KlussenKlussen

Wat komt er kijken bij zonnepanelen?

De energierekeningen worden steeds duurder. Als jij ook merkt dat je steeds meer gaat betalen voor jouw stroom is het wellicht verstandig om te kijken naar andere mogelijkheden. Deze mogelijkheden komen vandaag de dag in de vorm van zonnepanelen. Voordat je deze laat plaatsen is het echter belangrijk dat je precies weet hoe alles in zijn werk gaat. Maar wat komt erbij kijken? Onderstaande informatie helpt jou op weg om een weloverwogen keuze te maken en jou de kennis te geven om de juiste offertes aan te kunnen vragen.

Wat komt er precies kijken bij de aanschaf van panelen

Wat bij zonnepanelen komt kijken heeft te maken met de manier hoe je de zonnepanelen plaatst. Je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de plaatsing, maar kunt er ook voor kiezen om het door een deskundig bedrijf door te laten voeren. Er zijn immers veel verschillende factoren waar rekening mee moet worden gehouden en je kunt ook verschillende elementen vergeten wanneer je de panelen op jouw dak plaatst. Daarnaast loop je het risico om onder stroom te staan, doordat zonnepanelen direct stroom leveren als er zonlicht op valt. Of je er nou voor kiest om de panelen zelf te plaatsen of om het door iemand anders te laten doen, er zijn altijd verschillende materialen benodigd om de klus te klaren.

De standaard materialen voor iedere paneel

Wat erbij komt kijken is in feite altijd hetzelfde. Zonnepanelen werken allemaal op dezelfde manier, maar komen wel in verschillende varianten. Het is daarom verstandig om eerst te kijken welke materialen er nodig zijn om de panelen te kunnen plaatsen:

  • De zonnepanelen zelf
  • Omvormer
  • Bevestigingsmaterialen
  • Extra groep in de meterkast

Een omvormer zorgt ervoor dat je de stroom die je wint met de zonnepanelen om kunt zetten in stroom die je direct kunt gebruiken voor jouw apparaten. De bevestigingsmaterialen zorgen ervoor dat jouw zonnepanelen stevig vastzitten op het dak, waardoor je maximaal profijt hebt.

Genereer een extra groep in de meterkast

Een extra groep in de meterkast is van belang als je meer dan een zonnepaneel aansluit. De zonnepanelen leveren namelijk gemiddeld 270 Watt en een meterkast heeft hierdoor extra groepen nodig als er meer panelen geplaatst worden. Daarnaast is er in sommige gevallen een monitoringsysteem gewenst. Dit systeem kan namelijk bijhouden wat de opbrengst is die jouw panelen met zich meebrengen. Hiermee kun je eenvoudig via jouw computer op tablet aflezen welke panelen het meeste opleveren en heb je ook de mogelijkheid om dit via het internet te laten doen. Iedere leverancier heeft een apart monitoringsysteem, waardoor je goed moet kijken welke voor jou het beste werkt.

Kosten bepaald aan de hand van jouw huishouden

Wat erbij komt kijken om zonnepanelen te laten plaatsen heeft ook te maken met de kosten die de panelen met zich meebrengen. Het aanschaffen van zonnepanelen is immers een flinke kostenpost, waardoor je ook wilt weten hoe dit berekend is. In feite worden de kosten berekend op basis van het aantal personen in jouw huishouden. Het aantal personen bepaalt het totale verbruik aan stroom. Je kunt ervoor kiezen om dit gehele verbruik te vervangen door jouw stroom op zonne-energie plaats te laten vinden, maar je kunt ook een deel van de stroom hiermee bepalen. Deze opties brengen allebei andere mogelijkheden en kosten met zich mee. Onderstaande tabel laat de gemiddelde prijs van zonnepanelen inclusief montage en een omvormer zien op basis van het aantal personen en het gemiddelde verbruik. Ook is hierin meegenomen dat de complete winning van energie door de zonnepanelen wordt uitgevoerd.

 

Aantal personen Aantal panelen Gemiddelde prijs
1 11 €5100
2 16 €7500
4 22 €10.200
6 26 €12.000

 

Iedere situatie is anders

Houd er bij bovenstaande tabel rekening mee dat de prijzen een indicatie zijn op basis van verschillende bedrijven. Het zou daarom voor kunnen komen dat je net iets meer of net iets minder betaalt voor de installatie en aanschaf van jouw zonnepanelen. Daarnaast zijn er ook nog verschillende andere mogelijkheden die ertoe kunnen leiden dat jouw totaalprijs anders uitvalt dan hierboven staat vermeld.

 

Materiaalsoorten spelen ook een rol

Wat er ook bij komt kijken bij de aanschaf van jouw nieuwe zonnepanelen is de materiaalsoort waarin jij jouw panelen wilt hebben. Je kunt hierbij kiezen uit monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Laatstgenoemde is de goedkoopste oplossing, welke je bij een klein budget al op jouw dak kunt laten plaatsen. Echter hebben deze panelen ook een lager rendement, waardoor je minder energie op kunt wekken om een heel huishouden te kunnen runnen. Je kunt daarom beter voor een polykristallijn of monokristallijn gaan. Voornamelijk de monokristallijn zonnepanelen kunnen jou het meeste rendement opleveren. Deze zijn echter wel vele malen duurder bij de aanschaf, maar je kunt er wel meer mee besparen op jouw energierekening. Hierdoor verdien je jouw zonnepanelen binnen enkele jaren terug aan de hand van jouw gewonnen energie.

 

Bekijk zelf wat erbij komt kijken

Zelf weten welke kosten erbij komen kijken als jij zonnepanelen aanschaft? Vraag dan direct offertes op van bedrijven bij jou in de buurt en zie wat de zonnepanelen inclusief montage en omvormer voor jou gaan kosten. Aan de hand van de prijsopgaven kun jij bepalen of zonnepanelen de beste keuze zijn voor jouw huishouden of dat je toch voor andere mogelijkheden moet gaan kijken. Hierdoor weet je wel waar je aan toe bent en kun je alvast beginnen met sparen voor in de toekomst.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen