Vloerbedekking Leggen

vloerbedekking leggenIn dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf vloerbedekking kunt leggen. Vloerbedekking leggen lijkt eenvoudig, maar is het niet. U dient rekening te houden met de legrichting, uitsparingen (zoals deuren, hoeken of verwarmingsbuizen), naadloos aansluiten, snijverlies en het opspannen en lijmen van het tapijt. Hieronder staat beschreven hoe u te werk gaat bij het leggen van vloerbedekking, wel of geen ondertapijt, lijmen of los leggen van het tapijt en welke materialen u nodig heeft.

Welk gereedschap bij vloerbedekking leggen

  1. Stalen liniaal (30 cm)
  2. Snijplank
  3. Hobbymes met gewone mesjes en tapijtmesjes
  4. Profielmal
  5. Nadenroller
  6. Nietpistool ( Hele luxe versie, ook spijkerpistool )
  7. Dubbelzijdig tape
  8. Ondertapijt

Wel of geen ondertapijt bij vloerbedekking

  1. Bij tapijt met een schuim- of foamrug, hoeft u geen ondertapijt te gebruiken. Het tapijt kan rechtstreeks op de ondergrond gelegd worden.
  2. Wanneer er bij de PIT-informatie staat beschreven ‘Getest op ondertapijt’, dan dient u ondertapijt te gebruiken. Door gebruikt te maken van ondertapijt blijft de vloerbedekking mooi en worden oneffenheden in de vloer minder snel zichtbaar.
  3. Tapijt met een latex of een textiele rug, dienen gelegd te worden op een ondertapijt die de eigenschap heeft dat het elastisch blijft.
  4. Als u vloerbedekking gaat leggen en u heeft vloerverwarming, dan kan er geen ondertapijt worden gelegd. Het ondertapijt houdt namelijk de warmte tegen, waardoor u de ruimte niet goed op temperatuur krijgt.
  5. Voor bepaalde vloerbedekking soorten die op de trap gelegd kunnen worden, kan het zijn dat ondertapijt voorgeschreven wordt. Op de PIT-informatie in de winkel is af te lezen of het geschikt is voor de trap en of u ondertapijt moet toepassen.
  6. Vloerbedekking dat geschikt is voor zwenkwielen, mag u geen ondertapijt aanbrengen. De zwenkwielen kunnen er namelijk voor zorgen dat het ondertapijt gaat verplaatsen waardoor u bobbels in het tapijt kunt krijgen.

Vloerbedekking lijmen of los leggen?

Vaak wordt vloerbedekking in een ruimte kleiner dan 20m2 los gelegd. Wanneer de ruimte groter is, dan wordt het tapijt meestal verlijmd. Het nadeel van vast verlijmen van de vloerbedekking is wel, dat het niet meer los gehaald kan worden en in een nieuwe ruimte gelegd kan worden. Bij deuren, naden en hoeken is het wellicht aan te raden om gebruikt te maken van dubbelzijdig tape.

Vloerbedekking met een foamrug kan direct op de ondergrond worden gelijmd. Vloerbedekking met een textiele of latexrug kunnen niet direct op de ondergrond verlijmd worden. Zoals hierboven is aangegeven, heeft u bij dit type tapijt een elastisch ondertapijt nodig. Doormiddel van de spijkers, wordt de vloerbedekking gespannen.

Legrichting bij vloerbedekking leggen

Het is van belang dat de vloerbedekking in de juiste richting wordt gelegd. Door het tapijt in de juiste rechtlichting te leggen, ziet het er mooier en voller van kleur uit. De vuistregel die bij het bepalen van de legrichting geldt is; wanneer u de ruimte binnenkomt, dan kijkt u altijd in de pool van het tapijt. Als u werkt met meer dan 1 baan, dient u er ook op te letten dat de beide banen in dezelfde legrichting van de vloerbedekking worden gelegd.

Vloerbedekking acclimatiseren

Het is aan te raden om de vloerbedekking minimaal 12uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar de vloerbedekking wordt gelegd. Met het acclimatiseren van de vloerbedekking wordt voorkomen dat het tapijt na het leggen gaat krimpen of uitzetten. Wanneer u dit niet zou doen, kunnen er bobbels ontstaan of kieren langs de zijkanten en sluit de vloerbedekking niet mooi aan op de wand.

Vlakke ondergrond

Zorg ervoor dat de ondergrond droog en vlak is. Wanneer u met een houtenvloer te maken heeft die niet egaal is, is het aan te raden om een ondervloer van 12mm spaanplaat aan te brengen. Tussen de muur en de spaanplaten, dient een ruimte van 10mm aanwezig te zijn en tussen de spaanplaten onderling minimaal 5mm. Daarnaast moeten de spaanplaten onderling minimaal 20cm te verspringen. Als er leidingen in de vloer aanwezig zijn, dient u de spaanplaten te verlijmen. Wanneer dit niet het geval is, kunt u de spaanplaten vast zetten met schroeven om de 30cm. De schroeven dienen wel verzonken te zijn, zodat u hier later geen last van heeft.

Wanneer u heeft te maken met een betonnen vloer, dient u scheuren en gaten op te vullen. Mocht de vloer scheef zijn of erg onregelmatig, dan is het aan te raden de vloer te egaliseren.

Ondertapijt leggen

Leg het ondertapijt in de ruimte. Zorg ervoor dat het strak ligt en zet het met nietjes vast. Hiermee voorkomt u dat het ondertapijt na het leggen gaat schuiven waardoor oneffenheden zoals bobbels kunnen ontstaan. Voor het opmaat snijden van het ondertapijt kunt u een stanleymes gebruiken.

Stappenplan vloerbedekking leggen

Wanneer u de randen wilt plakken met dubbelzijdige tape, dient u deze aan te brengen voordat u met de vloerbedekking aan de slag gaat. Plak het dubbelzijdige tape vast op de ondergrond. De bovenkant van het dubbelzijde tape verwijdert u nog niet. Dat wordt pas als laatste gedaan, wanneer de vloerbedekking op maat is gebracht.

Plaat de te leggen vloerbedekking in de ruimte. Let erop dat de vloerbedekking in de juiste legrichting wordt geplaatst. Daarnaast dient u ervoor te zorgen dat de vloerbedekking strak tegen de langste muur komt te liggen. De vloerbedekking moet aan de andere kant tegen de wand en zijkanten omhoog steken. Snij de vloerbedekking bij de hoeken, nis of een kast in. Daarna snijdt u met het stanleymes het overtollige tapijt weg, maar zorg dat er nog circa 5cm van de opstaande kanten overblijft.

De kant waar de vloerbedekking in het begin strak langs de muur is gelegd, verwijdert u nu de bovenkant van het dubbelzijdige tape. Plak de vloerbedekking vast op de tape en druk het goed aan. Vervolgens zorgt u ervoor dat de gehele vloerbedekking strak in de ruimte ligt en dat alle bobbels en oneffenheden in de vloer zijn verdwenen. Met een speciale tapijtmes snijdt u de vloerbedekking nu op maat. Zorg daarbij dat de ronde kant van het tapijtmes de plint raakt bij het wegsnijden ervan. Zo wordt voorkomen dat u teveel wegsnijdt en de vloerbedekking strak tegen de wand aansluit. Nadat het tapijt op maat is gebracht, kunt u de bovenkant van het dubbelzijdige tape verwijderen en de vloerbedekking goed aandrukken.

Als u met meerdere banen gaat worden, brengt u tussen de banen over de gehele lengte dubbelzijdig tape aan. Leg de 2 banen op elkaar en snij de banen met behulp van een tapijt ondersnijder op maat. Vervolgens verwijdert u stukje voor stukje de bovenkant van het dubbelzijdige tape, zodat u tussentijds de banen goed tegen elkaar kunt drukken.

Als u de vloer gaat verlijmen is het aan te raden om met lijm te werken zonder oplosmiddelen. Allereerst maakt u de gehele vloerbedekking op maat. Vervolgens slaat u de vloerbedekking voor de helft om. Daarna kan de lijm volgens de instructies van de fabrikant worden aangebracht op de vloer en kunt u de vloerbedekking erop aanbrengen. Tot slot slaat u de andere kant van de vloerbedekking om en verlijm deze kant. Druk de gelijmde vloerbedekking tot slot goed aan.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen