Stappenplan spuiten gestucte muur

Als u een gestucte muur heeft en deze wilt u afwerken, dan kunt u dit gemakkelijk en snel doen door er verf tegenaan te spuiten. Deze apparaten kunt u aanschaffen, maar u kunt ze ook huren. Vooral in nieuwbouwwoningen waar veel gestucte muur is die moet worden geverfd, is dit echt een uitkomst. Het resultaat is egaal, netjes en strak en het volgende stappenplan kan u hier probleemloos doorheen loodsen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u een aantal materialen en gereedschappen nodig. Welke, dat hangt enigszins af van de staat van uw muur en hoeveel reparatie en voorbereiding deze nodig heeft. U kunt de volgende tabel raadplegen en zo bepalen wat u aan moet schaffen.

Materiaal Prijs Gereedschap Prijs
Muurverf latex €50 voor 10 liter Verfspuitsysteem €150
Folie €5 Blokkwasten €15
Afplaktape €3 Verfrollers €20
Ducttape €5 Schuurpapier €3 per rol
Ontvetter €10 voor 500 ml Spanningzoeker €8
Voorstrijkmiddel €25 voor 2,5 ml Plamuurmes €7
Geschikte muurvuller Vanaf €7 per tube Kitpistool €10
Bouwscheurtape €7 voor 10 m
Fixeermiddel €35 voor 2,5 l
Vlekkenspray €6 per 500 ml

Stap 1: plak de vloer af

Gebruik dikke folie om uw vloer af te dekken. Zet dit rond de randen vast met ducttape, zodat het niet kan gaan verschuiven.

Stap 2: muren en plafond afplakken

Heeft u een aangrenzende muur die u niet wilt schilderen en wilt u het plafond ook onaangetast laten, dan is het belangrijk dat u deze beide afplakt. U kunt hier afplaktape voor gebruiken, maar folie is soms beter, omdat de verf anders buiten de tape zal komen.

Stap 3: de rest afplakken met tape

U kunt vervolgens tape gebruiken om aan te brengen rondom de kozijnen. Schakel de stroom uit en controleer met een spanningzoeker of u dit goed gedaan heeft. Verwijder de afdekplaatjes van schakelaars en stopcontacten en plak het binnenwerk af met tape, zodat hier geen verf in kan komen.

Stap 4: het voorbereiden van de muur

Vervolgens kunt u uw muur op verschillende manieren voorbereiden en de methoden die u toepast zijn afhankelijk van de staat van de muur. Hier vindt u enkele behandelingen die u kunt uitvoeren waarmee u uw ondergrond beter voorbereidt. Voer ze in de onderstaande volgorde uit.

  1. Ontvetten: verf kan niet goed hechten op vet en daarom is het erg belangrijk dat u uw muur in ieder geval ontvet. Hiervoor kunt u een ontvetter oplossen in een emmer water. Doe dit als eerste, want anders werkt u het vet alleen maar verder de muur in.
  2. Fixeermiddel: is uw muur wel eens behandeld met kalk, geeft deze wit af of is deze poederend? Dan kunt u een fixeermiddel aanbrengen om verfbladders te voorkomen en het poeder vast te houden.
  3. Voorstrijkmiddel: een voorstrijkmiddel zorgt ervoor dat uw muur minder zuigend wordt. Als u al een fixeermiddel heeft gebruikt is voorstrijken niet meer nodig, maar heeft u dit niet, dan kunt u zo verf besparen en een egale dekking realiseren.
  4. Vlekkenspray: nicotine, schimmel, vocht, roet en roest laten allen hardnekkige vlekken achter. Behandel deze met vlekkenspray, zodat ze niet uw nieuwe verflaag in kunnen dringen en goed te overschilderen zijn.
  5. Muurvuller aanbrengen: er zijn verschillende soorten muurvullers voor verschillende doeleinden. Kleine gaatjes vult u op met een standaard muurvuller, haarscheuren vult u op met een nadenvuller en voor grote gaten en scheuren kunt u grote gatenvuller gebruiken. Bij een grote beschadiging kunt u deze het beste eerst afplakken met bouwscheurtape.
  6. Schuren: schuur als laatste de muur goed op en zorg dat deze egaal is. Dit kunt u voelen met uw vingertoppen. Verwijder het stof met een borstel en uw muur is gereed om gespoten te worden.

Stap 5: de verfspuit vullen

Plaats de spuitmond op uw verfspuitmachine en roer uw verg goed door. Eventueel gebruikt u hier een verfmixer voor, voor het beste resultaat. Giet de verf in de onderbeker en vul deze tot het bovenste streepje. Mogelijk moet u uw verf eerst verdunnen, maar dit kunt u lezen op de gebruiksaanwijzing van uw verfspuiter.

Stap 6: testen

Het is altijd een goed idee om de verfspuit eerst even te testen, bijvoorbeeld op een stuk karton. U kunt dan de hoeveelheid verf instellen die wordt uitgespoten, de luchttoevoer en de spuitrichting. Als u geen druipers ziet, als de verf goed dekt, als er weinig nevel en verstuiving is en als u tevreden bent met de spuitrichting kunt u overgaan op de muur.

Stap 7: begin bij de hoeken

Gebruik een masker en veiligheidsbril en begin met het verven van de hoeken. Het is het beste om bij het raam te beginnen en van het licht af te werken. U kunt de spuitmond zo instellen dat deze verticaal of horizontaal straalt, om het u gemakkelijker te maken.

Stap 8: de rest spuiten

Als u de randen en hoeken gedaan heeft kunt u overgaan op de rest van de muur. Houd de spuit loodrecht tegen de muur en op een afstand van 15 tot 20 centimeter. Breng de verf rustig en gelijkmatig aan op de muur totdat deze volledig is afgewerkt. Het is aan u of u het liefste horizontaal of verticaal werkt.

Stap 9: een tweede laag

Het voordeel van een verfspuit is dat u er meestal maar één laag mee hoeft aan te brengen. Als u merkt dat een tweede laag toch nodig is, dan kunt u dit op dezelfde manier doen.

Lees ook: latex spuiten.

Stap 10: afronden

Nadat u klaar bent met spuiten maakt u direct de verfspuit schoon en giet u de resterende verf terug in de emmer. Spoel de verfspuit schoon totdat de spuitstraal weer helder is. Laat alle onderdelen goed drogen voordat u de spuit weer in elkaar zet. Resten verf kunt u eventueel naar het klein chemisch afval brengen, of u kunt ze bewaren voor een volgende klus.

Vergelijk offertes

Heeft u de hulp nodig van een vakman voor werkzaamheden in uw woning? Dan kunt u voor allerlei klussen offertes opvragen bij regionale specialisten als u onze vergelijkingstool opent.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen