KlussenKlussen

Welke lamp kies ik om energiezuinig te verlichten?

Vandaag de dag is het belangrijk dat we zuinig met energie omgaan. Bij het maken van energie worden gevaarlijke stoffen de lucht in gebracht en deze zijn slecht voor het milieu. En energie van onuitputtelijke bronnen zoals de zon en de wind is kostbaar en kan ons gehele land nog niet voorzien van stroom. Hoe minder energie u gebruikt, hoe beter u bent voor het milieu en hoe beter de toekomst voor uw nabestaanden. Er zijn vele manieren waarop u energiezuiniger kunt leven en één hiervan is door uw woning energiezuinig te verlichten. Het goede nieuws is dat hier vandaag de dag vele mogelijkheden voor zijn en dat u dan niet hoeft in te leveren op sfeer.

Welke soorten energiezuinige lampen zijn er?

Er zijn drie soorten energiezuinige lampen, elk met verschillende kenmerken, prijzen en levensduur.

 • Spaarlampen: spaarlampen hebben een reputatie koud en kil te zijn en dat was ook de sfeer die ze afgaven toen ze net op de markt werden gebracht. Nu zijn er echter spaarlampen waarmee u allerlei soorten sferen kunt creëren en kunt u kiezen uit ‘flame’, ‘warm white’ en ‘softtone’ spaarlampen die een veel prettiger licht afgeven. Het assortiment spaarlampen is groot en ze gaan erg lang mee. Ze zijn wel iets duurder dan halogeen lampen, maar daar staan een langere levensduur en grotere bezuinigingen tegenover.
 • Halogeenlampen: halogeen lampen zijn de goedkoopste energiezuinige lampen die u kunt aanschaffen, maar ze zullen u dan ook minder branduren geven. Halogeenlampen komen het dichtste in de buurt van de oude gloeilampen en stralen ook een soortgelijk licht uit. Er zijn vele soorten halogeenlampen, zoals heldere lampen, staaflampen en reflectorlampen. Daarnaast zijn er spotjes met 230 Volt of laagspanningsspotjes met 12 Volt. Halogeenlampen zijn altijd dimbaar, dus dit is een goede keuze als u een dimmer op uw lamp wilt kunnen plaatsen. Wat betreft energiezuinigheid is de halogeenlamp niet de beste optie.
 • Led: led lampen zijn duurder dan halogeen lampen, maar daar staat tegenover dat u er de grootste besparingen mee kunt maken en dat ze langer meegaan. Deze lampen zijn tegenwoordig erg ver ontwikkeld en u kunt led lampen vinden in diverse kleuren en in verschillende tonen. Led lampen kunnen gedimd worden en er zijn zelfs dimbare led spots te krijgen met een ingebouwde transformator. Deze zijn ideaal voor de doe-het-zelver, want ze zijn erg gemakkelijk te monteren.

Tip: bij energiezuinige lampen kunt u de levensduur vinden op de verpakking. Deze is dan gebaseerd op 3 branduren per dag.

Hoeveel energie kunt u besparen?

Het is misschien goed om te kijken hoe zuinig deze lampen precies zijn. Dit is het beste te doen door het energieverbruik te vergelijken met het energieverbruik van de oude gloeilamp. Uit de onderstaande tabel kunt u duidelijk aflezen dat halogeenlampen dan toch wel ver achter liggen vergeleken met de rest.

Soort energiezuinige lamp Besparing ten opzichte van de oude gloeilamp
Spaarlamp 80%
Halogeenlamp 25%
Led lamp 85%

Tip: wij raden aan om al uw spaarlampen wanneer deze defect raken te vervangen voor led lampen. U zal beneden zien dat hier goede reden voor zijn. Uw oude spaarlamp gooit u niet bij het restafval, maar brengt u naar uw regionale klein chemisch afval depot.

Waarom de led lamp de beste keuze is

Uit al deze informatie kan de conclusie getrokken worden dat de led lamp op dit moment voor huishoudens de beste keuze is. Deze lampen bestaan uit een aantal ledjes op een rij en deze geven licht als er stroom doorheen loopt. U kunt aan de warmteafgifte merken hoe zuinig een lamp is en een goede led lamp geeft nog nauwelijks warmte af. Het is echter wel belangrijk dat deze zijn warmte goed kwijt kan, anders kunnen ze eerder defect raken. Er bestaan dimbare en niet dimbare led lampen en als dit belangrijk voor u is, dan kunt u dit als het goed is duidelijk lezen op de verpakking. Daarnaast zijn led lampen sterker en beter bestand tegen veelvoudig aan- en uitschakelen dan spaarlampen. U herkent de led lamp aan het feit dat ze direct nadat u deze aan doet de volle lichtopbrengst zal zien. Led lampen hebben uiteraard voor- en nadelen. Deze hebben we hier even in het kort op een rijtje gezet.

Voordelen led lamp

 • Lange levensduur van 15000 branduren.
 • Bijzonder laag energieverbruik, 85 procent lager dan de gloeilamp.
 • Bestand tegen regelmatig aan- en uitschakelen.
 • Bevat geen schadelijke stoffen.
 • Geven direct de maximale lichtsterkte als u ze aan doet.
 • Schokbestendig.

Nadelen led lamp

 • Kunnen niet altijd gedimd worden en werken niet met alle type dimmers.
 • De aanschafprijs is hoger, ook al verdient u die op de lange termijn terug.
 • Als de warmte niet goed kan worden afgevoerd kan de led lamp defect raken.

Tip: led lampen zouden minimaal 15000 branduren mee moeten gaan. Bij 3 uren per dag is dat dus 5000 dagen en dat is dan weer bijna 14 jaar. Gaat uw led lamp voor die tijd kapot en heeft u fabrieksgarantie op uw lamp, dan kunt u bij vertoon van het bonnetje een nieuwe lamp krijgen.

Vergelijk offertes

Heeft u werkzaamheden aan uw verlichting waarvoor u een specialist wilt gebruiken om deze uit te voeren? Dan kunt u hier via onze vergelijkingstool alvast enkele op maat gemaakte offertes opvragen voor de klus die u aan te bieden heeft. U geeft uw opdracht door en u zal de informatie die u nodig heeft snel ontvangen. Maak een vergelijking en u kunt zelf het beste aanbod uitkiezen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen