Stimuleringsregeling zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder. Niet alleen vanwege de luxe uitstraling die jij ermee kunt realiseren, maar ook vanwege de andere voordelen die deze panelen op jouw dak met zich meebrengen. Om mensen aan te sporen om over te stappen op duurzame energie, heeft de overheid besloten om een stimuleringsregeling voor zonnepanelen op te starten. Zo zijn er verschillende fiscale voordelen als jij jouw huis uitrust met deze zonnepanelen. Onderstaande informatie neemt jou mee in de stimuleringsregeling en de mogelijkheden die dit te bieden heeft.

Belastingvoordeel via de stimuleringsregeling voor zonnepanelen

Zonne-energie kan niet opraken. Daarnaast komt er geen broeikasgas vrij, waardoor het een milieubewuste verandering is in onze maatschappij. Bij de verandering van het energiecontract stappen daarom steeds meer mensen over van grijze naar groene stroom. Om te stimuleren dat meer mensen gebruik gaan maken van zonne-energie, is de stimuleringsregeling voor zonnepanelen opgesteld. Zo zijn er verschillende belastingtechnische voordelen te bedenken, waardoor je kunt overwegen om over te stappen naar zonnepanelen.

 

Als bedrijf kun je veel terugverdienen

Je kunt aan de volgende voordelen denken:

  • Korting op energiebelasting
  • Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie
  • Terugleveringsvergoeding
  • Investeringssubsidie Duurzame Energie

Je kunt samen met anderen duurzame energie opwekken, zoals bijvoorbeeld op een school of loods. Daarnaast kun je subsidie aanvragen als bedrijf, waardoor je geld terugkrijgt bij de aanschaf van jouw panelen. Dit is de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie. Hiervoor is 6 miljoen vrijgemaakt, waarvan jij kunt profiteren als bedrijf. Zo kun je jouw gebouw laten draaien op duurzame energie.

 

Terugleveringsvergoeding aan de hand van jouw verbruik

Tot 2021 is het tevens mogelijk om zelfgeproduceerde stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet, waardoor je een vergoeding ontvangt van jouw leverancier. Aan de hand van de energie die geleverd wordt door de energieleverancier kun jij een bepaald bedrag laten uitbetalen. Als je bijvoorbeeld 3500 kWh aangeleverd krijgt en je wekt zelf 2000 kWh waarvan je 1000 kWh gebruikt, kun je de andere 1000 kWh terugleveren via het openbare netwerk. Het aantal kWh dat jij teruglevert, wordt afgetrokken van jouw energierekening. Daarnaast kun je meer aanleveren dan je ontvangt. Hiervoor wordt de terugleveringsvergoeding aan jou uitbetaald. De hoogte van dit bedrag wordt door de leverancier zelf bepaald. Je moet daarom goed kijken of het bedrag rendabel is ten opzichte van de investering die je maakt

 

Tegemoetkoming voor duurzame apparaten

De investeringssubsidie Duurzame Energie gaat om ondernemers en particulieren die apparaten kopen die minder energie verbruiken. Zij kunnen een tegemoetkoming krijgen als er zonneboilers, warmtepompen of biomassaketels worden aangeschaft. Per subsidiejaar wordt een bepaald budget vastgesteld, waarvan jij kunt profiteren. Je kunt hier echter maar gebruik van maken tot eind 2020. Als je besluit om over te stappen op duurzame energie, zul je dit dus voor die tijd moeten doen, zodat je overal van kunt profiteren.

 

De prijs is afhankelijk van verschillende factoren

Voordat je zonnepanelen aanschaft en gebruik maakt van de stimuleringsregeling voor zonnepanelen, moet je weten wat je kwijt gaat zijn aan jouw zonnepanelen. Er zijn verschillende gemiddelde prijzen terug te vinden, die afhankelijk zijn van de samenstelling van jouw huishouden. Je moet namelijk niet alleen kijken naar de prijs van een zonnepaneel, maar ook naar het verbruik en de benodigde panelen om jouw huis volledig op zonne-energie te laten draaien. Bij een gemiddeld huishouden van twee personen heb je 16 panelen nodig om volledig van grijze stroom af te zijn. Echter kun je er ook voor kiezen om minder panelen te nemen en jouw energie te splitten.

 

Prijsindicaties aan de hand van het huishouden

Onderstaande tabel geeft jou een indicatie van het benodigde budget op basis van jouw huishouden en het aantal benodigde panelen om een volledig huishouden te laten draaien op zonne-energie.

Aantal personen Aantal panelen Gemiddelde prijs
1 11 Vanaf 5100 euro
2 16 Vanaf 7500 euro
4 22 Vanaf 10.200 euro
6 26 Vanaf 12.000 euro

Aan de hand van de tabel kun je zien waar jij op kunt besparen. Zo kun je ervoor kiezen om minder panelen voor jouw huishouden te kiezen, waardoor je ook goedkoper uit bent met de gemiddelde totaalprijs inclusief installatie en omvormer. Je zou er ook voor kunnen kiezen om meer zonnepanelen op jouw dak te plaatsen, waardoor je in aanmerking komt voor de terugleveringsvergoeding die de overheid als stimuleringsregeling voor zonnepanelen heeft ingesteld. Je verdient hierdoor nog meer aan jouw zonnepanelen, waardoor je jouw panelen sneller terugverdiend hebt.

 

Verdien jouw zonnepanelen terug

Naast de stimuleringsregeling voor zonnepanelen kun je jouw zonnepanelen terugverdienen aan de hand van het verbruik. Je hoeft hierdoor alleen maar de energie van de panelen te gebruiken, waardoor jouw energierekening flink omlaag zal gaan. De kosten die je bespaart, zijn de kosten die je hebt gemaakt als investering voor jouw panelen. Je kunt hiermee jouw zonnepanelen in slechts tien jaar volledig terugverdiend hebben, mits je genoeg stroom opwekt om jouw huishouden te laten draaien. Daarnaast ontvang je de vergoeding voor de stroom die je terug levert, waardoor je ook nog winst kunt maken.

 

Zo goedkoop mogelijk zonnepanelen installeren

Vraag vandaag jouw offertes aan om te zien wat jij voor jouw zonnepanelen moet betalen en profiteer van de stimuleringsregeling voor zonnepanelen. De prijsopgaven geven jou een helder beeld van de prijzen, waardoor je in een oogopslag kunt zien bij welk bedrijf jij het goedkoopste uit bent voor de oplevering en installatie van de panelen. Zo kun je ook zien of jouw budget groot genoeg is voor het aantal panelen dat je wilt hebben of dat je uit moet kijken naar een andere oplossing.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen