Tips snoeien van heg

Een heg is een prachtige manier om op een natuurlijke wijze een erfafscheiding te bouwen. Een heg heeft wel als eigenschap dat u deze geregeld zult moeten snoeien om een mooi resultaat te behouden. Het snoeien van een heg is een klus die u in principe prima zelf kunt uitvoeren. Daar staat tegenover dat niet iedere heg op dezelfde manier dient te worden onderhouden en gesnoeid. We hebben wat tips voor
u op een rij gezet voor het snoeien van een heg.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Benodigde materialen voor het snoeien van de heg

  • Gehoorbescherming
  • Een hark
  • Een stoffer
  • Een blik
  • Een kruiwagen
  • Een veiligheidsbril
  • Een trap of een ladder
  • Een takkenschaar, snoeischaar en/of heggenschaar
  • Een elektrische heggenschaar of buxusschaar
  • De kettingzaag
  • Een kabelhaspel voor stroom in uw tuin

Stap 1: de juiste tijd om te snoeien bepalen

Het juiste tijdstip bij het snoeien van een heg is van het grootste belang. Gaat u buiten dit seizoen snoeien dan kan het zomaar gebeuren dat de heg de snoeibeurt niet overleeft doordat de heg gaat verhouten of weg schroeien. We hebbende maanden voor u op een rij gezet met daarbij de heg soorten die u dan kunt snoeien.

Juni is de maand waarin u het beste de haag van coniferen kunt gaan snoeien. Ook de beukenhaag, bekend onder de naam Fagus Sylvatica) en de haagbeuk (carpnius Betulus) snoeit u in deze periode. Deze soorten kunt u dan aan het eind van augustus nog een keer heel licht snoeien. Kijk of dit nodig is aan de hand van wildgroei aan de boven- en zijkanten van de haag.

Maart is de maand waarin u de glansmispel (bekend onder de naam Photinia) en hulst kunt snoeien. Ook de olijfwilg, bekend onder de naam Elaeagnus snoeit u in deze periode. Dit doet u wanneer de wintervorst voor het grootste gedeelte voorbij is. De buxus, de meest verkochte haag snoeit u tweemaal in het jaar aan het begin van de zomer maar ook aan het eind van de zomer een keer.

Tip: wees een vogelspotter

Vogels bouwen graag hun nest in uw heg. Controleer voor u gaat snoeien eerst of dit het geval is bij uw heg. In dat geval kunt u namelijk het beste eerst wachten tot het nest is uitgevlogen voordat u gaat snoeien. Pas dus op met het snoeien van een heg in het broedseizoen.

Stap 2: Het juiste gereedschap is het halve werk

Als u gaat snoeien zult u dat met het juiste gereedschap moeten doen. Het is in uw eigen belang dat u naast snoeigereedschap ook bescherming draagt. In het geval van een hoge heg die u gaat snoeien zult u vanaf een ladder moeten werken. Denkt u er in dat geval ook aan dat per haag staat aangegeven op het kaartje wat u erbij kreeg in de winkel wat de methode van snoeien is. Er zijn heggen die u met een kettingzaag mag snoeien terwijl andere heggen juist een snoeischaar nodig hebben. De coniferenhaag mag eigenlijk alleen maar worden geknipt om verhouting van het materiaal tegen te gaan. Een beukenhaag of een haagbeuk mag u echter stevig snoeien met het grove geschut.

Tip: goed onderhouden gereedschap is veiliger

Het snoeigerei wat u gebruikt dient onder alle omstandigheden roestvrij, schoon en goed geslepen te zijn. U moet het gereedschap goed onder handbereik houden tijdens het werken.

Stap 2: bescherm uzelf

Gaat u met elektrisch gereedschap werken, zorg dan voor een goede gehoorbescherming en voor een veiligheidsbril. Draagt u bovendien werkhandschoenen tijdens het werk. Dit zorgt ervoor dat u zich niet kan bezeren onder het onderhouden van de heg.

Stap 3: Snoei de heg

Wanneer u de heg gaat snoeien is het zaak dat u bij een grote heg een gereedschap gebruikt met een zo groot mogelijk snij- of knipblad. U kunt op die manier het gemakkelijkste de heg zo recht mogelijk snoeien. Zorg ervoor dat u aan de onderkant niet teveel tegen het hout aan snoeit. Op die manier voorkomt u dat de heg lelijk en bruin wordt aan de onderkant. Gaat u het fijner aanpakken, dan gebruikt u de kleinere snoeischaar om een enkele uitstekende tak af te knippen.

Stap 4: Voer het afval gelijk af

Snoeiafval kunt u het beste gelijk afvoeren. Niet alleen oogt het een stuk opgeruimder; u voorkomt ook dat bepaalde gesnoeide takken kunnen gaan wortelen in uw tuin. Het snoeiafval van uw heg gooit u gewoon in de GFT container. Heeft u een hoop afval te verwerken dan is het aan te raden om de kruiwagen bij de hand te houden tijdens de werkzaamheden.

Stap 5: berg uw gereedschap veilig op

Snoeigereedschap behoort vlijmscherp te zijn. Dat is veiliger voor uzelf maar voor een spelend kind kan het behoorlijk gevaarlijk zijn. Zorgt u er dan ook voor dat u het snoeigereedschap na het gebruik gelijk schoonmaakt, eventueel voorziet van olie en veilig in de hoes terug stopt. Op die manier voorkomt u ongelukken na het snoeien.

Subsidies voor het snoeien van een heg

Het snoeien van een heg valt onder het reguliere tuinonderhoud. Het is dan ook om die reden dat u er van de overheid uit geen subsidie voor krijgt. Wel kan de woningstichting of gemeente van u eisen dat u een heg rondom uw tuin goed onderhoudt. Wanneer u daar de middelen niet voor heeft is er in een aantal gevallen een potje beschikbaar waaruit u dergelijke kosten kunt claimen. Wanneer u weinig geld heeft voor het snoeien van uw heg is het altijd aan te raden om daarnaar te informeren.

Als het werk u boven het hoofd groeit

Is het snoeien van een heg voor u een klus die te groot is, dan kunt u daar prima een hovenier voor inschakelen. Deze zal eens per paar maanden langskomen om de heg te snoeien zodat u een mooi onderhouden heg rondom uw huis heeft staan. Een eventuele wild groeiende tak kunt u dan alsnog handmatig snoeien.

Vergelijk offertes

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen