Vloerverwarming aanleggen

Vloerverwarming wordt in Nederland in steeds meer woningen geplaatst. De meeste nieuwbouwwoningen hebben vloerverwarming, bij renovatieprojecten komt het steeds meer aan de orde en ook in bestaande woningen besluiten meer en meer mensen de vloer van vloerverwarming te voorzien. Hier in dit artikel kun je zien dat daar goede redenen voor zijn. Lees hier verder over vloerverwarming, de kosten, de soorten en de voor- en nadelen.

Hoe duur is vloerverwarming?

De kosten voor vloerverwarming worden grotendeels bepaald door de functie die jij eraan wilt geven. Je kunt namelijk vloerverwarming laten plaatsen als bijverwarming en nog enkele radiatoren laten staan, of je kunt het als hoofdverwarming gebruiken en je woning of kamer(s) alleen op die manier verwarmen. Daarnaast heeft ook de methode die wordt toegepast direct invloed op de kosten van je vloerverwarming. Je kunt de kosten aflezen uit de onderstaande tabel. Hier zijn dan de plaatsing, de afvoerkosten, de materialen, de voorrijkosten en de btw al bij inbegrepen. Nieuwe vloerbedekking moet je nog wel regelen.

 

Soort systeem Als bijverwarming Als hoofdverwarming
Elektrische vloerverwarming €15 – €20 per m2 Niet van toepassing
Freessysteem €20 per m2 €30 per m2
Droog systeem €20 per m2 €20 per m2
Nat systeem €25 per m2 €35 per m2

 

Welke soorten vloerverwarming zijn er?

Er zijn vier gangbare soorten vloerverwarming en deze zijn in de tabel benoemd. Hier vind je wat meer uitleg over wat deze systemen precies inhouden.

 • Elektrische vloerverwarming: elektrische vloerverwarming is ideaal voor het verwarmen van kleine vloeren, zoals de badkamer of het toilet. Je legt het gemakkelijk onder de tegels en kunt het met een schakelaar of thermostaat bedienen. Omdat elektrische vloerverwarming erg dun is, komt de vloer dan niet hoger te liggen. Dit type vloerverwarming gebruikt echter te veel energie om ook als hoofdverwarming te kunnen fungeren. Ook wordt afgeraden hier geen grote vloeroppervlakten mee te verwarmen, simpelweg omdat het niet energiezuinig is.
 • Het freessysteem: heb jij een bestaande vloer die je van vloerverwarming wilt voorzien, bijvoorbeeld omdat je met een renovatie bezig bent, dan is het freessysteem erg geschikt. Er worden dan groeven in de betonnen ondervloer gefreesd en daar worden de buizen direct in gelegd. Je vloer zal daardoor nauwelijks hoger komen te liggen en de vloer warmt erg snel op omdat de buizen zich in de bovenlaag bevinden. Je kunt je vloerverwarming zo ook veel gemakkelijker laten repareren.
 • Het droge systeem: bij dit systeem wordt er ook gebruik gemaakt van een bestaande vloer en hierop worden dan isolatieplaten gelegd. De buizen worden in de platen gekneld of eraan bevestigd en de vloerbedekking komt daar direct op. Ook hier zal de vloer snel opwarmen en is er geen chape of dekvloer meer nodig. Reparaties zijn zo ook veel gemakkelijker uit te voeren.
 • Het natte systeem: bij nieuwbouwwoningen wordt de vloerverwarming vaak in de vloer gestort. De buizen worden op de ondervloer bevestigd en daarover wordt beton gegoten. De vloerverwarming wordt dus in de chape verwerkt. Deze optie is minder geschikt voor renovaties omdat in dat geval de vloer een stuk hoger komt te liggen.

 

Isolatie en vloerverwarming

Als je vloerverwarming gaat laten aanleggen dan is het essentieel dat je aan isolatie denkt. De isolatielaag moet onder de vloerverwarming komen liggen, zodat de warmte niet verloren kan gaan aan de onderkant van de vloer. Vloerisolatie bij vloerverwarming heeft een hogere isolatiewaarde nodig dan bij vloeren zonder vloerverwarming. Zorg er dus voor dat je hier aandacht aan besteedt en maak dit bij twijfel bespreekbaar met je specialist. Eventueel kun je de onderkant van je vloer isoleren via de kruipruimte of de isolatiewaarde van je vloer wat opkrikken met bodemisolatie.

 

De voor- en nadelen van vloerverwarming

Vloerverwarming heeft vele voordelen en dat zijn dan ook de belangrijkste reden voor de populariteit die het momenteel heeft. Uiteraard kunnen er ook nadelen worden toebedeeld aan vloerverwarming en ook deze moet je weten.

 

Voordelen vloerverwarming

 • Omdat het water dat door de buizen stroomt bij vloerverwarming aanzienlijk koeler is (maximaal 45 graden Celsius), is vloerverwarming een erg energiezuinige manier om je woning te verwarmen.
 • De warmte komt van beneden en dat heeft een comfortabele en gelijkmatige verwarming tot gevolg.
 • Met vloerverwarming zal je veel minder trek en tocht voelen rondom je enkels.
 • Vloerverwarming zie je niet en als je al je oude radiatoren verwijdert, kun je je kamers veel vrijer inrichten.
 • Vloerverwarming zal waarde toevoegen aan je woning.
 • In woningen waar vloerverwarming ligt kan stof zich veel minder gemakkelijk verspreiden. Dat komt doordat je woning verwarmd wordt met stralingswarmte en niet met warme lucht die door de kamers stroomt.

 

Nadelen vloerverwarming

 • Vooral bij bestaande woningen is vloerverwarming erg prijzig, omdat de huidige vloer moet worden opengebroken, de vloer goed moet worden geïsoleerd en het geheel ook opnieuw moet worden afgewerkt.
 • Nadat de vloerverwarming is gelegd zal de vloer hoger liggen en moet je deuren en drempels innemen of verhogen.
 • Vloerverwarming warmt de ruimtes aanzienlijk langzamer op.
 • Het plaatsen van vloerverwarming neemt meerdere dagen in beslag en zal flink wat overlast met zich meebrengen.
 • Je kunt vloerverwarming niet direct in gebruik nemen, maar moet eerst een opwarmingsprotocol toepassen om de vloer te laten wennen aan de temperatuurverschillen. Dit protocol neemt een paar weken in beslag.
 • Je moet er voor zorgen dat minstens 40 procent van je vloer onbedekt blijft, want anders houden meubilair, kleedjes en andere objecten op de vloer te veel warmte tegen.

 

Vergelijk offertes

Als je benieuwd bent naar de exacte financiële kant van vloerverwarming, maak dan hier gebruik van onze vergelijkingstool en vraag deze informatie op. Je kunt zo meerdere bedrijven uit jouw omgeving bereiken en zij zullen je een offerte sturen. Dat maakt het voor jou veel gemakkelijker om de goedkoopste en beste specialist aan te wijzen voor het leggen van jouw vloerverwarming.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen