Welke soort schroef heb ik nodig voor mijn klus?

Als doe-het-zelver zal u veel te maken krijgen met het gebruik van schroeven en pluggen. En er zijn een groot aantal verschillende soorten te krijgen. Soms kan het lastig zijn om te bepalen welke schroef u exact nodig heeft voor uw specifieke klus. Het onderstaande overzicht kan u hier vast bij helpen.

De universeel schroef

Allereerst is er de universeel schroef, ook wel de spaanplaatschroef genoemd. Deze is te krijgen in een groot aantal afmetingen en met verschillende kopvormingen. U kunt deze schroef gebruiken in alle houtsoorten en ook in plaatmateriaal. U herkent de universeel schroef aan de dunne schacht, de diepe draad en een scherpe punt. Er zijn dan verschillende kopvormen waaruit u kunt kiezen.

  • Cilinderkop: deze kop wordt gebruikt in situaties waarin u metaal op hout moet gaan vastschroeven. Deze schroef kan niet verzinken, want de kop is van onderen volledig recht.
  • Platkop: Een platkopschroef, daarentegen, heeft juist een taps aflopende onderkant. Deze schroef is het beste als u wel verzinking nodig heeft.
  • Lenskop: dit type schroefkop is te vergelijken met de platkop, maar is bol afgewerkt. Dat betekent dat het resultaat mooier is. U ziet deze schroef dan ook vaak gebruikt worden op deurbeslag, waar het ook een esthetische functie heeft.

Andere soorten schroeven

Naast de universeel schroef die dus het meest gangbare is, zijn er ook nog een groot aantal andere soorten schroeven die u kunt gebruiken in bepaalde situaties.

  • Houtdraadbout: de houtdraadbout heeft een kop met zes hoeken en daarom wordt het een bout genoemd. Maar omdat het een schaft heeft met een draad wordt de houtdraadbout toch vaak onder de noemer schroef geplaatst. Deze schroeven kunnen een zeer sterke verbinding realiseren en zijn daarom uitstekend geschikt voor het verankeren van een balk of het opvangen van een radiator.
  • Gipsplaatschroef: deze schroef herkent u aan de zwarte kleur en kunnen enkel en alleen gebruikt worden voor het ophangen van gipsplaten tegen de muur of het plafond. De zwarte kleur komt van het fosfaat wat wordt aangebracht zodat ze niet kunnen roesten als u de gipsplaat later stukt of schildert.
  • Plaatschroef: deze schroef wordt gebruikt bij het bevestigen van platen en panelen. Ze bestaan uit een schroefdraad van gehard staal en deze loopt helemaal door tot onder de kop. Er zijn plaatschroeven met een standaard punt en deze moeten worden voorgeboord. Er zijn ook plaatschroeven met een scherpe punt en deze zijn zelfborend. Plaatschroeven zijn niet lang, maar breed en bijzonder sterk.
  • Houtbouwschroef: dit type schroef is relatief nieuw en speciaal ontwikkeld voor het verbinden van houten balken en het monteren van houten draagconstructies. U herkent deze schroef aan de brede kop en het daardoor grote klembereik. De houtbouwschroef wordt steeds meer gebruikt en dan met name in de plaats van de houtdraadbout.
  • Golfplaatbout: deze schroef heeft, net als de houtdraadbout een kop met zes hoeken en een schaft met draad. Hij wordt specifiek gebruikt voor het bevestigen van golfplaten en worden geleverd met een dop zodat ze waterdicht en netjes kunnen worden weggewerkt. Omdat golfplaten altijd via de hoogste golf worden bevestigd, zijn golfplaatbouten ook erg lang. Daarnaast zijn ze in verschillende kleuren verkrijgbaar.
  • Damwandschroef: ook deze schroef wordt gebruikt voor het plaatsen van golfplaten en damwandplaten. Dat komt doordat deze een voor gemonteerde ring van EPDM bevat waardoor de darmwand of golfplaat waterdicht bevestigd kan worden. De schroef is in verschillende kleuren verkrijgbaar.
  • Anti-inbraakschroef: als u bijvoorbeeld anti inbraakstrips gaat plaatsen rondom uw deur, dan heeft u daar een schroef voor nodig die nauwelijks uit het hout verwijderd kan worden, ook niet met een koevoet. De anti-inbraakschroef is dan de ideale oplossing. U heeft een sleuf-schroevendraaier nodig om deze schroef aan te draaien.
  • MDF-schroef: dit is een schroef die u zonder voor te hoeven boren kunt gebruiken. Het heeft namelijk een diamantvormige boorpunt en is specifiek bedoeld voor het verbinden van plaatmaterialen. U kunt zo veel geld besparen. Net als de houtbouwschroef is dit een relatief nieuwe schroef die nu al steeds meer wordt gebruikt.
  • Stokschroef: de stokschroef bestaat uit een schroefdraad aan de ene kant en een metrisch draad aan de andere kant. Op dit metrische draad kan een schroef worden bevestigd. U vindt ze vaak in combinatie met wastafels, trapleuningen en zonnepanelen. Deze schroef is bijzonder handig, omdat hij precies naar uw eigen situatie af te stellen is.
  • Vlonderschoef: gaat u hardhouten vlonders aanleggen, dan zal u hier vlonderschoeven voor gaan gebruiken. Deze heeft een kleine kop die gemakkelijk verzinkt in het hout en die daarna nauwelijks nog zichtbaar is. Daarnaast zijn ze erg smal en hebben ze een speciale punt waardoor de kans dat het hout gaat splijten aanzienlijk wordt verminderd.
  • Schroefduim, schroefoog en schroefhaak: als laatste zijn er nog schroeven met een bijzondere kop, bijvoorbeeld met een oog, een haak of een duim. Deze worden dan ook niet gebruikt om te verbinden, maar om dingen aan op te hangen. Het is belangrijk dat u dan een exemplaar uitkiest dat het gewicht van het op te hangen voorwerp aankan. Haken worden veel gebruikt voor het ophangen van lampen, ogen worden toegepast bij het spannen van draden en met een schroefduim kunt u een voorwerp aan de muur hangen, zoals een klok of een schilderij.

Vergelijk offertes

Zoveel schroeven met zoveel functies. Het is begrijpelijk als dit voor u wat te ingewikkeld wordt. Schakel daarom bij twijfel gewoon een specialist in en deze zal zeker de juiste schroeven gebruiken bij de opdracht. U kunt via onze vergelijkingstool offertes opvragen en de beste deal uitkiezen, zodat u zich ook over de financiën geen zorgen meer hoeft te maken.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen