KlussenKlussen

Stappenplan fineerplaten

Fineerplaten worden veelvuldig gebruikt in Nederland vanwege de goedkope prijs en de duurzaamheid. Deze houten platen kunnen namelijk goed worden gebruikt voor grote oppervlakten en de uitstraling van het hout is luxe en uniek. Om fineerplaten te schilderen moet je echter werken volgens een stappenplan zodat je zeker weet dat je niets vergeet. In de tekst hieronder kom je te weten welke de stappen zijn die je moet nemen om met fineerplaten te werken.

 

In deze kluswijzer:

Wat zijn fineerplaten?

Fineerplaten zijn dunne houten platen gemaakt van zwaardere houtsoorten met een luxe uitstraling, waarbij je de natuurlijk uitstraling en alle kenmerken van het echt hout blijft behouden. Het gaat om dunne houten platen met een dikte die ergens varieert tussen de 3 millimeter en maximaal 7 millimeter. Dankzij fineerplaten kun je ‘goedkoper’ hout omtoveren tot een duurdere en luxere houtsoort die wat zwaarder is. De meeste fineerplaten worden van populieren of eiken gemaakt en verlijmd op MDF platen of op triplex.

 

Voordelen fineerplaten 

Talloze Nederlanders kiezen dagelijks voor het gebruik van fineerplaten en hier zijn verschillende redenen voor. Fineerplaten brengen namelijk een aantal duidelijke voordelen met zich mee, waaronder:

 • Fineerplaten zijn van een goedkoop prijskaartje voorzien.
 • De platen zijn stevig en duurzaam, geschikt voor grotere oppervlakten.
 • De uitstraling is natuurlijk en luxe en elk fineer is uniek.
 • Het materiaal is zo stevig dat deze niet of amper krom te trekken is.
 • Fineerplaten zijn goed bestand tegen luchtvochtigheid en scheuren of vervormen niet.
 • De kleur verandert onder invloed van lichtinval.
 • Fineerplaten zijn makkelijk te verwerken en er is minder werking nodig.

 

Verschillende toepassingen 

Fineer kan op verschillende manier worden gebruikt. Wil je in fineerplaten investeren? De verschillende toepassingen waarop men fineer voornamelijk gebruikt is als volgt:

 • Om tot plaatmateriaal te verwerken voor de productie van meubelen voor een nieuwe en luxe uitstraling. Hierbij dienen de fineerplaten dus ter vervanging van bijvoorbeeld duur massief hout. Je kunt bij meubelen denken aan tafels, kasten, stoelen en dergelijke.
 • Als plaatmateriaal bij alle interieurbouw toepassingen.

 

Soorten fineerbehandeling

Hoe de fineerplaat behandeld moet worden, hangt af van de wijze waarop het fineer gesneden en gevoegd is. Naast de verschillende behandelmethodes kunnen we ook onderscheid maken in de verschillende voegtechnieken. Je bent geheel vrij om te bepalen hoe de uitstraling van je fineerplaten zal zijn. Zo kun je fineerplaten kiezen die perfect passen bij de rest van je interieurstijl.

 

Fineerplaten schilderen

Je kunt je fineerplaten tegenwoordig ook schilderen zodat je woning een geheel nieuwe uitstraling krijgt. Het schilderen van fineerplaten zorgt ook voor het verlengen van de levensduur van je meubels. Zo kun je je fineerplaten van een nieuw kleurtje voorzien, waardoor het geheel beter past bij de stijl van de rest van het interieur. Het is ook mogelijk om te verven over kunststof fineerplaten in plaats van fineerplaten van hout. Je gaat echter een geschikte soort primer of ondergrond moeten kiezen als de oppervlakte van kunststof is. Zo kan de verf zich beter hechten aan het oppervlak.

 

De kosten

De kosten voor het schilderen van fineerplaten hangen af van meerdere factoren, waaronder het aantal vierkante meter en de materiaalkeuze. Ook de complexiteit van de taak speelt een grote rol bij de kostenbepaling. Hieronder kun je nagaan wat je gemiddeld kwijt bent aan het verven van fineerplaten:

Fineerplaten schilderen Kosten
Kosten per project € 75 tot € 1.000
Arbeidskosten per uur € 35 tot € 65
Arbeidskosten per m2 € 10 tot € 35

Er wordt overigens nog een onderscheid gemaakt tussen de kosten voor binnenschilderwerk en buitenschilderwerk. Bij het schilderen van fineerplaten buiten liggen de kosten net wat hoger.

 

De benodigdheden

Voor het schilderen van fineerplaten zijn er een aantal spullen nodig, naast de geschikte verfsoort natuurlijk. Hieronder tref je een kort lijstje aan die je kunt gebruiken om de meest belangrijke benodigdheden in huis te halen:

 • Geschikte verfsoort
 • Kwasten/rollers
 • Verfschraper
 • Primer/grondverf
 • Ontvetter
 • Ammonia/schoonmaakazijn

 

De voorbereiding

Je kunt jezelf goed voorbereiden op het schilderen van fineerplaten. Het voorbereidwerk bestaan namelijk grotendeels uit:

 • Het herstellen van eventuele beschadigingen op de fineerplaten. 
 • De fineerplaten moeten goed ontvet en geschuurd worden. 
 • De oppervlakte moet je goed primen en gronden. 

Pas na het uitvoeren van deze stappen kun je aan de slag gaan met het schilderen van de fineerplaten. Vergeet overigens niet dat je ook voor een geschikte verfsoort moet kiezen. Populaire opties zijn om het fineer te beitsen of lakken, maar velen kiezen ook voor het whitewashen van de fineerplaten of voor het gebruik van krijtverf.

 

De stappen fineerplaten verven

Wil je fineerplaten gaan schilderen? Dan is het verstandig om dit te doen aan de hand van een stappenplan. Zo voorkom je onnodige fouten en weet je zeker dat je op de juiste volgorde werkt voor de ideale afwerking. Hieronder volgt een praktisch stappenplan om fineerplaten te verven:

Stap 1: Kies de ideale verfsoort en haal alle materialen en benodigdheden in huis.

Stap 2: Herstel beschadigingen op aangetast fineer voordat je aan de slag gaat.

Stap 3: Verwijder al de loszittende verfdelen op de platen.

Stap 4: Ontvet en schuur het de fineerplaat. Maak de oppervlakte hierna schoon en droog.

Stap 5: Breng 1-2 lagen grondverf of primer aan voor een beter hechting van de verf.

Stap 6: Laat het geheel goed drogen voordat je met het verfwerk start.

Stap 7: Fineer of beits de fineerplaten met een rollen en/of een kwast.

Stap 8: Laat ook deze laag volledig uitdrogen, breng een tweede laag aan en laat deze weer drogen.

Stap 9: Zorg voor een optimale afwerking door de oppervlakte te beschermen met speciale olie.

Stap 10: Zorg voor goed onderhoud van de geschilderde fineerplaten. 

 

Expert inschakelen? Offertes vergelijken

Het is altijd verstandig om alsnog een vakspecialist in te schakelen voor de klus. Echte specialisten beschikken over de juiste kennis en ervaring om je van professioneel advies te voorzien als je met fineerplaten wilt gaan werken. Vind de beste specialist door eerst offertes aan te vragen om vervolgens een vergelijking te maken. Kies aan de hand van deze vergelijking voor de deal met de laagste prijs tegen de beste kwaliteit.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons