Warmere muren leiden tot lagere kosten; de spouwmuur isoleren

Bij veel muren in oudere woningen heb je te maken met een spouw tussen je binnen- en buitenmuur. Dit is een smalle ruimte tussen de muren gevuld met lucht. Wanneer deze spouw niet geïsoleerd wordt, dan kan veel koude ontsnappen door de muren met als resultaat hogere stookkosten om je huis warm te houden. Door isolatiemateriaal in je spouw te plaatsen bespaar je op de stookkosten, waardoor je minder last krijgt van koudeval en de luchtvochtigheid in je woning daalt. Ben je jouw hoge stookkosten beu? Kies dan voor spouwmuurisolatie.

Duurzame samenleving

In een maatschappij waarin steeds meer gestreefd wordt naar een duurzame samenleving, kan het isoleren van je woning nauwelijks uitblijven. Je woning isoleren is namelijk de manier om te besparen op je stookkosten en zo de CO²-uitstoot van je woning terug te dringen. Naast je vloer of dak te isoleren, wordt spouwisolatie ook veel gebruikt om dit doel te bereiken. De spouwmuurisolatie wordt vaak door een professioneel isolatiebedrijf binnen een dag geplaatst door kleine gaatjes te boren in de voegen van je buitenmuur waar langst het isolatiemateriaal naar binnen gespoten wordt. Wanneer je een huis had dat totaal niet geïsoleerd was voor het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouwmuur, dan bespaar je na je isolatieklus veel meer dan in woningen die slechts matig geïsoleerd zijn.

Spouwmuurisolatie is nodig

Zoals in de inleiding al naar voren is gekomen, bestaat een spouwmuur uit een binnen- en buitenmuur met daartussen een met lucht gevulde spouw. De spouw beschermt de binnenkant van je woning tegen vocht van buitenaf en heeft van zichzelf al een isolerende werking. Door de lucht die in de spouw zit, is dit slechts een matige manier van isolatie. Door isolatiemateriaal te gebruiken, verlies je minder warmte via de spouw en de buitenmuren. Wanneer je isoleert, moet je wel ook rekening houden ermee dat je huis nog voldoende kan ademen. Dit kun je bijvoorbeeld middels ventilatieroosters doen.

De voordelen van spouwmuurisolatie

Het is hierboven al kort de revue gepasseerd, maar in deze alinea zullen alle voordelen van spouwmuurisolatie nogmaals in kaart gebracht worden. Ook zal er stilgestaan worden bij eventuele risico’s van spouwmuurisolatie. De voordelen van spouwmuurisolatie zijn als volgt:

  • Tot 45 procent minder energiekosten per maand.
  • Snelle terugverdientijd van je investering in circa vier jaar.
  • Comfortabeler wonen door warmere muren.
  • Minder kans op vochtproblemen in huis, die kunnen resulteren in schimmelvorming of muffe geuren in huis.
  • Gezonder binnenklimaat in huis.
  • Snelle uitvoering van de isolatieklus.
  • De gaten in buitenmuur worden onzichtbaar gemaakt.

De nadelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie aanbrengen, brengt ook een aantal risico’s met zich mee. Ten eerste is het aanbrengen van isolatiemateriaal altijd een dure klus. Je betaalt materiaalkosten, die nu in de Coronacrisis ook nog eens fors gestegen zijn. Daarnaast moet je isolatiemateriaal door een professioneel bedrijf laten aanbrengen, want die hebben de juiste middelen en weten hoe ze isolatie nauwkeurig moeten aanbrengen. Voer je een isolatieklus namelijk niet goed uit, dan heb je kans dat vochtproblemen alsnog kunnen ontstaan. Je betaalt dus materiaalkosten en arbeidskosten, maar hier moet aan toegevoegd worden dat je wel van de Nederlandse overheid subsidie krijgt, wanneer je duurzame maatregelen aan je woning onderneemt. Voorwaarde is wel dat je de spouwmuurisolatie samen doet met nog een isolerende maatregel, zoals vloerisolatie of dubbelglas plaatsen.

De verschillende isolatiematerialen

De meest gekozen spouwmuurisolatie is isoleren met gespoten PUR. Dit isolatiemateriaal wordt vloeibaar ingespoten, waarna het uithardt en alle voegen en kieren perfect afdicht. Andere opties zijn:

  • EPS korrels: ook een veel gebruikte methode om de spouwmuur te isoleren
  • Glaswol of steenwol vlokken
  • Perliet
  • Glaskorrels

Voorheen werd ook ureumformaldehydeschuim gebruikt. Dit materiaal leidde echter vaak tot scheuren in de muren en wordt dus tegenwoordig veel minder gebruikt.

Ontdek hier de prijzen van spouwmuurisolatie

Misverstanden de wereld uit

Er bestaan anno 2021 nog steeds wel wat misvattingen over spouwmuurisolatie, die de wereld uit geholpen moeten worden. Men schat vaak de investering in spouwmuurisolatie te hoog in, terwijl er ook subsidie in Nederland te krijgen is. Tevens denken veel mensen dat de spouwmuur niet helemaal gevuld moet worden in verband met het ventileren van de muur. Hiervoor kun je echter ventilatieroosters gebruiken. Schakel je een professional in, dan zal hij sowieso eerst je spouwmuur komen controleren en indien nodig laat hij oud isolatiemateriaal verwijderen. Hierna maakt hij je spouw schoon en dan pas wordt deze opnieuw geïsoleerd. Ook checkt hij de staat van de voegen in je muur.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons