Welke regels en wetten zijn er voor zonnepanelen

De overheid wil steeds vaker duurzame energie gaan doorvoeren in onze maatschappij. Denk hierbij aan het afschaffen van grijze energie en deze te vervangen door bijvoorbeeld wind-, water- en zonne-energie. Om dit in goede banen te leiden zijn er voor zonnepanelen verschillende wetten opgesteld. Maar welke regels en wetten zijn er? Onderstaande informatie helpt jou op weg door de wetten en regels op een rijtje te zetten.

Strengere regels en wetten voor nieuwe zonnepanelen

Regels en wetten worden continu aangepast. Waar eerst nog vrij soepele wetten bestonden voor het plaatsen van zonnepanelen is dit vanaf dit jaar aanzienlijk aangescherpt. Dit komt mede doordat zonnepanelen steeds populairder worden en vaker in het straatbeeld verschijnen. Daarnaast is de komst van duurzame energie een steeds meer gekozen vorm van energie, waar veel leveranciers handig op inspelen. Het is daarom niet gek dat de regels aangescherpt zijn en je goed moet kijken welke wetten en regels er gelden binnen jouw gemeente. Ook moeten de zonnepanelen aan bepaalde wetten en regels voldoen.

 

Richtlijnen bepalen de certificering

De regels en wetten zijn ontstaan aan de hand van een nieuwe Europese wetgeving, die sinds april 2019 van start is gegaan. Installatiebedrijven moeten vanaf dit jaar een certificaat meeleveren bij hun zonnepanelen, waaruit blijkt dat er aan de nieuwe Nederlandse Netcode elektriciteit en de Requirements for Generators (RfG) is voldaan. Dit houdt ook in dat er bij vervanging van een van de panelen of bij de vervanging van de omvormer aan deze nieuwe regels voldaan moet worden. Je moet er daarom altijd voor zorgen dat jouw zonnepanelen aan alle richtlijnen voldoen om het certificaat in ontvangst te mogen nemen.

 

Een prognose van jouw elektriciteit aanleveren

Een van de regels en wetten die is opgesteld voor jou als gebruiker is dat je vanaf nu een prognose moet kunnen leveren voor het transport van elektriciteit. Kleinverbruikers hoeven deze gegevens echter niet aan te leveren. Dat houdt in dat je bij 3×80 ampère geen prognose hoeft te stellen. De wijzigingen zorgen er echter wel voor dat het huidige elektriciteitsnet voor ieder huishouden betrouwbaar wordt. Ook wordt het voor iedereen beschikbaar en betaalbaar gemaakt, waardoor de overstap naar goede kwaliteit zonnepanelen geen enorm bedrag hoeft te kosten. Echter zijn de regels niet altijd even duidelijk, waardoor je goed moet kijken of jouw elektriciteit aan de eisen moet voldoen.

 

Eisen aan de hand van energie

Onderstaande tabel geeft aan wat het maximale vermogen is aan de hand van de nieuwe eisen die sinds dit jaar gelden. Hierbij is gekeken naar de verschillende categorieën en het maximale vermogen van de opwekinstallatie.

Maximale vermogen Categorie Eisen
Tot 0,8 kW Overig Netcode elektriciteit
Tot 1 MW A RfG en Netcode elektriciteit
Tot 50 MW B RfG en Netcode elektriciteit
Tot 60 MW C RfG en Netcode elektriciteit
60 MW en hoger D RfG en Netcode elektriciteit

 

Om te weten welke eisen er precies gelden, moet je de documenten met nieuwe regels erbij gaan pakken. Hierbij kun je jezelf ook afvragen of er regels en wetten voor zonnepanelen op zijn gesteld omtrent een vergunning. Hierop is het antwoord simpel: je hebt geen vergunning nodig om zonnepanelen of collectoren op jouw daken te plaatsen. Je moet je echter wel aan een aantal andere regels houden. Zo is de hellingshoek van belang. De hellingshoek moet precies hetzelfde zijn als die van het dak. Je kunt er dus niet voor kiezen om meer energie op te laten vangen door deze plat te leggen op een schuin dak of schuin te zetten bij een plat dak.

 

Salderen kent ook regels en wetten

Ook zijn er regels en wetten opgesteld over het salderen van jouw energie. Het salderen is de aftreksom die je kunt berekenen op basis van jouw opgewekte stroom in combinatie met het verbruik van de energie die je van de energieleverancier hebt gekregen. Niet alle energie is echter te salderen. Er is een bepaalde grens opgelegd, welke voornamelijk werkt wanneer je de energie via dezelfde aansluiting terug levert en je niet meer dan de hoeveelheid dan de energie die je hebt gekregen. De hoogte vind je daarom altijd terug op de energierekening van jouw leverancier.

 

Terugleververgoeding voor jouw energie-opwekking

Als voorbeeld een levering van 3500 kWh. Als jouw panelen 2000 kWh opleveren en je gebruikt zelf maar 1000 kWh, kun je 1000 kWh terugleveren via het openbare net. Er wordt dan 1000 kWh afgetrokken van het bedrag dat jij moet betalen. Als je meer terug levert dan wat je van het energiebedrijf hebt opgeleverd kon je in aanmerking voor een terugleververgoeding. De leverancier bepaalt zelf hoe hoog deze vergoeding is. Als er maar 500 kWh wordt geleverd in plaats van de 3500 kWh in en jouw zonnepanelen leveren 2000 kWh op, waarvan je 1000 kWh inlevert, krijg je voor wat over is een vergoeding.

 

Zie wat jij kunt besparen

Vraag nu zelf offertes aan voor jouw zonnepanelen en zie wat bedrijven bij jou in de buurt hiervoor vragen. Je ziet in een oogopslag waar jij het goedkoopste uit bent en kunt een afspraak maken om jouw nieuwe zonnepanelen te laten plaatsen. Daarnaast kun je bekijken of de panelen voor jou rendabel genoeg zijn om aan de regels en wetten van de saldering te voldoen, zodat je aanspraak kan maken op de terugleververgoeding. Wacht daarom niet te lang en verdien binnen enkele klikken op jouw zelf opgewekte stroom.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen