Veelgemaakte fouten gevelreiniging

Een schone gevel is om verschillende redenen belangrijk. Natuurlijk ziet uw woning er direct veel verzorgder en netter uit als de gevel gereinigd is, maar dat is niet alles. Aanslag, vervuiling, mosgroei en algen kunnen uw gevel beschadigen en dat kan de constructie van uw woning verzwakken. Daarna kan het water dat in de winter in de scheurtjes en barstjes terecht is gekomen uit gaan zetten als het bevriest. Een schone gevel is dus een gezonde gevel en daarom is het goed om deze regelmatig even te laten reinigen. Is uw gevel aan reiniging toe? Zorg er dan voor dat u de onderstaande veelgemaakte fouten niet ook begaat.

Te lang wachten met inplannen

Zoals boven al even aangegeven, is het voor de gezondheid en levensduur van uw gevel belangrijk dat u deze schoon houdt. Zure regen, uitlaatgassen en begroeiing kunnen allen uw gevel beschadigen en dan zal u naast een reiniging ook een renovatie in moeten plannen. Ook als u van plan bent om uw woning te gaan verkopen zal deze een veel betere eerste indruk achterlaten als deze schoon is. De gevel heeft een beschermende, dragende en esthetische functie voor uw woning, dus verwaarloos deze niet.

De verkeerde methode kiezen

Er zijn verschillende manieren waarop u uw gevel kunt laten reinigen. Zo kunt u deze laten zandstralen, kunt u voor een chemische reiniging kiezen of kunt u uw gevel laten stoomreinigen. De methode die voor u het beste is, wordt bepaald door het materiaal waarvan uw gevel gemaakt is en door de hardnekkigheid van de vervuiling. Plantaardige aanslag, bijvoorbeeld, is goed te verwijderen met een zachte methode zoals stoomreiniging, maar heeft u verf, roet of zure regen dat verwijderd moet worden, dan is zandstralen een betere optie. Chemisch reinigen doet u eigenlijk alleen als er sprake is van zeer hardnekkige aanslag, zoals graffiti. Uw specialist zou u hierover moeten kunnen adviseren. Vooral als uw gevel bedekt is met een zachte bekleding, zoals crepi of zandsteen, is een te hardnekkige methode funest.

De btw-korting vergeten

Voor het schoonmaken van uw gevel hoeft u geen 21 procent btw te betalen. Er is op dit moment geen subsidie meer beschikbaar voor schoonmaakwerkzaamheden, alhoewel dit voorheen wel zo was. De overheid heeft om dit te compenseren de btw-bijdrage verlaagd naar 9 procent en dit geldt ook voor gevelreiniging. Als het goed is zal uw reinigingsbedrijf dit al op de factuur verwerken, maar het kan geen kwaad om het nog even te controleren. Het betreft hier toch een korting van 12 procent die u natuurlijk niet mis wilt lopen.

De gevel niet ook impregneren

Veel mensen besluiten ervoor om na het reinigen van de gevel direct ook over te gaan op het impregneren ervan. Als u uw gevel laat impregneren wordt deze behandeld met een middel dat diep de muren intrekt en dat uw gevel waterdicht maakt. Ook zal uw gevel in de toekomst veel minder snel vervuilen, omdat het lastig is voor planten en aanslag om te hechten. Gebeurt dit wel, dan is het aanzienlijk gemakkelijker om de gevel schoon te maken. Door uw gevel te impregneren maakt u uw woning volledig waterdicht en beschermt u deze tegen toekomstige vervuiling. In de winter zal deze niet beschadigen omdat er geen water meer in kan trekken en bevriezen. U zal er dus de levensduur van uw buitenmuren aanzienlijk mee verlengen.

Geen onderhoudscontract afsluiten

Nadat uw gevel schoon is en deze is geïmpregneerd, zien de muren er weer als nieuw uit. Daarnaast beschermen ze u weer volledig tegen weer en wind en dit voor vele jaren. Als u deze status zo lang mogelijk wilt behouden en een zo lang mogelijke levensduur van uw gevel wilt zien, dan kunt u deze periodiek laten onderhouden. Een specialist zal dan langskomen om uw gevel te inspecteren en eventueel te repareren en te reinigen. Zo weet u zeker dat uw gevel altijd in goede staat verkeert, dat u de levensduur van uw gevel aanzienlijk verlengt en dat uw woning er altijd verzorgd en netjes uitziet.

Niet naar de gemeente gaan

Het is altijd verstandig om even naar uw gemeente te gaan om te praten over een vergunning die mogelijk nodig is als u uw gevel gaat reinigen. Vaak kunt u hier online ook veel informatie over vinden of kunt u uw vraag neerleggen bij een online loket. De waarschijnlijkheid dat u een vergunning nodig heeft is klein, maar als uw woning een monumentaal pand is of als de reiniging onderdeel uitmaakt van een grote gevelrenovatie, dan is die kans altijd aanwezig. De beste manier om dit te achterhalen is door zelf bij uw gemeente te rade te gaan, want de regels verschillen hiervoor per district. Gaat u uw gevel ook laten isoleren als onderdeel van de werkzaamheden, vraag dan direct ook na of er een subsidie beschikbaar is. De kans is klein, maar in sommige regio’s worden energiebesparende maatregelen nog wel beloond.

Vergelijk offertes

Bent u van plan om uw gevel te laten reinigen? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool zodat u offertes kunt opvragen bij meerdere specialisten tegelijkertijd. Zo bespaart u geld en kunt u de beste gevelreiniger aanwijzen voor uw specifieke klus.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen