Welk veiligheidsslot voor mijn deur

Wanneer u een nieuw slot voor uw deur gaat kopen is het goed om vooraf te oriënteren. Tegenwoordig zijn er heel veel sloten in de handel en niet ieder slot past op elke deur. We maakten een keuzehulp voor u om u een goed advies te geven.

Ga voor een slot met garantie

Het is uiteraard gemakkelijk om een zeer goedkoop slot voor uw deur te kopen. Het grote voordeel is dat u geen dief bent van uw eigen portemonnee. Het nadeel is echter dat goedkoop vaak duurkoop is. Een goedkoop slot zal onvoldoende veiligheid bieden waardoor u beter geen ander slot had kunnen plaatsen. Verstandiger is het dan ook om een slot te kiezen wat u een garantie biedt. Dit is het eerste aspect waarop u let bij de keuze voor een slot. U kiest een slot met een keurmerk. Sloten hebben het politiekeurmerk veilig wonen. Dit slot heeft altijd een code. U kunt dan kiezen voor code 1, 2 of 3. Deze normering geeft aan hoe lang een inbreker er over zal doen om een slot open te breken. Een slot met normering 1 heeft 1 minuut nodig om te worden gekraakt. Een slot met normering 2 zal 2 minuten nodig hebben en een slot met normering 3 heeft 3 minuten nodig. Het spreekt voor zich dat het slot met de hoogste normering de beste aanschaf is. Dit ziet u ook terug in de aanschafprijs.

Kijk eerst wat uw verzekeraar vraagt

Gaat u nieuwe sloten laten plaatsen dan is het uiteraard wel zo prettig als u niet gelijk de volle mep hoeft te betalen voor een slot. Het is dan ook goed om te informeren naar het pakket van eisen bij een verzekeraar. Men heeft deze eisen voor u samengesteld aan de hand van uw postcodegebied en aan de hand van de waarde van uw inboedel. Dit pakket is samengesteld door de landelijke verzekeraars samen met de politie.

Kijk naar het bouwjaar van uw woning

Heeft u een recent huis dan heeft dat waarschijnlijk een deur die alleen geschikt is voor een geïntegreerd slot. Een dergelijk slot, ook wel een insteekslot genoemd, wordt in de deur zelf geplaatst. Het is een slot waar een degelijke cilinder in zit die er doorgaans niet zomaar uit kan worden gehaald. Het is een slot wat met verstevigd metaal is gemaakt en wat een verstevigde kom en cilinder heeft. Dit slot kan alleen worden vervangen door een ander insteekslot. Een insteekslot is doorgaans een slot wat ook als enige slot in een deur kan worden geplaatst. Andere extra sloten zijn niet nodig; ze dienen enkel ter extra beveiliging.

Een oudere woning

Heeft u een oudere woning dan is de kans zeer groot dat er een slot op de deur geplaatst zit aan de binnenkant. Dit slot, ook wel een oplegslot, zit zoals de naam het al zegt op de deur gemonteerd in plaats van in de deur. Wanneer u het slot van uw deur gaat vervangen kan dit wel worden vervangen door een moderner geïntegreerd slot. U zult dan echter wel een sleuf in de deur moeten maken om het slot in te plaatsen. Ook moet er op de dag- en nachtschoot van het slot doorgaans een wijziging worden aangebracht. Het gaat dan dus om een slot waarbij een grondige renovatie van uw deur noodzakelijk is. Gaat u een oplegslot vervangen door een ander oplegslot, houdt u er dan rekening mee dat de kosten behoorlijk kunnen oplopen omdat deze sloten nu eenmaal in een beperktere oplage worden gemaakt. Dit slot kunt u laten plaatsen maar u kunt er niet mee volstaan; u zult ook nog een slot uit de laatste categorie sloten moeten kiezen.

Een extra beveiliging voor een oudere deur

Heeft u een oudere deur dan heeft u doorgaans niet voldoende aan een nieuw oplegslot. U moet er in dat geval aan denken dat er nog een extra steekslot op de deur wordt geplaatst. Dit is een slot wat doorgaans met een pen werkt die in een dag- en nachtschoot wordt gedraaid. Een dergelijk slot kan nooit als enige slot op een deur of raam functioneren; het gaat om een extra beveiliging. Deze sloten hebben doorgaans een extra sleutel in de grendel zitten. Kiest u een dergelijk slot voor uw raam, laat u dan niet de sleutel voor het gemak in het slot zitten. Een inbreker kan dit soort sloten met weinig extra werk open krijgen wanneer u de sleutel erin vergeet.

Zelf doen of laten doen

Een nieuw slot voor uw deur kan een behoorlijke uitgave zijn. De werkzaamheid van een slot hangt voor een groot deel samen met de juiste manier van plaatsen. Ook zullen verzekeraars doorgaans eisen dat de sloten die u aanschaft door een gecertificeerde monteur zijn geplaatst. Het is dan ook belangrijk dat u niet bezuinigt op het laten plaatsen van een slot. Met offertes vergelijkt u de prijzen voor u een nieuw slot koopt. Die offertes vraagt u op met onderstaande button. U ontvangt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dat levert u gelijk een voordeel op wat flink kan oplopen tot 20 procent.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen