Subsidies gevelisolatie

Veel oudere woningen in ons land zijn niet warm te stoken. De warmte die wordt opgewekt met de CV installatie lijkt wel te verdwijnen door de muren zonder dat het echt blijft hangen in huis. Wanneer uw woont in een ouder huis en u herkent dit probleem, dan is het zaak dat u doorleest. We hebben een aantal mogelijkheden op een rij gezet om uw gevel te isoleren. Ook keken we naar de manieren om hier een subsidie op te krijgen.

De kosten van een gevelisolatie

We vroegen meerdere offertes op bij isolatiebedrijven naar de kosten van een gevelisolatie. We kregen de volgende offertes door.

Wat voor soort isolatie laat u aanbrengen Omschrijving Prijs per vierkante meter
Gevelisolatie met crepi Een isolatielaag aanbrengen met plaatmateriaal waarna een crepi afwerking wordt aangebracht. De muur krijgt een gepleisterd uiterlijk. Tussen 65 en 80 euro
Gevelisolatie met steenstrip Een isolatielaag aanbrengen met plaatmateriaal waarna een steenstrip afwerking wordt aangebracht. De muur behoudt een bakstenen uiterlijk. Tussen 75 en 100 euro
Gevelisolatie aan de binnenkant Isolatie aan de binnenkant met een isolatiemateriaal en een aftimmering met bijvoorbeeld gipsplaat. Tussen 45 en 60 euro
Gevel impregneren Een gevel impregneren om te voorkomen dat vocht van buitenaf uw huis kan binnen dringen. Tussen 15 en 20 euro

Goed om te weten voor u begint

Wanneer u een gevel gaat isoleren kan dat op twee manieren. U kunt de geval aan de buitenkant of aan de binnenkant isoleren. Wanneer u aan de buitenkant aan de slag gaat zal er altijd een verandering aan het uiterlijk van uw woning worden aangebracht. U zult eerst toestemming moeten vragen bij de gemeente voordat u een dergelijke aanpassing laat aanbrengen. Veel gemeenten hanteren een beleid waarbij u een melding moet doen. Gaat het echter om een grote aanpassing zoals het pleisteren met crepi dan kan het zomaar zijn dat de welstandscommissie eerst zijn goedkeuring moet verlenen. Krijgt u die niet, dan zit er weinig anders op dan een isolatie aan de binnenkant van uw woning te laten aanbrengen.

 

Een warme gevelisolatie

Een warme gevelisolatie houdt in dat het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel wordt aangebracht. De platen isolatiemateriaal worden afgewerkt met een laag pleisterwerk of steenstrip Daardoor verandert het uiterlijk van het huis. Doordat de isolatie aan de buitenkant zit wordt wel de kou en het vocht van buitenaf goed geweerd. Deze vorm van isolatie is een stuk doeltreffender dan de koude gevelisolatie. Door het weren van vocht wordt namelijk een vochtprobleem binnenshuis voorkomen. Deze vorm van isolatie wordt vaak aangebracht wanneer de gevel niet geschikt is voor spouwmuurisolatie. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er een overgroot deel aan bouwpuin in de spouw is gestort of wanneer er helemaal geen spouw in de muur zit. Dit zijn zaken die moeten worden onderzocht door een isolatieadviesbureau voordat u een isolatie laat uitvoeren.

Een koude gevelisolatie

Deze vorm van isoleren wordt aanmerkelijk minder vaak gekozen. De reden is dat er behoorlijk wat leefruimte verloren gaat op deze manier. Deze manier van isolatie wordt dan ook vaak toegepast in combinatie met een renovatie van de woning waarbij de wanden opnieuw moeten worden afgewerkt.

Lees ook: gevelrenovatie info en gevelreiniging

Subsidie bij de gevelisolatie

Een gevel isoleren kan behoorlijk in de kosten lopen. Het is dan ook goed om te weten dat u hier subsidie op kunt krijgen. We hebben een aantal mogelijkheden voor u op een rij gezet.

  • Twee soorten isolatie met korting. Laat u naast de isolatie van uw gevel nog een tweede vorm van isolatie gelijktijdig aanbrengen dan komt u in aanmerking voor een subsidie. U kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een dakisolatie waarbij isolatiemateriaal, afgewerkt met een gipsplaten betimmering, tegen het dak wordt aangebracht. Dit is een goede manier om uw woning te renoveren en daarmee gelijk de zolderverdieping bewoonbaar te maken. Wanneer u aantoont dat de beide isolaties tegelijk zijn aangebracht dient u de aanvraag voor de subsidie in. U dient daarbij de bonnen, facturen en bijsluiters van het isolatiemateriaal en de werkzaamheden in. Bij de hoogte van de subsidie wordt rekening gehouden met het soort isolatie, het rendement ervan en de kosten die u gemaakt heeft.
  • Een beter energielabel. Oude woningen hebben doorgaans een slecht energielabel. Door het aanbrengen van een isolatie laag op uw gevel verbetert uw energielabel. Dat kunt u aantonen via de bijsluiters van het isolatiemateriaal. Voor het aanvragen van deze subsidie dient u eveneens alle facturen, bonnen en bijsluiters van de werkzaamheden in bij de rijksoverheid. Hierbij wordt gekeken naar het aantal treden wat uw woning is gestegen op de ladder van het energielabel.

Een lagere rekening

Ongeacht de subsidie die u kunt krijgen: niemand betaalt graag teveel voor de isolatie van zijn gevel. Het is dan ook van het grootste belang dat u eerst offertes opvraagt voordat u een isolatiebedrijf in de arm neemt. U vergelijkt ze onder andere op de volgende punten:

  • Alle posten apart op de offerte. Materialen, arbeidsloon en BTW dienen apart op de offerte te staan, net als de voorrijkosten en de kilometerkosten.
  • Kilometerkosten beperken. Door te kiezen voor een bedrijf bespaart u op de kilometerkosten. Dit zijn namelijk de kosten die een isolatiebedrijf maakt om bij u te komen.
  • Prijzen inclusief de BTW. De BTW behoort bij de prijzen op de offerte inbegrepen te zitten of tenminste te worden aangegeven.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen