10 Stappenplan bij een daklekkage

Daklekkages lijken een klein probleem, maar een lekkend dak kan allerlei nare gevolgen met zich meebrengen als je niet tijdig actie onderneemt. Denk zo aan het beschadigen van de constructie van de kwaliteit van het dak, maar ook de verhoogde kans op schimmelvorming en houtrot. Een daklekkage kun je zelf proberen te verhelpen, al is het inschakelen van een professioneel de beste stap. In de tekst hieronder kom je te weten welke stappen je moet nemen om een daklekkage op te sporen en te verhelpen.

 

Daklekkage 

Een lekkend dak kan allerlei vervelende gevolgen hebben die zorgen voor vervolgschade. Waterschade kan namelijk tot een groot probleem uitgroeien als je de lekkage niet op tijd behandeld. We kunnen verschillende oorzaken onderscheiden voor een lekkend dak. De meest voorkomende redenen zijn:

 • Wisselende weersomstandigheden.
 • Gebrek aan onderhoud.
 • Een verstopte of kapotte dakgoot.
 • Dakpannen die verouderd of gescheurd zijn.
 • Een verkeerde regenpijp aansluiting.

 

Daklekkage constateren

Het opsporen van een daklekkage laat je aan een dakdekker over. De dakdekker komt het dak grondig inspecteren om te kijken naar de gebreken. Er wordt tevens een lekdetectie uitgevoerd om na te gaan wat de beste manier van aanpak is om de lekkage te verhelpen. Een daklekkage wordt geconstateerd door de dakbedekking, de dakgoten en het daklood te controleren. 

Tip: Schakel een expert in voor deze klus. Zelf het dak op gaan om een lekkage te constateren of om een lekkend dak te verhelpen kan een gevaarlijke klus zijn.

 

Plat versus schuin dak

Op welke manier een lekkend dak gerepareerd moet worden, hangt voornamelijk af van welk dak je hebt. Bij een plat dak gelden namelijk andere stappen dan als je een schuin dak moet repareren. Hieronder kun je nagaan wat de verschillen zijn tussen de twee daksoorten:

 • Plat dak: Meestal is het weer de boosdoener, waarbij zaken als regenwater, vorst, vriezen en dooien scheurvorming met zich mee kan brengen. Blijft er regenwater op de scheur liggen, dan zal er langzamerhand maar zeker een lekkage en waterschade ontstaan.
 • Schuin dak: Het is bij een schuin dak altijd verstandiger om een dakdekker in te schakelen. Zo voorkom je dat de lekkage opnieuw terugkeert.

 

Prijsopbouw

Door een beter beeld te hebben op de prijsopbouw kun je nagaan hoe en hoeveel je op de kosten van het verhelpen van een daklekkage kunt besparen. Over het algemeen bestaat de prijs voor het repareren van een daklekkage uit de onderstaande onderdelen:

 • Materialen 35%
 • Arbeid 55%
 • Afvoer 5%
 • Reiskosten 5%

 

Vergeet niet dat je naast de bovengenoemde kostenposten ook nog btw moet betalen. Check in hoeverre de btw vermeld staat op de offerte. Zo voorkom je onnodige misverstanden bij het in ontvangst nemen van de eindfactuur.

 

De kosten

Wat de kosten zijn voor het repareren van een daklekkage hangt voornamelijk af van wat voor soort dak je hebt. De kosten variëren namelijk flink tussen een plat en een hellend dak. Om een lekkage op een plat dak te verhelpen ben je gemiddeld € 55 tot € 75 kwijt per m2. Gaat het om het repareren van een daklekkage op een schuin dak, dan kun je uitgaan van € 55 tot maximaal € 135 per m2.

 

Zaken die de kosten bepalen

Zaken die verantwoordelijk zijn voor het bepalen van de kosten voor het repareren van een daklekkage zijn onder andere het type dak, de ernst van het lek, de bereikbaarheid, de soort dakbedekking en de dakdekker die je inhuurt. Hoe complexer de taak, des te hoger de kosten voor het repareren van de lekkage ook zullen uitvallen.

 

Benodigdheden

Veel spullen heb je niet nodig als je een lekkage op het dak wilt repareren. Je gaat slechts wat materialen en gereedschappen in huis moeten halen, waaronder:

 • Dakreparatie pasta
 • Borstel
 • Hobbymes
 • Plamuurmes
 • Kwast
 • Ladder 
 • Schroevendraaier 

 

Stappenplan

Wil je ervoor zorgen dat je daklekkage op correcte wijze gerepareerd wordt? Neem dan een kijkje naar het onderstaand stappenplan om te checken hoe je de lekkage aan moet pakken:

Stap 1: De lekkage en de schade melden bij de verzekering.

Stap 2: Beperk de schade door de waterleiding te sluiten.

Stap 3: Ga het dak op en check waar het lek zit.

Stap 4: Maak de beschadigde plek goed schoon en verwijder al het water.

Stap 5: De beschadigde plaats op het dak insnijden.

Stap 6: Reparatie pasta aanbrengen met een plamuurmes.

Stap 7: Vouw de dakbedekking weer dicht.

Stap 8: Check op waterdichtheid.

Stap 9: Maak het dak weer goed schoon.

Stap 10: Lekt het dak alsnog? Schakel een dakdekker in.

 

Tijdelijke noodoplossing

Heb je last van een daklekkage en wil je een snelle tijdelijke oplossing zoeken? Gebruik dan een vuilnisbak, een emmer of een zeil en plaats ze precies onder het lek. De waterdruppels worden zo opgevangen om waterschade in huis te voorkomen. Met een schroevendraaier kun je vervolgens nagaan waar het water zich ophoopt en midden in de uitstulping prikken. Op deze manier kan het water weer weglopen waardoor de druk op het plafond tijdelijk wordt verminderd.

 

Lekkage voorkomen

Het voorkomen van een lekkage op het dak is het allerbeste. Zo voorkom je hoog oplopende kosten aan reparaties. Hieronder tref je een aantal tips aan om een lekkage te voorkomen:

 • Ruim alle rommel regelmatig op van het dak en maak je dakgoot schoon.
 • Blijf je dak goed in de gaten houden voor zwakke plekken.
 • Zorg ervoor dat er geen opgehoopte bladeren en takken op het dak blijven liggen.
 • Controleer en reinig de filters van de vaatwasser en de wasmachine.
 • Vervang de kitranden in vochtige ruimtes regelmatig.
 • Als je in de muur wilt boren, gebruik een leidingendetector om waterschade te voorkomen.

 

Offertes vergelijken 

Een lekkage op het dak opsporen en verhelpen is geen eenvoudige klus die elke doe-het-zelver kan doen. Je kunt deze taak beter aan een ervaren deskundige overlaten die de juiste kennis en kunde heeft om het lek te behandelen. Vind de beste dakdekker uit je regio door meerdere offertes te vergelijken met elkaar. Een vergelijking is de makkelijkste manier om te kunnen kiezen voor de deal met de goedkoopste prijs tegen de beste kwaliteit.


Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons