Welk soort stuc kies ik voor mijn klus?

Als u uw muren wilt stucen, dan zal u de juiste pleister moeten uitkiezen voor uw specifieke werkzaamheden. Het is belangrijk dat u dit goed doet, want anders komt u met een muur te zitten die niet geschikt is voor de functie die deze moet gaan vervullen. Er zijn een aantal verschillende soorten stucmiddel beschikbaar waaruit u kunt kiezen en gelukkig is het vrij gemakkelijk om te bepalen welke u het beste kunt gebruiken. Als u de onderstaande informatie doorleest kan er nog weinig mis gaan.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

De verschillende soorten stuc

Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen zes verschillende soorten stucmiddel. Het type dat u gebruikt moet aansluiten bij het soort muur dat u heeft en bij de omstandigheden in de kamer waarin de muur zich bevindt. Uit de onderstaande tabel kunt u opmaken welke opties u heeft en hoe deze kunnen worden toegepast.

Soort stucmiddel Toepassing
Pro stuc Dit type stucmortel is ideaal als u grote oppervlakten moet behandelen. U kunt het zowel gebruiken voor handmatige- als machinale verwerking. Het heeft een langere verwerkingstijd, wat bij grote oppervlakten erg welkom is. Daarnaast kunt u er een mooie en gladde muur mee realiseren.
Multi stuc Multi stuc is in een aantal situaties toepasbaar en is daarom een goede allrounder. U kunt het meerdere malen afpleisteren waardoor het resultaat dat u ermee bereikt bijzonder glad kan worden. Het is voornamelijk bedoeld voor gebruik op wanden en plafonds van beton, gips, metselwerk, cellenbeton of kalkzandsteen.
Blokkenwand stuc Deze mortel is multifunctioneel omdat u het eerst kunt gebruiken als blokkenlijm en daarna als pleister. Gaat u een wand van gipsblokken maken, dan heeft u hier dus wat dat betreft maar één product voor nodig. Daarnaast is het in dunne lagen aan te brengen, waardoor het sneller droogt en het werk gemakkelijker wordt voor beginners.
Stuc pasta Heeft u een muur met sierpleister en wilt u daar liever een gladde muur van maken? Dan kunt u dit doen met stucpasta. Deze pasta hoeft u niet meer aan te maken, want het kan kant en klaar op de muur worden aangebracht. Scheuren en putjes vult u eerst op met vulpasta waarna u stuc pasta aanbrengt. Zo heeft u snel en gemakkelijk een strakke muur.
Decoratie stuc De naam zegt het al, dit is een soort mortel die een decoratieve functie heeft. U kunt er namelijk bepaalde (schaduw) effecten mee bereiken in plaats van een super strakke afwerking. U kunt er zowel dikke- als dunne stuclagen mee aanbrengen en er zo een unieke muur mee creëren.
Badkamer stuc Gaat u stucen in een vochtige ruimte, dan heeft u badkamer stuc nodig. Dit is geschikt voor gebruik in keuken, toilet of badkamer. Gebruik het echter niet op plaatsen waar water direct tegen de muur aan spat, want badkamer stuc is vochtbestendig en niet vochtwerend. Het is ideaal als ondergrond voor tegels of verf en kan worden toegepast op gips, beton, metselwerk , cellenbeton en kalkzandsteen.

Welk soort stucmiddel is het beste voor u?

Als u wilt bepalen welke soort stuc het beste is voor u, dan kunt u dit op verschillende manieren concluderen. Allereerst kunt u kijken naar de ondergrond die u gaat stucen en zo een keuze maken.

  • Gaat u een muur behandelen die gemaakt is van gips, cellenbeton, beton, kalkzandsteen, oud pleisterwerk, baksteen, metselwerk, sier- of spuitwerk, dan kunt u hier multi stuc, pro stuc, blokkenwand stuc en decoratie stuc voor gebruiken.
  • Wilt u een muur in een vochtige ruimte stucen, dan heeft u hier badkamer stuc voor nodig.
  • Heeft u een muur met een structuur, zoals met een sierpleister of met spachtelputz, dan kunt u deze weer glad maken met stuc pasta.

Een andere manier om het stucmiddel uit te kiezen dat het beste bij uw situatie past is door te kijken naar de laagdikte die u wilt aanbrengen. Hiervoor kunt u de onderstaande regels handhaven.

  • 8mm en dikker: pro stuc
  • 5 mm en dikker: multi stuc
  • 0 – 5 mm: blokkenwand stuc
  • 0 – 2 mm: stuc pasta

Tip: als u besloten heeft welke soort stuc u nodig heeft, dan kunt u deze bij de meeste bouwmarkten probleemloos aanschaffen. Koop dan altijd wat meer dan u denkt nodig te hebben. Zo weet u zeker dat u niet tussentijds zonder komt te zitten, want stucwerk kan niet onderbroken worden. Als u klaar bent brengt u de ongeopende verpakkingen gewoon weer naar de winkel (vergeet dus het bonnetje niet goed te bewaren) waar u vervolgens uw geld terug krijgt.

Vergelijk offertes

Heeft u stucwerkzaamheden, maar bent u toch niet zo zeker over wie deze zal moeten gaan uitvoeren? Dan kunt u via onze onafhankelijke vergelijkingstool achterhalen hoeveel u hiervoor zal betalen als u een professionele stukadoor inschakelt. De offertes die u dan ontvangt kunt u gebruiken bij het maken van een beslissing en natuurlijk ook voor het vinden van de beste prijs.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen