KlussenKlussen

Subsidies asbest verwijderen

De afgelopen jaren zijn er vele isolatiemethoden gebruikt om gebouwen te isoleren. Asbest is een middel wat tot een aantal jaren geleden nog zeer in trek was in de bouw. Tegenwoordig wordt helaas bekend dat het een product is wat verantwoordelijk is voor heel veel gevallen van kanker. Het is dan ook om die reden dat de overheid zich als doel heeft gesteld dat alle woningen in ons land in 2024 asbest vrij moeten zijn. Het is dan ook om die reden dat men een subsidiepot had klaargezet om woningen asbestvrij te krijgen.

Een uitgeputte subsidiepot

De subsidiepot op asbest is inmiddels uitgeput. Halverwege 2018 werd bekend gemaakt dat de 75 miljoen die hiervoor apart waren gezet waren geclaimd door woningbezitters en bedrijven. Wie na die termijn nog voor een subsidie aanklopte kreeg dan ook nul op het rekest. Veel bedrijven en huizen hebben echter nog steeds een dak waar asbest in verwerkt zit. Het is dan ook goed om onderstaande informatie te lezen voordat je asbest gaat laten verwijderen.

Wat u zelf mag doen

U bent niet verplicht om asbest te laten verwijderen door een speciaal saneringsbedrijf. Onder een aantal voorwaarden mag je het zelf doen:

  • Niet meer dan 10 vierkante meters. De hoeveelheid asbest die u zelf mag verwijderen mag niet groter zijn dan 10 vierkante meters. Zit u hier boven dan zult u alsnog een saneringsbedrijf moeten inschakelen.
  • Geen vezelstructuur. Gaat u zelf asbest verwijderen, kijk dan eerst goed naar de structuur van het materiaal. Gaat het om asbest platen dan kunt u deze zelf op een veilige manier verwijderen. Draag wel mond en handbescherming en beschermende kleding terwijl u dit doet. Materiaal met een losse of vezelstructuur mag u onder geen beding zelf verwijderen. Dit is materiaal wat kankerverwekkend is wanneer de vezels losraken. Heeft het asbestmateriaal een open of vezelstructuur dan moet het dus verplicht door een saneringsbedrijf worden verwijderd.
  • Goed afvoeren. Het asbest moet u op de voorgeschreven manier afvoeren naar de gemeentewerf. Hierbij houdt men er rekening mee en toezicht op dat het materiaal in gesloten zakken wordt aangeleverd zodat er geen vezels in de lucht kunnen blijven hangen.

De kosten van asbest verwijderen

Laat u asbest verwijderen door een professioneel saneringsbedrijf dan zitten daar uiteraard flinke kosten aan verbonden. U mag dan denken aan onderstaande kosten:

Wat voor diensten gaat u afnemen van het saneringsbedrijf Omschrijving werkzaamheden Prijs per vierkante meter
Verwijderen van golfplaat Verwijderen van golfplaat met asbest en afvoeren op de vereiste manier Tussen 15 en 25 euro
Strippen van een dak Verwijderen van dakmateriaal om asbest isolatiemiddel te verwijderen, afvoeren van het asbest op de vereiste manier Tussen 25 en 30 euro

Welk asbest verwijderd moet worden

Op het moment heeft de overheid een paar situaties laten vastleggen waarin het asbest verplicht verwijderd moet worden:

  • Asbest wat aan de open lucht grenst. Grenst het asbest aan de open lucht zoals bij golfplatenmateriaal het geval is, dan bent u verplicht om het materiaal te laten saneren. Het materiaal moet voor 31 december 2024 verwijderd zijn van uw dak. Dit materiaal kan namelijk het gemakkelijkste in de luchtwegen belanden alwaar het schade aanricht.
  • Asbest wat vrij komt bij een renovatie. Op het moment dat een woning wordt gerenoveerd komt er ook asbest vrij uit de ondergelegen lagen van een woning. Dit asbest moet op een professionele manier worden afgevoerd en gesaneerd. In dit geval spreekt u dus eveneens van een verplichte sanering van asbest.

Wie de subsidie geven

De landelijke subsidie op asbest is opgeheven aangezien het budget werd overschreden. U kunt nog wel subsidie proberen te krijgen op de volgende manieren:

  • Subsidie van de provincie. De overheid zou ervoor kunnen kiezen om de subsidie op het saneren van asbest te laten verlopen via de provincie. Het is dan ook altijd een goed idee om te informeren bij de provinciale overheid voordat u een saneringsbedrijf inschakelt. Provincies waarbij nog veel asbest in het pand verwerkt zit zullen doorgaans een mogelijkheid voor subsidie hebben.
  • Subsidie van de gemeente. Het kan ook zijn dat er in uw gemeente een subsidie wordt verstrekt wanneer u asbest laat verwijderen. Het is dan ook aan te raden om een lokaal bedrijf in te schakelen voor het verwijderen van asbest. Deze bedrijven zijn namelijk optimaal op de hoogte van de geldende regels en subsidies voor het verwijderen van asbest.

Asbest laten verwijderen en een advies over subsidie

Wilt u professioneel het asbest laten verwijderen bij uw bedrijfspand of huis dan doet u er goed aan om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt een aantal offertes in je mailbox om te vergelijken. Dat doet u op de volgende punten:

  • Prijs inclusief de BTW. Gaat u prijzen voor asbest sanering opvragen, let er dan op dat de prijzen inclusief BTW zijn. Een prijs exclusief BTW lijkt aantrekkelijker tot u uiteindelijk de factuur gepresenteerd krijgt.
  • Prijs inclusief voorrijkosten. De voorrijkosten van asbest saneringsbedrijf komen voor eigen rekening. Let erop dat u een bedrijf inschakelt wat bij jou in de buurt gevestigd is. Alleen op die manier betaalt u niet de hoofdprijs voor de voorrijkosten.
KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen