KlussenKlussen

Veelgemaakte fouten aluminium kozijnen

Aluminium is een schitterend materiaal voor kozijnen, omdat het sterk is, het is duurzaam, het is onderhoudsarm en met een thermische onderbreking isoleert het erg goed. En omdat aluminium zo sterk is, kan het grote glaspartijen dragen en dat betekent dat u grote ramen met een smal frame kunt kiezen. Dat is in minimalistische en moderne interieurs natuurlijk schitterend. Als u voor aluminium kiest, dan kiest u voor een duur materiaal, maar u krijgt er veel voor terug. Als u maar de onderstaande veelgemaakte fouten vermijdt.

In deze kluswijzer:

Niet ook kunststof met een metaallook overwegen

Ook al is aluminium een schitterend materiaal en kunt u er bijzondere kozijnen van laten plaatsen, het is ook het duurste materiaal dat er is. Kunststof is meer dan de helft goedkoper per vierkante meter en het verschil is dus echt groot. Er bestaat tegenwoordig een kunststof in een metaallook uitvoering dat is ontworpen om het uiterlijk van aluminium na te doen, maar met de prijs van kunststof. Omdat kunststof ondertussen zo ver ontwikkeld is, is het nauwelijks nog van echt aluminium te onderscheiden. En kunststof heeft verder soortgelijke kenmerken, want het is ook sterk, het isoleert goed en het is onderhoudsarm. Als u twijfelt kunt u altijd even gaan kijken in een showroom, zodat u de metaallook in het echt kunt zien. U kunt dan ook met een medewerker praten over de prijs.

Niet direct extra opties mee bestellen

Terwijl u uw aluminium kozijnen bestelt kunt u extra opties laten toevoegen. U kunt dan denken aan zonwering, insectenhorren en ventilatieroosters. Als u de opties die worden aangeboden mooi vindt, dan is het altijd verstandig om deze direct mee te laten bestellen. Dit betekent dat uw zonwering en hor netjes in het kozijn verwerkt worden en dat u minder betaalt. Het is bijna altijd duurder als u deze opties apart laat plaatsen naderhand.

Niet genoeg nadenken over het glassoort

Naast de keuze voor het materiaal moet u ook een beslissing gaan maken over het soort glas dat u wilt laten plaatsen. Er zijn de standaard hoogrendement glassoorten, maar er zijn ook specialistische glassoorten die voor u misschien beter zijn. De meeste kozijnen worden uitgerust met HR++ isolatieglas als standaard en dit is het glassoort dat ook in nieuwbouw wordt gebruikt. Het heeft een uitstekende isolatiewaarde en de prijs is ook prima. Het kan zijn dat u op bepaalde plaatsen een ander glassoort wilt kiezen. U kunt dit overleggen met uw leverancier of de kozijnen zonder glas laten leveren en hier een glaszetter voor inhuren.

  • Onverwarmde ruimtes: gaat u ook kozijnen plaatsen in uw schuur, in uw garage of in een andere onverwarmde ruimte, dan is HR++ isolatieglas natuurlijk niet nodig. U kunt hier prima een dubbel glas laten plaatsen en zo geld besparen.
  • Passiefwoningen: heeft u een passiefwoning of een woning die erg goed ge├»soleerd is, dan is het belangrijk dat uw ramen hierbij aansluiten. Een HR+++ isolatieglas is dan de beste keuze.
  • Lastig te bereiken plekken: komt uw kozijn op een plek die lastig te bereiken is en het dus lastig wordt om de ramen te wassen, dan kunt u een zelfreinigende glassoort overwegen.
  • Kozijnen in de zon: heeft u kozijnen met veel glas en staan deze veel in de zon omdat ze op het zuiden staan? Dan is er zonwerend glas de beste optie zodat de ruimtes niet te warm worden.
  • Kozijnen op donkere plaatsen: inbrekers houden van donkere plekjes waar ze niet gezien kunnen worden, maar waar wel een weg naar binnen te vinden is. Heeft u kozijnen op inbraakgevoelige plaatsen in uw woning, overweeg dan een veiligheidsglas.

De keurmerken vergeten

Uw aluminium kozijnen worden samengesteld door uw leverancier, maar er komen een aantal verschillende partijen bij kijken. Zo is er de glasleverancier die verantwoordelijk is voor de kwaliteit en de u-waarde van uw glas en is er de leverancier van het hang en sluitwerk die ervoor zorgt dat uw kozijnen goed werken en afgesloten kunnen worden. De leverancier is vaak (niet altijd) alleen zelf verantwoordelijk voor het frame en soms worden hier zelfs ook gedeelten van uitbesteed. Keurmerken zijn dan belangrijke bronnen van informatie als u wilt weten dat al uw onderdelen van uw kozijnen van goede kwaliteit zijn. U kunt dan op zoek gaan naar de volgende benoemingen.

  • Hang en sluitwerk: het Politiekeurmerk Veilig Wonen en het SKG keurmerk geven u een indicatie van de kwaliteit van de sloten.
  • Het glas: ga op zoek naar het KIWA keurmerk en een duidelijke u-waarde voor uw glas.
  • Het frame: het KOMO keurmerk geeft aan dat het frame aan alle Nederlandse wettelijke eisen voldoet met betrekking tot isolatiewaarde, veiligheid en kwaliteit.
  • De montage: installateurs met een BouwGarant keurmerk hebben aangetoond kwaliteit te leveren, veiligheid te waarborgen en vakkundig te werk te gaan.

Vergelijk offertes

Denkt u eraan aluminium kozijnen aan te schaffen? Dan zal u ongetwijfeld willen weten wat u dat exact gaat kosten. Via onze service kunt u offertes opvragen bij betrouwbare leveranciers van aluminium kozijnen. Vult u hier onze vergelijkingstool in en u krijgt alle informatie snel toegestuurd.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen