KlussenKlussen

Thermostaatknop vervangen

Met een thermostaatknop kun je de temperatuur van een individuele radiator instellen. Dat is erg handig als je bijvoorbeeld de temperatuur in je slaapkamer alvast wat lager wilt zetten terwijl de andere radiatoren wel op volle toeren blijven draaien. Ook als je een kamer hebt die je niet vaak gebruikt kun je daar de verwarming laag of uit zetten en deze weer aan doen op dagen dat je er wel tijd door wilt brengen. Het vervangen van een thermostaatknop is niet erg moeilijk en dit kun je ook zelf. Er zijn ook slimme thermostaatknoppen waarmee je de radiator kunt aansturen door middel van een app. Hier vind je alle informatie over het vervangen van een thermostaatknop en de opties die dan tot je beschikking staan.

De kosten voor het laten vervangen van de thermostaatknop

Uit de onderstaande tabel kun je aflezen welke uitgaven je mogelijk zal hebben als je een thermostaat knop gaat (laten) vervangen.

 

Uitgave thermostaatknop vervangen Prijs per eenheid
Thermostaatknop Vanaf €20 per stuk
Slimme thermostaatknop Vanaf €95 per stuk
Uurloon cv-installateur €50 – €75 per uur

 

Wat is een slimme thermostaatknop?

Bij het aanschaffen van een nieuwe thermostaatknop kun je voor vrij weinig geld al een geschikt exemplaar vinden. Een simpele thermostaatknop van een beetje kwaliteit kost niet meer dan €20. Deze geeft je dan een aantal verschillende standen en je kunt de radiator uit zetten. Als je een thermostaatkop gaat kopen, dan is het verstandig om de oude mee te nemen naar de bouwmarkt, zodat je zeker weet dat je een knop aanschaft die past. Een slimme thermostaatknop is veel duurder, maar daarmee heb je altijd inzicht op je verwarmingssysteem. De knop meet bijvoorbeeld de luchtvochtigheid en stuurt dit door naar je telefoon via een app. Je kunt je radiatoren thuis zelf bedienen, ook van een afstand en zo energiebesparende beslissingen maken. Voor €500 kun je een pakket aanschaffen waarin je 4 slimme thermostaatknoppen ontvangt. Hierbij krijg je dan ook een gratis app, een centrale, een muurthermostaat en een cv ketel module. De slimme thermostaatknop is net zo gemakkelijk te installeren als een gewone thermostaatknop en de batterijen gaan gemiddeld 2 jaar mee.

 

Stappenplan thermostaatknop vervangen

Nu je een thermostaatknop hebt aangeschaft is het tijd om deze te gaan plaatsen. Hiervoor heb je ook hennep en afdichtpasta nodig, en een steeksleutel voor het los- en vastdraaien van de knoppen. Heb je alles bij elkaar gezocht, dan kun je het onderstaande stappenplan volgen.

 1. Zet de thermostaat van je verwarming op een lage stand.
 2. Wacht tot het water niet warmer meer is dan 40 graden Celsius. Anders kun je jezelf verbranden tijdens het werken.
 3. Verwijder de stekker van je cv ketel uit het stopcontact.
 4. Tap je verwarmingssysteem af. Dat betekent dat je al het water uit je radiatoren laat lopen. Dit doe je door eerst het aftapkraantje op te zoeken.
 5. Pak de vulslang van je verwarmingssysteem en sluit deze aan op het aftapkraantje.
 6. Leid de slang naar buiten of naar een afvoer.
 7. Open het aftapkraantje en wacht tot er geen water meer uit de slang loopt.
 8. Begin op de bovenste verdieping en draai de ventielen van alle radiatoren open.
 9. Als het goed is, is je systeem nu volledig leeggelopen en kun je er probleemloos aan werken.
 10. Verwijder de oude thermostaatknop met de steeksleutel.
 11. Breng de nieuwe thermostaatknop aan op dezelfde manier. Gebruik hennep en afdicht pasta voor een zo strak mogelijke sluiting.
 12. Nu kun je het systeem weer gaan vullen met water. Plaats de vulslang op het aftapkraantje, maar laat het kraantje nog dicht.
 13. Vul de vulslang volledig met water voordat je deze op de waterkraan plaatst.
 14. Sluit alle ontluchtingskraantjes van de radiatoren.
 15. Doe de waterkraan aan en draai de aftapkraan met een kwartslag open. Meer is niet nodig, want dan zal het water te snel naar binnen stromen.
 16. Ga naar je verwarmingsketel en houd de druk in de gaten. Als deze tussen de 1,5 en 2 ligt kun je eerst de aftapkraan dichtdraaien en daarna de waterkraan uit zetten. Zo is er de minste kans op lucht in je radiatoren.
 17. Laat de slang nog even zitten, want nu ga je eerst de lucht uit het systeem halen door middel van de ontluchtingskraantjes op de radiatoren. Begin bij de laagste radiator en werk naar boven.
 18. Draai de ontluchtingskraantjes helemaal open totdat hier water uit komt. Vang dit water op met een doek totdat er geen lucht meer vrijkomt. Draai de ontluchtingskraantjes weer dicht.
 19. Als je alle radiatoren hebt ontlucht vul je weer water bij totdat de druk op het juiste niveau is.
 20. Sluit de aftapkraan, draai de waterkraan dicht, verwijder de slang en je kunt je systeem weer in gebruik nemen.

 

Vergelijk offertes

Je kunt deze klus natuurlijk ook uitbesteden aan een verwarmingsmonteur. Je bespaart jezelf dan veel tijd en moeite. Wil je weten hoeveel dit je zal kosten? Ga dan naar onze vergelijkingstool, geef je klus door en je ontvangt snel offertes van specialisten uit jouw omgeving die dit graag op zouden willen pakken. Kies het beste aanbod en je weet zeker dat je nooit te veel zal betalen voor het werk aan je centrale verwarming.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen