Waterontharder kopen ja of nee? De voor- en nadelen

Je huis helemaal kalkvrij? Dat klinkt misschien als een luxe die voor niemand is weggelegd, maar het is zeker mogelijk. Lekker smakend water, minder stookkosten en het milieu een handje helpen? Er zijn veel voordelen die een waterontharder met zich mee brengt. Welke voordelen zijn er nog meer? En heeft een waterontharder ook nadelen? Ook lees je hier hoe een waterontharder precies werkt, hoeveel geld je er voor kwijt bent en waar je dit apparaat kunt aanschaffen.

Zo werkt een waterontharder

Het klinkt aantrekkelijk, een waterontharder, maar hoe werkt dit apparaat nu precies? In een waterontharder wordt ‘hard’ leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes geleid, de ionenwisselaar. Het kalk en magnesium in het water blijft aan deze bolletjes kleven en daardoor ontstaat er zacht water. Na verloop van tijd zijn de bolletjes in de cilinder vol met kalk en magnesium en zal de ionenwisselaar zichzelf gaan reinigen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.

De voordelen van een waterontharder

Er zitten een aantal belangrijk voordelen aan een waterontharder, met als meest belangrijke voordeel dat je zacht water krijgt en geen last meer hebt van kalkaanslag. Dit scheelt een hoop schoonmaakwerk. Andere voordelen van de waterontharder:

  • Je bespaart meer dan 20% energie
  • Het water smaakt aanzienlijk beter
  • Je hoeft geen geld meer uit te geven aan wasmiddelen en schoonmaakmiddelen
  • Je hebt ook geen ontkalkingsproducten meer nodig
  • Een waterontharder zorgt ook voor zachtere en schonere was uit de wasmachine
  • Kleding, textiel, kranen, douchekoppen, geisers en andere elektrische apparaten hebben een langere levensduur.

De nadelen van een waterontharder

Zitten er ook nadelen aan een waterontharder? Er zijn enkele redenen waardoor het net zo handig is om geen waterontharder aan de schaffen.

  • De aanschafkosten zijn aan de hoge kant
  • Bij de reiniging dat eens in de paar dagen plaatsvindt komt een vervelend geluid vrij
  • Het apparaat neemt ruimte in beslag
  • Je hebt een afvoer nodig en dus is het altijd nodig om de waterontharder hiervan in de buurt te plaatsen of je moet een extra afvoer laten maken.

De kosten

Zoals al gezegd zijn de aanschafkosten aan de hoge kant, maar hoeveel ben je dan ongeveer kwijt voor een waterontharder. De waterontharder is een luxeproduct en daar betaal je dan ook de prijs voor. Een relatief goedkope waterontharder kost rond de €1000, maar dit kan dus ook flink oplopen tot €1500.

Lees hier meer over de kosten van waterontharders.

De aanschaf van een waterontharder

Je koopt een waterontharder eenvoudig online, bij webwinkels als bol.com. Hier vind je een waterontharder van het merk Aquastar Pro voor €1399! Ook kun je een kijkje nemen bij andere webwinkels die een ruim assortiment van waterontharders verkopen van verschillende merken, modellen en dus prijzen. Let bij de aanschaf onder andere op het aantal liter water wat de waterontharder per beurt kan verzachten. Met hoe meer mensen je in huis woont, hoe groter de waterontharder dus moet zijn om zo aantrekkelijk mogelijk te blijven.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen