Tegels verven doet u zo

Heeft u tegels in uw woning die betere dagen gezien hebben? Dan denkt u er misschien aan om ze te gaan laten vervangen. Het is echter veel goedkoper en veel gemakkelijker als u uw tegels verft. Dit kan namelijk met speciale tegelverf. Doet u dit goed, dan kunnen uw oude tegels weer een aantal jaren mee. U kunt het onderstaande stappenplan gebruiken voor het uitvoeren van de klus.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Allereerst zal u een bezoekje moeten brengen aan de winkel en daar de nodige materialen en gereedschappen in moeten slaan. Het onderstaande lijstje kunt u dan gebruiken om te bepalen wat dit exact is.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Muurvuller €10 per tube Spanningzoeker €8
Basistegelverf €25 per liter Rollers €15
Tegellak €29 per liter Kwasten €10
Twee-componentenverf €50 voor 1,5 l Verfbakje €3
Schilderstape €5 Emmer €3
Ontvetter €10 0,5 l Schoonmaakdoek €2
Folie €5
Ducttape €4
Primer €32 per liter
Terpentine €4 per liter

Stap 1: welke verf kiest u?

Zoals u in het bovenstaande overzicht heeft kunnen zien, zijn er een aantal verschillende soorten tegelverf te vinden. Het soort dat u gaat gebruiken is afhankelijk van de functie van de ruimte waarin de muur zich bevindt.

  • Basistegelverf: dit is tegelverf die u niet in de badkamer kunt gebruiken. U brengt het in een paar lagen tegen tegels aan die zich niet in vochtige ruimtes bevinden.
  • Tegellak: dit is verf die u wel in toilet, keuken en douche kunt gebruiken, omdat het warmwaterbestendig is. Zorg er dan wel voor dat u eerst een primer aanbrengt.
  • Twee-componentenverf: dit type verf is vergelijkbaar met tegellak. U moet het eerst goed mengen, maar daarna is het volledig waterbestendig. Het is daarom ook te gebruiken in vochtige kelders, bijvoorbeeld, en kan helpen deze waterdicht te maken.

Stap 2: de voorbereidingen

Schakel de elektriciteit uit en controleer dit met een spanningzoeker. Verwijder de beschermkapjes van stopcontacten en lichtschakelaars als deze op uw muur aanwezig zijn. Gebruik folie om de vloer af te dekken en om de badkamermeubelen te beschermen tegen spetters. Dit folie zet u langs de randen vast met ducttape, zodat u hier niet over kunt struikelen. Nu bent u klaar om te beginnen met het prepareren van de muur.

Stap 3: de muur ontvetten

Het is bijzonder belangrijk dat u de muur goed schoonmaakt en alle tegels ontvet. Verf kan anders niet hechten. Schaf een ontvettingsmiddel aan en los dit op in een emmer water. Met een doek maakt u vervolgens de muur helemaal schoon. Schimmel kunt u verwijderen met een borstel, soda en water.

Stap 4: de muur schuren

Open de ramen en droog de muren goed voordat u de tegels gaat schuren. Hoe ruwer u het oppervlak kunt maken, hoe beter de verf zal hechten. De stof die daarbij is vrijgekomen verwijdert u daarna met een borstel.

Stap 5: reparaties uitvoeren

Heeft u defecte tegels in de muur, dan kunt u deze het beste vervangen voordat u gaat schilderen. Ook andere reparaties kunt u nu uitvoeren, zoals het vullen van de voegen of het dichten van scheuren, naden en gaten.

Stap 6: schilderstape aanbrengen

Nu kunt u uw schilderstape pakken en alle randen van de muur aftapen. Vergeet dan niet ook om kastjes mee te nemen, om het plafond af te plakken zowel als alle andere oppervlakten die grenzen aan de muur die geverfd gaat worden.

Stap 7: de primer aanbrengen

Breng eerst een primer aan op uw muurtegels. Deze zorgt voor een goede waterafstotendheid, een goede hechting en een evenredig resultaat. Laat de primer goed drogen en volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 8: beginnen bij de randen

Roer de verf goed door en begin bij de randen. Deze werkt u af met een ronde kwast in de hoeken en een blokkwast langs de rechte gedeeltes. Verf zo alle moeilijk te bereiken gedeeltes en maak hier een rand omheen van ongeveer 4 centimeter breed.

Stap 9: het verven van de tegels

Nu kunt u met een roller de tegels gaan schilderen. U gebruikt hier het beste een roller van velours voor. Breng de verf royaal aan en doe dit in verticale banen. Werk dan van boven naar beneden en rol de gehele muur in lange banen na voor een zo egaal mogelijke verspreiding van de verf. Houd er rekening mee dat tegels vaak twee of drie lagen nodig hebben.

Stap 10: kwasten tijdelijk opbergen

Verwijder de tape na elke verfbeurt en doe dit als de verf nog nat is. Zo zullen er geen lijmresten achterblijven en trekt u de verf niet mee. Kwasten wikkelt u tussen de verfbeurten in aluminiumfolie zodat ze nat blijven en u ze gewoon weer kunt gebruiken. Voor een nog langere houdbaarheid zet u ze dan in een potje water of doet u ze in een luchtdichte tas en tapet u deze vast langs het handvat.

Stap 11: extra lagen aanbrengen

Voeg zoveel lagen aan als u denkt nodig te hebben, maar controleer de gebruiksaanwijzing aandachtig om te zien wanneer de verf weer overschilderbaar is. Houd deze instructies goed aan.

Stap 12: de afronding

Als u tevreden bent met uw schilderwerk kunt u de verfresten en natte kwasten en rollers naar het klein chemisch afval brengen. U kunt de verf uiteraard ook weggeven of bewaren. Als u uw kwasten en rollers laat drogen dan mogen ze gewoon de prullenbak in. Wacht tot de tegelverf goed gedroogd is en uw geverfde tegelmuur is klaar.

Vergelijk offertes

Wilt u een specialist inhuren voor de schilderwerken in uw woning? Dan kunt u deze via onze vergelijkingstool gemakkelijk vinden. Geef uw opdracht door en een aantal schilders uit uw omgeving zullen u daarvoor een offerte opsturen. U kunt deze gebruiken voor het vinden van de juiste schilder en de beste deal.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen