Welke plug heb ik nodig voor mijn klus?

Als u een beginnend doe-het-zelver bent, dan heeft u zich misschien al eens verbaasd over het aantal verschillende pluggen dat u kunt toepassen. En al deze pluggen zijn geschikt voor verschillende situaties. Het is daarbij ook belangrijk dat u de juiste plug aanschaft voor het type muur waarin u gaat boren, zodat u een zo stevig mogelijk resultaat krijgt. U kunt de onderstaande informatie gebruiken om te bepalen welke plug voor u het beste is.

Pluggen voor een massieve muur

Als u gaat boden in een betonnen of stenen muur, dan heeft u de keuze uit zes verschillende pluggen. Hier leest u welke dit zijn en in welke situatie ze het beste toe te passen zijn.

  • De universeel plug: dit is een plug die in bijna alle materialen kan worden gebruikt, vandaar ook de naam. Als u de schroef in de plug aanbrengt wordt de kop naar achteren getrokken en spreidt de plug zich uit. Zo krijgt deze grip op de muur en kan uw schroef niet meer losraken. De universeel plug is overig ook in holle muren te gebruiken.
  • De S-plug: dit type plug wordt het meeste toegepast als er in massieve bouwmaterialen geboord moet worden. Ze bevatten weerhaken zodat de plug niet met de schroef kan meedraaien en omdat ze tanden hebben verankeren ze zich erg stevig in de muur of een ander massief materiaal.
  • Het chemisch anker: heeft u een oude muur of een muur die erg brokkelig is? Dan zijn standaard pluggen vaak niet voldoende om grip te behouden. Een chemisch anker kan dan helpen. Als u de schroef aanbrengt komt er een vloeistof vrij en deze verspreidt zich door de brokkelige muur. Zo is de basis aanzienlijk steviger.
  • De messing plug: gaat u een televisie ophangen of een andere staalconstructie plaatsen? Dan is een messing plug een goed idee. U hoeft hiermee geen diep gat te boren en kunt toch een optimale sterkte realiseren. De messing plug is daarnaast duurzaam en gemakkelijk te verwijderen.
  • De alligator plug: gaat u dynamische voorwerpen ophangen, zoals een ventilator, een trapleuning of een handdoekhouder, dan is de alligator plug een goed idee. Deze plug heeft een erg brede spreiding en kan daarom niet meeslippen als de schroef wordt aangedraaid. Hierdoor zal uw schroef ook niet snel los gaan zitten, zelfs niet aan voorwerpen die veel worden aangeraakt of die bewegen.
  • De keilbout: wilt u een zwaar voorwerp ophangen, dan is de keilbout de beste optie. Deze metalen plug bestaat onder andere uit een conische bout en een metalen gedeelte. Door de moer van de bout aan te trekken worden de metalen delen uit elkaar geduwd.

Pluggen voor een holle muur

Uiteraard bestaan er ook holle muren, zoals gipswanden en houten muren. Daarvoor heeft u een volledig andere plug nodig, namelijk een plug die een soort van ‘knoop’ kan vormen achter de wand en daar zichzelf op die manier verankert. Er zijn vijf verschillende soorten pluggen voor holle muren.

  • De gipsplaatplug: de naam zegt het al, dit is een bijzonder korte plug specifiek ontworpen voor gebruik in gipswanden. Het bevat een schroefdraad waardoor het zich toch voldoende vastzet in de gipsplaat.
  • De hollewandplug: ook deze plug heeft een naam die de functie al weggeeft. Hij is te krijgen in verschillende afmetingen, zodat u een plug uit kunt kiezen voor uw specifieke plaatdikte. De hollewandplug bevat een anker dat achter de wand uitklapt. Hierdoor wordt de plug op zijn plaats gehouden terwijl de schroef zichzelf vastklemt.
  • Het hollewandanker: dit is een plug die wordt gebruikt in combinatie met bouten. Zo kunt u toch een montage doen in holle wanden. De plug bestaat uit een metalen deel dat achter de wand kantelt en zo extra stevigheid biedt voor de bout.
  • De tuimelplug: bent u van plan om lampen of rails op te hangen, dan is de tuimelplug misschien voor u een goed idee. Deze pluggen zijn erg lang en kunnen grote wanddiktes overbruggen. Ze zijn te krijgen met een schroefhaak of met een moer.
  • De metalen hollewandplug: gaat u dingen aan het plafond hangen, zoals een gordijnrail, dan is de metalen hollewandplug ideaal. U brengt deze aan met een speciale tang die er zorg voor draagt dat de metalen lippen expanderen en zo een prop vormen achter het plafond of de wand.

Pluggen voor gebruik bij bijzondere materialen

Als laatste zijn er nog drie pluggen die u kunt toepassen als u werkt met een massieve muur van bijvoorbeeld gips of gasbeton.

  • De gasbetonplug: gasbeton is veel zachter en poreuzer dan steen en daarom zal u schroeven en spijkers hier veel minder stevig in kunnen bevestigen. Heeft u te maken met een muur van gasbeton, dan is de gasbetonplug dus zeker een aanrader.
  • De kozijnplug: deze plug is specifiek bedoeld om zwaardere delen aan massieve delen te bevestigen, zoals kozijnen aan muren (dit verklaart direct de naam). Hij is vergelijkbaar met de spijkerplug (zie volgende plug), maar is zwaarder uitgevoerd. De kozijnplug wordt schroevend ingebracht waarna de spijker kan worden ingeslagen.
  • De spijkerplug: de laatste plug waaruit u kunt kiezen is een spijkerplug. Dit is een plug die te gebruiken is voor doorsteekmontage, wat betekent dat u het te bevestigen materiaal direct in de muur boort. U slaat de spijkerplug in en vervolgens bevestigt u de nagel met een hamer. Deze pluggen zijn erg geschikt voor het bevestigen van plinten en houten regels, bijvoorbeeld.

Vergelijk offertes

Ziet u door al deze pluggen het bos niet meer? Gebruik dan onze vergelijkingstool en schakel een specialist in voor uw werkzaamheden. U ontvangt dan snel een aantal offertes voor uw opdracht en deze legt u naast elkaar voor het maken van een vergelijking. Op die manier vindt u de scherpste deal bij de meest geschikte specialist.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen