Vergelijking soorten zonnepanelen

Kijken naar zonnepanelen is een ding, maar weet je ook welke verschillende soorten er te vinden zijn? Aan de hand van deze soorten kun je namelijk een betere keuze maken, door deze te vergelijken aan de hand van jouw huishouden. Zo zie jij direct welke totaalprijs het beste bij jouw situatie past en hoeveel je erop kunt verdienen door jouw energie zelf op te wekken. Daarom volgt hieronder een vergelijking van soorten zonnepanelen, zodat je precies weet welke varianten er zijn en wat de voor- en nadelen zijn ten opzichte van elkaar.

 

Meerdere soorten zonnepanelen te vergelijken

Er zijn drie soorten zonnepanelen te vinden op onze markt:

  • Monokristallijn
  • Polykristallijn
  • Dunne film

De namen hebben deze zonnepanelen te danken aan het soort materiaal waarvan ze gemaakt zijn. De mono- en polykristallijn komen uit silicium. Het hoofdbestanddeel hiervan is zand, welke verhit wordt tot 1300 graden Celsius om vloeibaar silicium vrij te laten komen. Als deze afgekoeld wordt, kun je er beide varianten mee maken. De wijze van afkoeling heeft hier namelijk mee te maken.

 

Monokristallijnen voor meer rendement

Monokristallijn panelen zijn te herkennen aan een effen kleur. Tevens geven ze een strakke en luxe uitstraling aan jouw woning, welke komt uit de zuiverste vorm van silicium. Het is ook de meest verkochte variant. Ruim 90 procent van alle huishoudens heeft deze variant op de daken liggen. Dit heeft een reden. Ze genereren de meeste zonne-energie, wat resulteert in een hogere energieopbrengst. Hierdoor kun je in een korte tijd meer uit jouw zonnepanelen halen, waardoor je deze binnen enkele jaren jouw panelen terugverdiend kunt hebben. Je hebt daarbij ook minder dakoppervlak nodig om te bedekken. Echter is er een nadeel: de panelen zijn vele malen duren dan de andere varianten die er op de markt te verkrijgen zijn.

 

Geen egale structuur op de panelen

Polykristallijn zonnepanelen hebben een meer gebroken uiterlijk. Er zijn namelijk verschillende losse kristallen in terug te vinden, waardoor het eerder op glasscherven lijken. Dit heeft ook te maken met de wijze waarop het silicium afgekoeld is. Dit gebeurt vele malen sneller dan bij de monokristallijn, waardoor er geen egale structuur te vinden is. Hierdoor is de productie simpeler en sneller, wat goed terug te zien is in de kosten die je eraan kwijt bent. Polykristallijn is goedkoper, maar levert jou minder energie op dan de monokristallijn zonnepanelen.

 

Voor meer dan alleen energie binnenshuis

Dunne film zonnepanelen hebben een donkere kleur. Ze zijn minder vaak in het straatbeeld te vinden, maar bieden wel mogelijkheden waar niet veel mensen vanaf weten. Zo bevatten deze panelen eigenschappen die niet alleen voor zonne-energie kunnen zorgen, maar ook extra zaken kunnen leveren naast de stroomvoorziening binnenshuis. Veel apparaten die werken met zonne-energie hebben namelijk deze technologie ingebouwd zitten.

 

Veranderingen in de technologie voor de toekomst

Je hebt hierdoor bijvoorbeeld al een rekenmachine of powerbank in huis die op dunne film zonnepanelen werken. Deze apparaten behoeven niet veel stroom, waardoor het een ideale oplossing is. Voor dunne film heb je echter een groot dakoppervlak nodig om genoeg energie te realiseren om het gehele huis van stroom te voorzien. Het levert namelijk veel minder op, waardoor je eerder een kristallijn zonnepaneel aan kunt schaffen. Er moeten nog veel veranderingen in de technologie plaatsvinden voordat het genoeg rendabel is en meer mensen van duurzame energie te voorzien.

 

Andere prijzen voor andere behoeften

Naast kijken welke soorten zonnepanelen er zijn, moet je ook kijken naar welk soort zonnepaneel geschikt is voor de woning. Hierbij moet je rekening houden met onder andere het beschikbare dakoppervlak, het budget, gewenste uiterlijk van de zonnepanelen, de terugverdientijd en de benodigde elektrische output. Hierdoor zijn er verschillende totaalprijzen mogelijk voor jouw nieuwe zonnepanelen. Daarnaast is het afhankelijk van de grootte van jouw huishouden en het gemiddelde verbruik hoeveel panelen je nodig hebt om het maximale uit jouw panelen te halen. Onderstaande tabel geeft jou een indicatie van de prijzen die jij moet betalen voor jouw nieuwe panelen en hoeveel je uiteindelijk kunt besparen op jouw energierekening.

 

Aantal personen Gemiddelde prijs Gemiddelde besparing per jaar
1 5000 euro 527 euro
2 7500 euro 782 euro
3 9000 euro 938 euro
4 10.200 euro 1055 euro
5 11.500 euro 1212 euro
6 12.000 euro 1241 euro

 

Ontdek de mogelijkheden voor jezelf

Vraag vandaag nog jouw offertes aan en maak de vergelijking van alle soorten zonnepanelen. Je krijgt binnen enkele klikken verschillende prijsopgaven, waardoor je per soort en per bedrijf kunt zien waar jij het beste uit bent. Hierdoor kun je goed zien of jouw budget toereikend is voor nieuwe zonnepanelen op jouw daken en kun je beginnen met de aanschaf. Daarnaast kun je in een oogopslag zien welke leverancier het minste vraagt voor de werkzaamheden, zodat je altijd het goedkoopste uit bent. Zo heb jij de goedkoopste oplossing, waarmee je jarenlang extra geld kunt besparen op jouw energie. Begin daarom vandaag nog met het aanvragen van jouw offertes en ontdek het voor jezelf.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen