Subsidies HR glas

De meeste woningen in ons land zijn al van een ouder bouwjaar. Dat zorgt ervoor dat we een mooi gevarieerd straatbeeld hebben waarin doorleefde woningen de hoofdtoon voeren. Toch is er iets wat de keerzijde van de medaille genoemd mag worden in dit geval. We hebben het over de ramen die in deze woningen geplaatst zijn. Woningen die voorzien zijn van de eerste generatie dubbel glas of zelfs enkel glas vormen een gevaar voor het milieu. Deze woningen hebben een extreem hoge CO2 uitstoot wat zowel de overheid als de inwoners zelf kosten baart. We keken voor u naar de mogelijkheden om deze ramen te laten vervangen door HR glas. Daarnaast keken we of er mogelijkheden zijn om subsidie op dit glas te krijgen.

De diverse soorten HR glas

HR glas is een verzamelnaam van alle soorten nieuwe generatie dubbel glas die er momenteel beschikbaar zijn. We hebben de soorten op een rij gezet die momenteel in de handel verkrijgbaar zijn, samen met de product specifieke eigenschappen.

  • HR glas. Dit is een type glas wat niet meer standaard wordt geplaatst in nieuwbouwwoningen. De reden hiervan is heel simpel. Dit glas valt namelijk buiten de momenteel geldende bouwnorm. Die ligt bij HR++ glas. HR glas heeft een lucht laag tussen de twee glasplaten zitten waardoor de warmte van binnenuit voor een deel wordt binnengehouden. De kou van buitenaf wordt buiten gehouden. HR glas is een mooie oplossing wanneer jij in een bestaande woning nieuwe beglazing wil laten plaatsen zonder dat je daar de hoofdprijs voor betaalt. Dit glas wordt doorgaans in het buitenland geproduceerd tegen een lage kostprijs.
  • HR+ glas. Dit type glas heeft een gas laag tussen de beide glasplaten zitten. Dat gas zorgt ervoor dat warmte van binnenuit onder geen beding jouw huis kan verlaten. Het glas is verkrijgbaar in meerdere diktes waarbij de dikte van het glas ook nog van invloed is op de isolerende waarde en de stevigheid van het materiaal. Ook dit type glas wordt niet standaard geplaatst bij nieuwbouw maar is wel op bestelling te verkrijgen.
  • HR++ glas. Dit materiaal is volgens de nu geldende bouwnorm. Het materiaal heeft naast een variabele dikte ook een gaslaag en een folielaag. Daardoor worden UV stralen tegengehouden en wordt op een zeer doeltreffende manier voorkomen dat de kou van buitenaf uw woning binnen kan dringen. We hebben het hier over het glas wat standaard wordt geleverd wanneer u nieuwe ramen gaat bestellen.
  • HR+++ glas. De nieuwste generatie glas. Dit is geen dubbelglas. We hebben het hier over meerdere lagen glas die met een las aan elkaar zijn verbonden. Het glas heeft bovendien een folie laag aan de binnenzijde waardoor kou van buitenaf wordt geweerd. Dit materiaal is extra isolerend en bovendien extra veilig. Het wordt dan ook vaak als veiligheidsglas verkocht aan consumenten. Dit glas kan niet zomaar in ieder willekeurig kozijn worden geplaatst. Door het hogere gewicht per vierkante meter zorgt ervoor dat een verouderd kozijn dit glas niet veilig zal houden.

De kosten van HR glas

De aanschaf van HR glas kan behoorlijk in de papieren lopen. We hebben een aantal prijzen opgevraagd en voor u op een rij gezet.

Wat voor type HR glas koopt u Standaard/op bestelling Prijs per vierkante meter
HR glas Op bestelling, houd rekening met langere besteltijd Tussen 12,50 en 16 euro per vierkante meter
HR+ glas Op bestelling, productie in Nederland dus iets langere besteltijd Tussen 17,50 en 22,50 euro per vierkante meter
HR++ glas Zeer korte besteltijd, bouwnorm Tussen 25 en 35 euro per vierkante meter
HR+++ glas Op bestelling, productie in Nederland, iets langere besteltijd Tussen 50 en 75 euro per vierkante meter

De subsidie bij HR glas

Wanneer u aan de hand van bovenstaande tabel gaat berekenen hoeveel u kwijt bent aan HR glas dan komt u al snel tot de ontdekking dat deze kosten behoorlijk kunnen oplopen. We hebben dan ook voor u gekeken naar de mogelijkheden om subsidie te krijgen. We kwamen tot onderstaande beschikbare subsidies.

HR glas als isolerende maatregel

Laat u het HR glas aanbrengen in een speciaal isolatiekozijn dan kiest u daarmee voor een isolerende maatregel die u aan uw huis laat aanbrengen. Op het moment dat u ervoor kiest om in combinatie met dit HR glas en isolatiekozijnen bijvoorbeeld gevelisolatie te laten aanbrengen bij het aftimmeren van de kozijnen dan komen deze werkzaamheden in aanmerking voor een subsidie van de overheid. Op die manier betaalt de overheid mee aan het isoleren van uw woning. Bewaart u in dat geval alle facturen en bonnen van de uitgevoerde werkzaamheden. Ook de bijsluiters van de gebruikte materialen moeten in dat geval worden overlegd.

Een beter energielabel

Deze werkzaamheden zullen ervoor zorgen dat uw huis een beter energielabel krijgt. Wanneer duidelijk is dat dit verbetert door het toepassen van deze isolerende maatregelen komt u in aanmerking voor een subsidie. Hiervoor zult u eveneens bonnen, facturen en bijsluiters moeten bewaren. Ook moet – door een adviesbureau – in kaart worden gebracht met hoeveel treden het energielabel van uw woning is verbeterd door deze maatregelen.

Ga niet teveel betalen

Op het moment dat u zomaar bij een willekeurige glashandel uw HR glas gaat bestellen is de kans groot dat u uw eigen glazen ingooit. Het is altijd aan te raden om dit te bestellen bij een lokale glashandel. Met onderstaande knop vraagt u een aantal offertes op. Die kunt u vergelijken op onderstaande punten:

  • Accepteer alleen inclusief BTW. Glashandelaren denken soms slim te zijn door hun prijzen exclusief BTW te tonen. Bij de factuur staat u dan voor een onaangename verrassing. Gaat u dan ook altijd voor prijzen inclusief BTW.
  • Een lokaal bedrijf is sneller. Lokale glashandelaren zullen u de laagste kilometerkosten berekenen aangezien ze maar een korte afstand hoeven te overbruggen naar uw huis. Profiteer van dit voordeel; u betaalt minder en krijgt vaak een snellere service.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen