Veelgemaakte fouten asbest verwijderen

Asbest is een schadelijke stof die tussen 1945 en 1994 ontzettend veel werd toegepast in de bouw. Asbest heeft namelijk een aantal kwaliteiten die in die sector bijzonder goed van pas kwamen. Het is goedkoop, brandremmend, sterk en isolerend dus men kon er geen genoeg van krijgen. Helaas kwam men er veel te laat achter dat de vezels van asbest ernstige schade aanrichten aan de gezondheid en vanaf dat moment is het gebruik van asbest dan ook per direct stopgezet en verboden gemaakt. Toch zijn er nu nog voldoende huizen die asbest bevatten en dit zal u moeten laten verwijderen. Leest u hier verder over de veelgemaakte fouten die mensen begaan zijn toen ze asbest moesten laten verwijderen.

Niet direct actie ondernemen

Als u het vermoeden heeft dat uw woning asbest bevat – en in 70 procent van de bouwwerken die tussen 1945 en 1994 zijn gebouwd is dit het geval – dan is het zaak direct actie te ondernemen. Er zijn verschillende soorten asbest en er zijn urgente en niet-urgente varianten, maar het is het beste om de specialisten te laten bepalen wat bij u de situatie is. Ze komen dan langs om een asbestinventarisatie te doen en dan zullen ze op verschillende manieren proberen in kaart te brengen of u asbest heeft, welk type asbest dit is en waar het zich bevindt. Dit alles wordt in een rapport vastgelegd, inclusief een advies over de vervolgstappen. Totdat u exact weet waarmee u te maken heeft kunt u geen beslissing maken over hoe en wanneer u het asbest gaat laten verwijderen.

Niet zelf uw asbest verwijderen

Deze veelgemaakte fout gaat alleen op als er in de inventarisatie gebleken is dat uw asbest hechtgebonden asbest is. Heeft u hier minder dan 35 vierkante meter van en is het gemakkelijk te verwijderen, dan mag u dit zelf doen. Het is belangrijk dat het asbest niet is vastgelijmd, want als u het dan los gaat trekken komen er vezels vrij. Ook is het erg belangrijk dat u altijd eerst naar de gemeente gaat om te vragen naar de voorwaarden en procedures. Waarschijnlijk krijgt u dan een aantal zakken waar u het asbest veilig in kunt doen en krijgt u de opdracht het naar een bepaalde stort te brengen. U zal dan ook papieren moeten aanvragen voor de stort, want anders zullen ze uw asbest niet aannemen. Een vensterbank, een paar golfplaten of een paar tegels kunt u prima zelf verwijderen en afvoeren, zo lang het asbest maar in tact kan blijven. Bij ernstigere problemen neemt u dit risico natuurlijk nooit en vraagt u een asbestsaneringsbedrijf om hulp.

Geen collectief starten

Woont u in een woonwijk met huizen die allemaal om dezelfde tijd zijn gebouwd en die allen een soortgelijk uiterlijk hebben? Dan is er een grote kans dat er in deze andere huizen ook asbest aanwezig is. In dat geval kunt u samen met de buren een collectief starten waarin u tegelijkertijd naar de asbestinventaris gaat om een onderzoek te laten doen. Vervolgens gaat u samen naar het saneringsbedrijf om het asbest te laten verwijderen. Op deze manier krijgt u vaak een grote korting, wat betekent dat u per persoon veel minder zal betalen dan wanneer u elk afzonderlijk een afspraak zou maken. Het resultaat is een compleet asbestvrije wijk en dat voor een mooie prijs.

Te lang wachten

Misschien weet u het nog niet, maar door te wachten met het verwijderen van uw asbest bent u een subsidie misgelopen. De Subsidie Verwijderen Asbestraken gaf u een mooi bedrag per vierkante meter voor het laten verwijderen van asbestdaken en daarmee kon u de kosten nog wat lager houden. Deze subsidie is eind 2018 uitgeput geraakt er is nog geen vervangende subsidie aangewezen. Ook de subsidie Asbestdaken eraf, Zonnepanelen erop is al een tijd niet meer geldig. De enige deadline waarmee u nu nog te maken krijgt als u asbestdaken heeft is die van 1 januari 2024, want tot die tijd heeft u om uw asbestdak te laten verwijderen. Doet u dit niet, dan loopt u de kans een boete te krijgen en wordt u gedwongen wat aan uw asbestdak te doen. Wacht dus niet te lang, want – ook al betreft het hechtgebonden asbest – als u het niet om de verplichting van de overheid doet, doe het dan voor uw gezondheid en voor de gezondheid van de andere inwoners.

Geld proberen te besparen op de asbestinventarisatie

Er zijn verschillende soorten asbestinventarisatieonderzoeken. Deze hebben allen een verschillende prijs, maar zijn ook bedoeld voor verschillende situatie. Zo is er het onderzoek type O. Deze is het goedkoopste en daarom lijkt het aanlokkelijk om daarvoor te kiezen. Het is echter een onderzoek waarbij alleen met het blote oog gekeken wordt of er asbest in uw woning aanwezig is. De resultaten van dit onderzoek zijn ook niet voldoende om een sanering mee te starten of een sloopvergunning aan te vragen. Daar heeft u minstens type A of type B voor nodig. Het onderzoek type O is handig als u een woning wilt gaan kopen en wilt laten controleren of er mogelijk asbest in aanwezig is. Zorg er dus voor dat u het juiste onderzoek laat uitvoeren, want anders betaalt u twee keer, en dat is natuurlijk zonde.

Vergelijk offertes

Heeft u een asbestinventarisatie nodig of wilt u uw asbest laten verwijderen? Via ons kunt u hier alvast enkele offertes voor opvragen bij erkende saneringsbedrijven. De eerste stap richting het laten verwijderen van uw asbest zet u bij ons.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen