KlussenKlussen

Stappenplan houten vloer verwijderen

Houten vloeren zijn mooi en hebben een natuurlijke uitstraling. Er zijn echter situaties waarbij je een houten vloer moet verwijderen en als je op de kosten wilt besparen dan kun je het zelf aan zonder het inschakelen van een vakkundige specialist. Werk je volgens een stappenplan en volg je alle instructies goed op, dan is het zelf verwijderen van een houten vloer best te doen. Hieronder kun je lezen wat de stappen zijn die je moet nemen om zelf een houten vloer te verwijderen.

 

In deze kluswijzer:

De vloer verwijderen

Ben je toe aan een nieuwe vloer en een andere sfeer in huis? Dan kun je je houten vloer verwijderen zodat je deze kunt vervangen met de gewenste vloerbedekking. Een vloer verwijderen is geen eenvoudige klus en je gaat aan veel zaken moeten denken. Je gaat eerst moeten bepalen wat je met het hout wilt doen. Wil je het hout bijvoorbeeld doorverkopen of hergebruiken, dan moet de houten vloer heel voorzichtig verwijderd worden in tegenstelling tot als je het hout gaat weggooien.

 

Waarom de vloer verwijderen?

Redenen om een houten vloer te verwijderen zijn er meer dan genoeg. Hieronder kun je een lijstje vinden van de meest voorkomende redenen waarom mensen houten vloeren verwijderen:

 • Om gezondheidsredenen. Een oude houten vloer kan onhygiënisch zijn in huis.
 • Als je een nieuw huis hebt gekocht en een nieuwe vloer wilt leggen.
 • Vanwege renovatiewerken.
 • Als de vloer zich in slechte staat verkeert.
 • Als je gaat verhuizen naar een ander adres.

 

Zelf doen of expert inhuren?

Het verwijderen van een houten vloer is een arbeidsintensieve taak die kennis en ervaring vergt. Je hebt daarnaast de juiste gereedschappen nodig, je moet bepaalde materialen in huis halen en zeer voorzichtig werken. Huur je echter een expert in, dan profiteer je van professioneel advies en correct werk. De expert heeft daarnaast alle gereedschappen en materialen bij zich om de houten vloer netjes te verwijderen, om de ondergrond af te werken en om het puin af te voeren indien gewenst.

 

Kosten

Je kunt een houten vloer zelf verwijderen, maar het is altijd verstandiger om een vakspecialist in te huren. Hier betaal je een bepaald uurtarief voor; een tarief dat enorm varieert tussen meerdere specialisten. Het gemiddeld uurtarief van een vakkundige sloper hangt af van meerdere zaken, maar je kunt uitgaan van ongeveer € 25 en € 65 per uur. Vergeet niet dat je ook moet denken aan de kosten voor het afvoeren van het afval, voor de reiskosten van de vakspecialist en voor de btw.

 

Zaken die de kosten bepalen

Het is belangrijk om te weten welke zaken van invloed zijn op de kosten voor het verwijderen van een houten vloer. De zaken die bepalen wat de kosten zijn, zijn onder andere de huidige staat van de ondergrond, de afmetingen van de vloer, het aantal lagen, de legwijze, de bereikbaarheid en of er sprake is van vloerverwarming of niet. Ook zaken als het uurtarief van de vakspecialist of de materialen en gereedschappen als je zelf aan de slag wilt gaan zijn van invloed op de kosten. Andere factoren die belangrijk zijn, zijn het afvoeren van het slooppuin en of je een sloopvergunning nodig hebt of niet.

 

Benodigdheden

Je gaat bepaalde materialen en gereedschappen in huis moeten halen als je een houten vloer wilt verwijderen. Hieronder vind je een lijstje van alle benodigdheden:

 • Koevoet
 • Hamer
 • Cirkelzaag
 • Schroeven en schroevendraaier
 • Tang
 • Lijmverwijderaar
 • Plamuurmes
 • Beitel

Vergeet niet om jezelf te beschermen door beschermende handschoenen aan te doen en door stevige werkschoenen te dragen. Vermijd het gebruik van boor- of sloophamers. Deze gereedschappen kunnen je houten vloer beschadigen.

 

Voorbereiding 

Een goede voorbereiding is zeer belangrijk als je zelf een houten vloer wilt gaan verwijderen. Het is belangrijk om de vloer niet te beschadigen zodat je deze alsnog kunt doorverkopen of zelfs hergebruiken. Vergeet daarnaast niet om de cirkelzaag vooraf af te stellen op de dikte van je vloer om schade aan de ondervloer te minimaliseren.

 

Vergunning nodig?

Als je een houten vloer wilt slopen, dan ga je in bepaalde gevallen een vergunning nodig hebben. Een vergunning moet aangevraagd worden als je tijdens het slopen meer sloopafval vrijkomt dat 10 m3 of als het gaat om een houten vloer in een monumentaal pand. Ook als het om het verwijderen van een dekvloer gaat, is het aanvragen van een vergunning noodzakelijk aangezien de constructie van het pand wordt aangepast. Vraag voor de zekerheid wat de voorwaarden zijn bij het Omgevingsloket.

 

Stappenplan

Heb je besloten dat je je houten vloer zelf gaat verwijderen? Prima, maar zorg er dan wel voor dat je goed voorbereid bent met een stappenplan en volg de instructies nauwkeurig op. Hieronder is een praktisch stappenplan te vinden als je zelf aan de slag wilt gaan:

Stap 1: Ga na wat voor soort ondergrond er onder de houten vloer ligt.

Stap 2: Check de staat van de huidige ondergrond.

Stap 3: Bepaal wat de houtsoort is.

Stap 4: Zorg ervoor dat er ruimte gecreëerd wordt om vrij te kunnen werken.

Stap 5: Los de stroken en plinten zonder ze te beschadigen.

Stap 6: Haal lijmresten weg met warm water of met lijmverwijderaar.

Stap 7: Maak de ondervloer goed schoon.

Stap 8: Werk de ondergrond netjes af.

Stap 9: Het hout opruimen en verzamelen.

Stap 10: Het hout afvoeren, verkopen of hergebruiken.

 

Besparen op de kosten

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kosten van het inschakelen van een expert. Hieronder tref je enkele praktische bespaartips aan om op de kosten van het verwijderen van je houten vloer te besparen:

 • Offertes vergelijken zodat je kunt kiezen voor de goedkoopste optie.
 • Schakel geen landelijke vakspecialist in, maar kies voor een lokale vanwege de voordelige kilometerkosten.
 • Onderhandel met de specialist over de kosten van het werk.
 • Laat de expert meerdere taken uitvoeren tegen een goedkopere totaalprijs.

 

Offertes vergelijken

Ga je een expert inhuren om je houten vloer te verwijderen? Kies er dan voor om meerdere offertes te vergelijken en ga dan voor de deal met de meest voordeligste prijs tegen de beste kwaliteit.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons