Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming?

Als u besloten heeft om vloerverwarming aan te laten leggen in uw woning, dan heeft u een goede beslissing gemaakt. Vloerverwarming is comfortabeler, zuiniger en u kunt het aantal radiatoren in uw woning verminderen. Dat betekent automatisch dat u uw kamers beter kunt inrichten. Voor het plaatsen van uw vloerverwarming zal uw vloer verwijderd moeten worden. U zal dan een keuze moeten maken met betrekking tot het soort vloer dat u dan wilt laten leggen. Hier leest u over de mogelijkheden die u heeft als u een vloer bij uw vloerverwarming moet uitkiezen.

De verschillende soorten vloeren die wel geschikt zijn

U zal blij verrast zijn dat veel vloersoorten prima geschikt zijn voor het gebruik bij vloerverwarming. Hier vindt u een overzicht.

Soort vloer Toelichting
Keramische of natuurstenen tegels Tegels zijn uitermate geschikt voor gebruik bij vloerverwarming. Dat komt doordat ze een lage warmteweerstand hebben. Daarnaast houdt vooral natuursteen de warmte erg goed vast en zal uw vloer nog lang warm aanvoelen ook als de vloerverwarming is uitgeschakeld. Bij het plaatsen van tegels op vloerverwarming is een goede ondergrond erg belangrijk. Zo worden barsten en andere beschadigingen voorkomen. Ook worden er uitzetvoegen geplaatst zodat de vloer probleemloos kan uitzetten en krimpen bij de temperatuurverschillen.
Gietvloeren Ook gietvloeren zijn bijzonder geschikt voor vloerverwarming. Ze zijn enigszins elastisch en kunnen de temperatuurverschillen goed aan. Daarnaast zijn gietvloeren ook nog eens erg hygiënisch en stijlvol. Neem echter geen gietvloer op basis van epoxyhars. Die zijn aanzienlijk minder elastisch en kunnen daardoor gemakkelijker barsten.
Laminaat, parket en hout In principe zijn parketvloeren, laminaatvloeren en houten vloeren minder geschikt voor gebruik met vloerverwarming. Dat komt doordat ze een grote warmteweerstand hebben en daardoor dus als isolator werken. U kunt ze echter wel toe laten passen als u voor een dunne plank kiest en als u lage temperatuurverwarming uitkiest. Aangezien hout gemakkelijk uitzet en krimpt is het niet mogelijk om snelle temperatuurwisselingen in te stellen. Ook is het belangrijk dat uw vloerverwarming diep ligt als u hout, laminaat of parket gebruikt.
Tapijt Niet alle tapijtsoorten kunnen in combinatie met vloerverwarming worden toegepast. Dat komt doordat deze werken als een deken en dus de warmte tegenhouden. Er zijn echter sommige soorten tapijten, en dan voornamelijk de dunnere versies, die wel in combinatie met vloerverwarming kunnen worden toegepast. De fabrikant zal dit duidelijk aangeven op de verpakking.
PVC PVC vloeren zijn steeds meer in trek en dat komt doordat ze bijzonder gebruikersvriendelijk zijn en gemakkelijk te leggen. U kunt PVC vloeren vinden in een verscheidenheid aan uitvoeringen en dus een variant uitkiezen die aansluit bij uw interieur. Ook met vloerverwarming is PVC uitstekend te combineren.

Welke vloeren kunt u met vloerverwarming beter vermijden?

Er zijn ook enkele vloersoorten die u beter niet met vloerverwarming combineert. Het onderstaande overzicht demonstreert dit.

Soort vloerbedekking Toelichting
Hout, laminaat en parket Er zijn houten vloeren die niet geschikt zijn voor gebruik met vloerverwarming. Als het hout gelakt is dan kan deze lak gaan schilferen. Dik hout heeft een goede isolatiewaarde en dat betekent dat het de warmte van uw vloerverwarming juist tegen zal houden. Houtsoorten zoals essen, beuken, esdoorn en robijn zijn niet geschikt voor gebruik met vloerverwarming.
Dik tapijt Dik tapijt werkt als een deken en zal dus de warmte van uw vloerverwarming in de vloer houden. De meeste fabrikanten van tapijt geven aan op de verpakking of het geschikt is voor gebruik met vloerverwarming of niet. In de meeste gevallen is tapijt echter af te raden.
Kurk Kurk wordt gebruikt als isolatiemateriaal en daarom heeft het een hoge warmteweerstand. Het is om die reden niet verstandig om het te gebruiken in combinatie met vloerverwarming.
Epoxyhars Epoxyhars is een erg sterke en harde harssoort die wordt gebruikt bij gietvloeren bijvoorbeeld in garages en fabrieken. U kunt het ook gebruiken in uw huis, maar dan niet met vloerverwarming. Epoxyhars is namelijk niet bestand tegen grote temperatuurverschillen omdat het te hard is. Het zou dan gaan scheuren en barsten.

Waar moet u op letten?

Grote temperatuurverschillen zijn eigenlijk voor geen enkel materiaal ideaal en daarom zal u dus voor alle vloersoorten die u uitkiest bepaalde maatregelen moeten nemen zodat ze niet beschadigen.

  • Er is een protocol waarmee u uw vloer geleidelijk kunt opwarmen en deze zo kunt doen ‘wennen’ aan de hogere temperaturen. U zet dan de verwarming elke 24 uur 5 graden hoger totdat deze de maximum temperatuur bereikt heeft en bouwt het daarna weer stapsgewijs af. Het is het beste om dit een paar keer te herhalen, maar daar gaat veel tijd in zitten. Uw aannemer zal u hier ongetwijfeld over informeren en instrueren.
  • Bij materialen zoals tapijt en hout die al een hoge warmteweerstand hebben legt u het beste geen kleed op de vloer, omdat deze de warmte nog meer tegenhouden.
  • U heeft minder beperkingen met betrekking tot uw inrichting, maar het is ook geen goed idee om uw kamer met vloerverwarming zomaar te vol te zetten. Meubilair houdt de warmte van onderen namelijk tegen. Zorg er daarom voor dat er nog zeker 40 procent van uw vloer onbedekt blijft en meer is natuurlijk beter.

Vergelijk offertes

Heeft u een klus in huis die u graag uit wilt besteden aan een vakman maar waarvoor u niet graag te veel betaalt? Dan kunt u hier via onze vergelijkingstool een aantal offertes opvragen en zo de deal uitkiezen die het beste bij u past.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen