KlussenKlussen

Welke soorten golfplaten zijn er?

Als u een garage, schuur of tuinhuisje heeft en u wilt hier een nieuw dak op plaatsen, dan kunt u golfplaten overwegen. Deze bouwmaterialen zijn gemakkelijk aan te brengen, relatief goedkoop en zeer effectief. Er zijn verschillende soorten golfplaten te koop en deze hebben verschillende prijzen en verschillende kenmerken. U kunt hier in dit artikel alles over lezen.

In deze kluswijzer:

De kosten van golfplaten

Allereerst de prijzen voor golfplaten, want dit is een belangrijke doorslaggevende factor wanneer u moet bepalen welk type het beste is voor u. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen zeven soorten golfplaten en de onderstaande tabel geeft het verschil aan in prijs.

Soort golfplaat Prijs per vierkante meter
Bitumen golfplaat €10 – €20
Polyester golfplaat (kunststof) €5 – €25
PVC golfplaat (kunststof) €5 – €25
Acrylaat golfplaat (kunststof) €5 – €25
Polycarbonaat golfplaat (kunststof) €5 – €25
Metalen dakplaten €15 – €35
Vezelcement platen €15 – €25
Het laten plaatsen van golfplaten €25 – €30

De verschillende soorten golfplaten

Zoals u in de bovenstaande lijst kunt zien is er nogal wat keuze. Het materiaal dat u kiest is belangrijk voor factoren zoals de levensduur en de lichtdoorlatendheid. De verschillende soorten golfplaten worden hier één voor één behandeld, zodat u kunt bepalen welk type voor u het beste is.

  • Bitumen: bitumen is het ideale materiaal voor de doe-het-zelver. Het is flexibel en sterk, omdat het bestaat uit bitumen gemengd met kunststof vezels. Bitumen platen zijn gemakkelijk op maat te zagen en dus ook ideaal voor renovatieprojecten. Deze golfplaten laten geen licht door en zijn te krijgen in verschillende kleuren. Ook worden ze vaak geleverd met een nokstuk.
  • Kunststof: polyester, PVC, acrylaat en polycarbonaat zijn allemaal golfplaten die licht doorlaten. Hierdoor zijn ze als lichtplaat ideaal voor gebruik in garages, carports, serres of veranda’s. Kunststof is goedkoop en flexibel. Daarnaast dempen ze enigszins het geluid, wat ook geen overbodige luxe is op een dak. Polycarbonaat- en acrylaat golfplaten zijn ook dubbelwandig verkrijgbaar, voor extra geluidsisolatie.
  • Metaal: metalen golfplaten zijn ideaal voor gebruik op stallen, garages en loodsen. Ze worden ook wel als overzetdak gebruikt. Ze zijn minder flexibel en laten geen licht door, maar ze hebben wel de langste levensduur van alle golfplaten die hier worden genoemd. Een bekend probleem met metalen golfplaten is dat er soms condensatie ontstaat aan de onderkant van de platen. Om dit te voorkomen kiest u voor metalen golfplaten met een anti-condensvilt. Metaal is wel erg koud en luidruchtig bij slecht weer.
  • Vezelcement: als u een golfplaat zoekt met de kwaliteiten van metaal, maar zonder de geluidsoverlast en de condensvorming, dan is vezelcement een goed alternatief. Dit materiaal laat ook geen licht door, maar het is ademend en daardoor dampopen. Verder is het sterk en geluiddempend, wat op een dak een belangrijke eigenschap is. Vezelcement platen worden gemaakt door kunststof vezels door portlandcement te mengen en hier vervolgens platen van te gieten. Ze zijn niet flexibel en daardoor wel lastiger te plaatsen.

De plaatsing van de golfplaten: zelf doen of uitbesteden

Voor het laten plaatsen van golfplaten kunt u een gemiddelde prijs van €25 tot €30 per vierkante meter rekenen. Als u met kunststof- of bitumen platen in de weer gaat, dan kunt u dit gemakkelijk zelf doen. Deze platen zijn flexibel, gemakkelijk op maat te snijden en erg gebruikersvriendelijk. Het is dan ook niet vreemd dat dit de golfplaten zijn die het meeste in de bouwmarkten verkrijgbaar zijn. Als u ze zelf gaat plaatsen kunt u dus een flink bedrag besparen en dit is ook goed te doen. Als u zich goed voorbereidt, de juiste materialen en gereedschappen in huis haalt en als u de tijd neemt kan er weinig gebeuren.

Tip: koop altijd wat meer materialen dan u denkt nodig te hebben. U zou altijd een foutje kunnen maken en extra golfplaten nodig kunnen hebben. De platen die u uiteindelijk niet gebruikt brengt u met het bonnetje gewoon weer terug naar de bouwmarkt.

Hoeveel golfplaat heeft u nodig?

Voordat u naar de bouwmarkt gaat is het belangrijk om een berekening te maken van hoeveel golfplaten u nodig heeft. U kunt dan de volgende regels gebruiken.

Soort golfplaat Overlap helling <15° Overlap helling >15° Overlap lengte
PVC/acrylaat/polycarbonaat 2 – 3 golven 3 – 4 golven 20 – 30 centimeter
Polyester 2 – 3 golven 1 – 2 golven 15 – 20 centimeter
Bitumen 1 golf 1 golf 15 – 20 centimeter

Stappenplan golfplaten plaatsen

Als u weet hoeveel golfplaten u nodig heeft kunt u ze gaan plaatsen. U kunt dan het onderstaande (beknopte) stappenplan gebruiken.

  1. Zorg dat u een goede constructie heeft om de golfplaten op te bevestigen. Dit is meestal een constructie van dakbalken.
  2. Plaats de eerste golfplaat in de rechter- onderhoek of de linker onderhoek. Dit kunt u bepalen door te kijken waar de wind vandaan komt. U moet er voor zorgen dat de plaat aan de onderkant en de zijkant een paar centimeter uitsteekt.
  3. U kunt nu de plaat erboven bevestigen en dan houdt u de aangegeven overlap aan.

Tip: gebruik nagels om de golfplaten te bevestigen en die dit dan door de top van een golf. Zo voorkomt u lekkage. Gebruik altijd een plastic kapje over de nagels zodat water niet naar binnen kan.

  1. Zet alle platen goed vast, plaats een nok en ga verder aan de andere kant van het dak. Ook hier begint u dan aan de onderkant.
  2. Op deze manier kunt u de golfplaten rij voor rij plaatsen. Houd daarbij de regels in acht met betrekking tot overlapping, sla alleen nagels door de bolle kant van de golven en zet kapjes over elke nagel om lekkage te voorkomen.
  3. Als u alle platen gemonteerd heeft kunt u het dak afwerken, bijvoorbeeld met windveren en een dakgoot.

Vergelijk offertes

Wilt u een dak van golfplaten laten plaatsen? Dan kunt u hier contact opnemen met betrouwbare dakdekkers uit uw regio die dit graag voor u willen doen. U vult de vergelijkingstool in, ontvangt offertes en vindt zo gemakkelijk het goedkoopste en beste aanbod.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen