KlussenKlussen

Wat is een slangenboor?

Wat is een slangenboor?

Een slangenboor, ook wel balkenboor of houtspiraalboor genoemd, kan gebruikt worden om diepe gaten te boren in zachte houtsoorten. Een slangenboor is gemakkelijk te herkennen aan zijn vorm, deze heeft een grove spiraal. Deze grove spiraal is er voor nodig om het zaagsel van het hout goed af te voeren. Er kan dus gewoon doorgeboord worden en hierdoor hoeft de boor niet keer op keer uit het hout gehaald te worden.

Hoe werkt een slangenboor?

Als eerste is het van groot belang om te weten dat er met een slangenboor op een laag toerental geboord moet worden. Een slangenboor beschikt over een scherp schroefdraad aan het einde van de boor. Deze schroefdraad wordt ook wel het centreerpunt genoemd en het zorgt ervoor dat er heel nauwkeurig geboord kan worden in het werkstuk. Daarnaast zet de schroefdraad zich vast in het hout, wat er vervolgens voor zorgt dat de slangenboor zich als het ware vanzelf in het hout trekt.

Verder heeft een slangenboor een zeskant aansluiting zoals op bovenstaande afbeelding ook te zien is. Deze zeskant aansluiting zorgt ervoor dat de boor niet kan slippen in de boormachine tijdens het boren.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons