlak. Nadat het middel goed is ingetrokken kun je het wegspoelen met warm water. De graffiti wordt dan ook weggespoeld.

Zandstralen

Zandstralen is een laatste middel dat je kunt inzetten. Dit wordt vaak gedaan bij grote en  hardnekkige graffiti en als bovenstaande methodes niet werken. Het is duurder, en er is kans op beschadiging van bijvoorbeeld het steen en de voegen.

Welke methode kies ik bij welke ondergrond?

Voor vrijwel elke ondergrond is graffiti verwijderaar geschikt, echter hieronder nog een lijst met de bekende truken: 

Graffiti verwijderen van harde ondergronden zoals beton en steen

Vaak kun je uit de voeten met een gewoon, verf oplossend chemisch middel zoals terpentine of aceton. Je kunt ook kiezen voor een milieu vriendelijkere oplossing, en een product aanschaffen dat biologisch afbreekbaar is. Op beton en steen kun je wat grover te werk gaan. Zo kun je het middel lang laten intrekken en met een stevige borstel boenen. Breng eerst wat van het gekozen middel aan op een klein deel van de verf, om te testen of het er eenvoudig afgaat en of de ondergrond niet beschadigt. Je kunt dit het best doen op een droog oppervlak, en hoe sneller nadat de graffiti is aangebracht, hoe beter.  Als dit goed is gegaan, kun je het middel groter gaan aanbrengen. Als de verf te hardnekkig is, kun je overstappen op een andere methode. Stoomreinigen is dan bijvoorbeeld een optie. Bekijk hiervoor de video onderaan deze pagina.

Graffiti van een metaal verwijderen

Als je graffiti wilt verwijderen van een metalen oppervlak, dan is het handig om eerst op een klein stukje te beginnen en te testen of je aanpak werkt. Je kunt starten met bijvoorbeeld verfverdunners zoals terpentine of aceton, of een speciale graffiti remover. Bij geverfd metaal kan dit ook de verf op de ondergrond oplossen, let hier dus mee op. Ook met borstelen dien je goed op te letten. Staalborstels op een metalen ondergrond geven krassen die je soms pas kunt zien als het oppervlak weer is opgedroogd. Als het metaal zacht is, en er een verflaag opzit, ga dan extra voorzichtig te werk en laat de graffiti remover niet te lang intrekken. Lukt het niet? Overweeg dan een stoomreiniger. Als dat ook niet lukt, adviseren we je om een professionele reiniger in te schakelen.

Graffiti van hout verwijderen

Graffiti van hout verwijderen is het meest lastig. Hout zuigt namelijk de verf een beetje op en het is een zacht materiaal dat makkelijker beschadigt bij het schoonmaken. Je kunt een speciaal middel proberen, maar realiseer je dat je de verf ook extra in het hout kunt wrijven. Test het daarom eerst altijd op een klein stukje. Het eerder genoemde stoomreinigen is bij hout ook een optie.

Graffiti van geverfde oppervlakten verwijderen

Omdat er al verf op het oppervlak zit, is het bijna niet te doen om graffiti te verwijderen zonder dat je de achtergrond ook verwijderd. De beste methode is: overschilderen.

Graffiti van glas, natuursteen of RVS verwijderen

Op Glas, natuursteen of RVS zijn beschadigingen goed zichtbaar zijn omdat ze gladde oppervlaktes hebben. Dus ondanks dat het harde materialen zijn, is het verstandig om niet te grof te werk te gaan. De methode met perslucht en bakpoeder kan op deze materialen werken.

Graffiti van Plastic verwijderen

Let op met bijtende middelen. Plastic kan hier niet goed tegen. Ga dus voor een middel dat op plastic kan, of kies bijvoorbeeld voor stoomreinigen.

Graffiti van je auto verwijderen

Met aceton (of nagellakverwijderaar) en een microvezel doek kun je voorzichtig proberen de graffiti in een draaiende beweging van de lak af te poetsen. Ga zeer voorzichtig te werk en gebruik nooit iets dat schuurt. Je kunt dan de lak flink beschadigen. Was na afloop de auto goed schoon op de plek die je hebt behandeld, en breng eventueel nieuwe was aan.

Belangrijk om in de gaten te houden en tips

Of je het nu zelf doet of laat doen, aan het verwijderen van graffiti zijn kosten verbonden. Als graffiti ongewenst (en dus illegaal) is aangebracht op jouw eigendom, zijn er soms mogelijkheden bij de gemeente om aan die kosten tegemoet te komen. Soms is er een schoonmaakregeling met vaste afspraken: informeer dus altijd bij je gemeente vóór je begint met zelf graffiti verwijderen. Doe ook altijd aangifte bij de politie.

  • De meeste schoonmaakmiddelen en graffitiverwijderaars kun je als sop aanbrengen en boenen om de verf op te lossen en te verwijderen. Zorg wel voor geschikte handschoenen en oogbescherming, want veel van deze middelen zijn erg agressief.
  • Controleer van tevoren of je graffitiverwijderaar niet té agressief is voor de ondergrond waarop je deze gebruikt. Test eerst op een klein stukje.
  • Hoe sneller je aan het werk gaat nadat dew graffiti is aangebracht, hoe beter het eraf gaat
  • Als je bakpoeder en perslucht gebruikt, breng je als het ware een zachte laag aan die je er af kunt stralen, met graffiti en al. Reinigen met hoge druk of zandstralen kan ook, maar kan wel zachte ondergronden (zoals baksteen en voegen) makkelijk beschadigen.
  • Als de tests zoals wij beschreven hebben niet goed werken, overweeg dan een professionele graffiti verwijderaar in te huren
  • Grote hardnekkige oppervlaktes kun je misschien het beste laten doen

De methode met kokend water (deze apparatuur kun je huren)

Gevelspecialist nodig? Vergelijk eerst!

Heeft u een gevelspecialist nodig om graffiti te verwijderen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van graffiti verwijdering bedrijven in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen