KlussenKlussen

Zelf brievenbus maken voordeur

Heeft u een voordeur zonder een brievenbus? Dan is het wel zo handig om hier een brievenbus in te monteren. Misschien staat uw brievenbus buiten, maar wilt u uw post liever op de mat ontvangen? In dat geval kunt u het onderstaande stappenplan gebruiken en zelf uw brievenbus in uw voordeur monteren.

Wat heeft u nodig?

Een bezoekje aan de bouwmarkt is een belangrijk onderdeel van de voorbereidingen voor deze klus en het is zaak dat u alle materialen en gereedschappen in huis heeft voordat u overgaat op de werkzaamheden. Daarom hebben we het onderstaande lijstje opgesteld met alle mogelijke benodigdheden voor deze klus, inclusief de huidige gemiddelde prijzen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Brievenbus €50 Potlood €1
Winkelhaak €25
Waterpas €20
Boormachine €100
Houtboor 8 mm €5
Decoupeerzaag €75
Houtboor 6 mm €5

Tip: als u een nieuwe brievenbus zoekt, dan kunt u deze bij de verschillende bouwmarkten aanschaffen. Maar ook online kunt u brievenbussen bestellen. Het is verstandig om alle opties te bekijken voordat u een keuze maakt. Zo schaft u niet alleen de mooiste brievenbus aan voor uw voordeur, maar kunt u ook geld besparen.

Stap 1: de voordeur verwijderen

Het eerste wat u doet is het verwijderen van uw voordeur. Dit maakt het werken veel gemakkelijker, vooral als u deze in een werkbank kunt plaatsen of op een andere manier vast kunt zetten.

Stap 2: het middelpunt vinden

Nadat u de deur verwijderd heeft legt u deze met de voorkant omhoog op een stabiele ondergrond. Vanaf de onderkant meet u 110 centimeter af en op deze hoogte zet u een horizontale en loodrechte lijn. Op die lijn markeert u het middelpunt.

Tip: als u op 110 centimeter geen briefgleuf kunt aanbrengen in uw deur, bijvoorbeeld omdat daar een raampje zit, dan mag u de brievenbus ook hoger of lager hangen. In principe zijn hier weinig regels voor, behalve dat deze niet lager dan 60 centimeter komt en niet hoger dan 180 centimeter. De voorkeurshoogte blijft echter wel 110 centimeter.

Stap 3: de briefgleuf aftekenen

Controleer wat de breedte is van uw brievenbus. De meeste briefgleuven zijn 26,4 centimeter breed. U kunt de bovenkant van de briefgleuf op uw deur aftekenen. Zorgt u er wel voor dat het gemarkeerde punt van stap 2 exact in het midden ligt van deze lijn. Dat betekent dus 13,2 centimeter aan beide kanten van het markeerpunt.

Stap 4: de rest van de gleuf aftekenen

De onderkant van de briefgleuf moet uiteraard exact parallel liggen aan de lijn die u al getekend heeft. Deze ligt hier 3,2 centimeter onder. Teken deze lijn op uw deur en gebruik een winkelhaak om de zijkanten af te tekenen. Controleer met een waterpas of alle lijnen loodrecht en waterpas zijn, controleer nogmaals of de lengte exact 26,4 centimeter is en dat de afstand tussen de boven- en de onderkant van de briefgleuf overal 3,2 centimeter is. Bent u hier tevreden over, dan kunt u naar de volgende stap.

Stap 5: gaten boren en uitzagen

Met een houtboor 8 mm boort u drie gaatjes aan de binnenzijde van drie van de vier hoekpunten van de briefgleuf die u heeft afgetekend. Met een decoupeerzaag kunt u de gleuf nu volledig en netjes uitzagen.

Stap 6: de boorgaten markeren

Plaats de brievenbus nu over de briefgleuf en zorg dat er aan alle kanten evenveel ruimte uitsteekt. Eventueel kunt u het midden van de briefgleuf en het midden van de brievenbus even aftekenen, zodat u zeker weet dat u deze goed plaatst. Als u de juiste plek gevonden heeft, druk de brievenbus dan even stevig tegen de deur aan zodat de boutjes een deukje in de deur achterlaten. Nu weet u exact waar u de boorgaten moet gaan aanbrengen.

Stap 7: de boorgaten aanbrengen

Nu gebruikt u een houtboor 6 millimeter om deze boorgaten aan te brengen in de deur. Als u de boorgaten met een boor van 8 millimeter daarna aan het begin iets ruimer maakt, dan vallen de boutjes mooi in de deur en steken ze niet uit. Dat is voor de afwerking en het eindresultaat beter.

Stap 8: de brievenbus bevestigen

Nu kunt u de brievenbus op uw deur bevestigen met de bijgeleverde boutjes. Zorg ervoor dat deze goed vast zitten en dat alles netjes is afgewerkt. Verwijder het stof van uw deur, maak deze eventueel schoon (dit is een ideaal moment daarvoor) en plaats uw deur terug in het kozijn. U kunt vanaf dat moment gebruik gaan maken van uw nieuwe brievenbus.

Vergelijk offertes

Besteedt u deze klus liever uit? Dan bent u niet de enige. Misschien heeft u geen boormachine en decoupeerzaag in huis, of wilt u zeker weten dat het goed gebeurt. Daarom gebruikt u hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool om offertes op te vragen voor deze klus en zo de beste deal te vinden.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen