Welk soort isolatiemateriaal voor woningisolatie?

Als u van plan bent om zelf uw woning te gaan isoleren, dan zal u merken dat u bij de bouwmarkten een verscheidenheid aan materialen kunt kopen. Het kan lastig zijn om te bepalen welk materiaal het best is voor uw situatie. U kunt de onderstaande informatie gebruiken om te bepalen welk isolatiemateriaal het beste is voor uw isolatieklus.

Warmte- en geluidsisolatie

Er zijn twee manieren waarop u uw woning kunt isoleren. Deze worden ook wel thermische- en akoestische isolatie genoemd.

  • Thermische isolatie: thermische isolatie is het isoleren van warmte in uw woning. U brengt het isolatiemateriaal aan tegen het dak, de muren of de vloer en er zal aanzienlijk minder warmte uit uw woning kunnen ontsnappen. Daardoor kunt u geld besparen op de energierekening, want dit is warmte waarvoor u anders had moeten stoken.
  • Akoestische isolatie: u kunt uw woning ook akoestisch isoleren, of akoestische isolatie combineren met thermische isolatie. Als u langs een drukke weg woont, als u een zolderkamer wilt maken of als u in een appartement woont, dan kan akoestische isolatie echt een uitkomst zijn. U kunt er geluiden van buiten aanzienlijk mee dempen en ook geluiden die u maakt gaan minder lastig de muren door.

Soorten isolatiematerialen voor thermische isolatie

Veel isolatiematerialen die thermisch isoleren, hebben ook akoestische kwaliteiten en vise versa. De onderstaande tabel geeft u een idee van de mogelijkheden die u heeft als u thermisch gaat isoleren.

Soort isolatiemateriaal Toepassing
Minerale wol Onder minerale wollen verstaan we glas- en steenwol. Deze zijn te krijgen in flexibele tekens en ook in harde platen. Eigenlijk kunt u er alle oppervlakten in uw woning mee isoleren, zo lang u de minerale wol in de juiste vorm aanschaft (hierover later meer). Minerale wollen zijn erg goed betaalbaar, maar zijn wat minder goed bestand tegen vocht.
Isolatieplaten Ook isolatieplaten kunt u gebruiken voor het isoleren van alle oppervlakten in huis. Ze worden meestal gemaakt van PIR, PUR, XPS of EPS. Deze platen hebben een goede isolatiewaarde, zijn lichtgewicht, bestand tegen vocht en goed op maat te snijden. Ze zijn wel duurder dan minerale wol.
Buisisolatie Door uw buizen te isoleren met buisisolatie verliest het water van uw verwarmingsinstallatie minder warmte als het door uw systeem wordt getransporteerd. Al de warmte die bewaard wordt hoeft niet meer door uw ketel te worden gegenereerd, waardoor u dus bespaart. In de winter kan buisisolatie helpen te beschermen tegen gesprongen leidingen.
Bouwschuim Bouwschuim wordt veel toegepast als isolatiemateriaal, maar als klusser bent u er wat beperkter mee. Dit schuim moet namelijk meestal worden aangebracht door iemand die daarvoor gecertificeerd is. U kunt het zelf gebruiken om complexe plekken te isoleren, om buizen te isoleren of om bijvoorbeeld het kruipluik te isoleren. Omdat het vloeibaar wordt aangebracht sluit het zich probleemloos rondom alle oppervlakten aan. Het is wel erg lastig weer te verwijderen.
Noppenfolie Noppenfolie is een isolatiefolie waarmee u de onderkant van uw vloer of dak kunt na-isoleren. Het heeft meestal geen volwaardige isolatiefunctie, alhoewel de isolatiewaarde die ermee te bereiken is soms erg interessant kan zijn. Noppenfolie is gemakkelijk aan te brengen en goed betaalbaar. Daarnaast is het bestand tegen vocht, dus ideaal voor gebruik in de kruipruimte.

Soorten isolatiematerialen voor akoestische isolatie

Bent u daarentegen van plan om akoestisch te gaan isoleren, dan zijn er ook een aantal materialen die u daarvoor kunt gebruiken. Voor een combinatie van thermische- en akoestische isolatie zijn de minerale wollen ideaal en zijn er ook een aantal isolatieplaten die als akoestische isolator dienst kunnen doen. Als u alleen in akoestische isolatie geïnteresseerd bent, dan kunt u bij de verschillende bouwmarkten materialen vinden zoals vlokkenplaten, vloerplaten en ondervloeren. Verder zijn rubbertegeldragers, tapijt, vloerkleden en tapijttegels ook akoestische isolatoren.

Waarop moet u letten bij het aanschaffen van uw isolatiemateriaal?

Er zijn verschillende isolatiematerialen te krijgen die verschillende kenmerken hebben en daardoor worden ze automatisch beter geschikt voor bepaalde situaties. Als u isolatiemateriaal gaat aanschaffen, dan is het belangrijk dat u dit afstemt op het oppervlak dat u wilt gaan isoleren. Het onderstaande lijstje geeft u dan een idee van de kenmerken waar u in verschillende situaties naar op zoek moet gaan.

  • De isolatiewaarde: hoe hoger de isolatiewaarde (uitgedrukt in Rd-waarde) hoe beter het materiaal isoleert. Dit betekent vaak direct ook hoe duurder het materiaal en hoe dikker het materiaal. Dikte is van belang als u de bovenkant van de vloer gaat isoleren of de binnenkant van het dak. U krijgt dus bijna altijd te maken met ruimteverlies en een vloer die hoger ligt dan voorheen.
  • Drukvastheid: gaat u de bovenkant van de vloer isoleren, zorg er dan altijd voor dat uw platen drukvast zijn. Dat betekent dat ze hun vorm niet verliezen bij regelmatige belasting. Zouden uw platen namelijk indeuken onder uw vloer, dan zouden ze vrij snel hun isolatiewaarde kwijtraken. Daarnaast krijgt u dan te maken met een ingedeukte muur.
  • Vochtbestendigheid: als u de onderkant van uw vloer gaat isoleren via de kruipruimte, dan is het erg belangrijk dat uw materiaal bestand is tegen vocht. Dekens van minerale wol zijn dan vaak minder geschikt, omdat ze nat kunnen worden en kan gaan verzakken. Ook bij het isoleren van de binnenkant van het dak kunt u het beste een vochtbestendig materiaal gebruiken en in ieder geval een vochtwerende folie aanbrengen tussen het dak en het isolatiemateriaal.
  • Gebruikersgemak: sommige isolatiematerialen zijn erg gemakkelijk op maat te brengen. Isolatieplaten, bijvoorbeeld, zaagt u gewoon af. Daarnaast zijn ze licht gewicht en kunt u ze vaak gewoon in elkaar klikken. Glaswol is dan wat minder gebruikersvriendelijk, omdat er vezels los kunnen komen bij het plaatsen en u deze in uw ogen en luchtwegen kunt krijgen. U zal dan vaak bescherming moeten dragen.

Vergelijk offertes

Wilt u uw isolatiewerkzaamheden liever uitbesteden aan een isolatiespecialist? Dan bent u niet de enige. Deze vakmensen weten exact welk materiaal te gebruiken en hebben beschikking over aanzienlijk meer opties. Vraag via onze vergelijkingstool offertes op, leg deze naast elkaar en u zal flink kunnen besparen op de werkzaamheden.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen